In Romania, nu exista nici o plaja care sa intruneasca standardele de calitate impuse pe plan international. In Bulgaria exista mai multe plaje care au primit distinctia blue flag, iar strainii aleg litoralul din tara vecina pentru a-si petrece concediile in conditii civilizate.

Razboiul turistic cu Bulgaria pare o cauza pierduta. Operatorii sustin ca turistii straini, care prefera litoralul tarii vecine, sint de zece ori mai multi decit cei care aleg Romania. Principalul motiv il constituie calitatea serviciilor. Turistii ocolesc litoralul romanesc si din cauza calitatii plajelor. Practic, pentru nici una nu s-a obtinut certificarea blue flag care atesta calitatea nisipului, a apei si a amenajarii. In Bulgaria, exista deja plaje care au obtinut aceasta recunoastere. Autoritatile sint multumite si spera ca la sfirsitul acestui sezon vom avea prima plaja cu steag albastru.

Conditii severe

Pentru a obtine acest standard de calitate, o plaja trebuie sa indeplineasca nu mai putin de 27 de criterii. Importanta este calitatea apei de imbaiere. Analizele efectuate trebuie sa ateste faptul ca aceasta este curata. De asemenea, este interzisa evacuarea in zona plajei a apelor uzate industriale sau menajere fara a fi tratate in prealabil. Totodata, nu este permisa acumularea si descompunerea algelor sau a altui tip de vegetatie.

Cazurile de poluare trebuie semnalate, iar prevederile legale privind comportamentul pe plaja trebuie afisate. La aceste cerinte se adauga, printre altele, existenta unui numar suficient de cosuri de gunoi, curatarea zilnica a plajei, spatii pentru ciini, grupuri sanitare etc. Conditii de bun-simt care reprezinta, deocamdata, un vis frumos pentru turistii din statiunile autohtone. Nu avem nici o plaja blue flag. Le-am pus la dispozitie celor de la Apele Romane conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca, spune Marius Crivtonencu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism.

Optimism

Autoritatile sint optimiste. Speram ca la sfirsitul acestui sezon sa avem cel putin o plaja care sa indeplineasca standardele impuse pentru a primi aceasta certificare, mai declara Marius Crivtonencu. Oficialul considera ca proprietarii hotelurilor ar fi interesati de amenajarea plajelor, deoarece in momentul in care ar detine o plaja buna ar atrage mai multi straini in unitatile lor. De altfel, se spera ca prin primirea acestui standard sa creasca numarul turistilor straini care vin in Romania. Plajele nu reprezinta singura problema. Strainii vor servicii de calitate: hotel, plaja, transport. La noi sint probleme si la conditiile de cazare si in ceea ce priveste mijloacele de transport, spune Mircea Draghici, secretar general al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism. Numai prin investitii serioase se va reduce handicapul fata de vecinii nostri.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Turism »Citeste si
Motivul pentru care un investitor major NU a ales Romania, ci Ungaria
Setari Cookie-uri