Jozsef Varadi, co-fondator și CEO al Wizz Air, a vorbit despre situația zborurilor anulate din sezonul de vară recent încheiat. Acesta a subliniat numărul redus de zboruri anulate de către compania pe care o conduce și a spus că Wizz Air a luat mai multe măsuri pentru a limita efectul acestor situații neplăcute pe viitor. De asemenea, Varadi a subliniat, în timpul unei conferințe la București, că alte companii aeriene de prestigiu au anulat mult mai multe zboruri în lunile de vară decât compania maghiară low-cost.

Wizz Air a venit cu soluții și cu cifre ca răspuns la valul de zboruri pe care compania le-a anulat în această vară, multe plecând sau aterizând pe aeroporturi din România. Jozsef Varadi a spus că, per total, compania a acordat compensații în valoare de 100 de milioane de euro celor câteva zeci de mii de pasageri prejudiciați de anularea mai multor curse. Această situație, care a alertat chiar și Ministerul Economiei, a afectat câteva mii de pasageri români, dar șeful Wizz Air n-a oferit o cifră exactă.

Varadi a vorbit și despre procentul de completare al zborurilor, adică numărul total de zboruri anulate din totalul curselor programate din România. Astfel, în perioada mai-septembrie 2023, Wizz Air a bifat un procent de doar 0,7% curse anulate față de 2% în aceeași perioadă a anului trecut. Lunile cele mai afectate au fost iunie și iulie, când au fost anulate între 1,1 și 1,4% din numărul de zboruri din țara noastră. În august, însă, 99,7% din zboruri au ajuns la destinație, iar septembrie a fost prima lună după o pauză de patru luni fără vreo anulare.

Șeful Wizz Air nu a menționat, însă, câte zboruri au avut întârzieri, dar a vorbit despre metodele prin care compania încearcă să reducă numărul situațiilor neplăcute pentru pasagerii săi. S-a vorbit despre o investiție de peste 300 de milioane de euro în avioane „de rezervă”, dar și piloți și stewarzi gata să zboare în situația unei nevoi de suplimentare a unor curse din scurt.

De asemenea, Wizz Air a lansat în ultima perioadă două call center-uri noi (acum sunt cinci în total, față de trei în perioada pre-pandemică), iar maghiarii se laudă cu un procent de peste 90% din plângerile clienților care au primit un răspuns în cel mult cinci zile. De asemenea, s-a implementat un sistem automatizat de reclamații și plângeri prin care clienții, în funcție de speța lor, pot să-și recupereze banii automat, fără să fie nevoie să contacteze un operator din call center.

Varadi susține că „cel mai important este să am o armată de oameni care să zboare avioanele, pentru a avea cât mai puține curse anulate, decât să am o armată de oameni însărcinați cu rezvolarea problemelor clienților ale căror curse n-au mai zburat”. În acest sens, șeful Wizz Air a vorbit și despre creșterea pieței românești, Aeroportul Internațional Henri Coandă București fiind acum cel mai important hub al companiei aeriene low-cost. Creșterea numărului de pasageri din România transportați (year-on-year, pe perioada ianuarie-septembrie) este de 43%, de la 6,5 milioane la 9,3 milioane.

În total, pe anul fiscal 2023 se previzionează atingerea unui total de 13 milioane de pasageri transportați din România față de aproape 9,8 milioane în 2022. Tocmai de aceea Varadi a anunțat în aceeași conferință de presă și creșterea numărului de aparate de zbor staționate la București, dar și suplimentarea curselor pe mai bine de 20 de rute intens circulate. În plus, din vara lui 2024, Wizz Air va mai adăuga o rută nouă celor peste 170 care deja zboarî din țara noastră.

Sursa foto: Erik Ladyga / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Mihai Fira
Mihai Fira este reporter auto Wall-Street.ro din toamna lui 2022. Înainte de a se alătura echipei, Mihai a colaborat cu mai multe publicații din domeniul auto, atât românești cât și străine. El și-a început cariera ca jurnalist în mediul online, ca editor al site-lui Pitstops.ro, cel mai important portal românesc de motorsport din România. Mihai a colaborat și cu BMWBlog.ro, sursa oficială de știri despre producătorul bavarezi, dar și cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri