Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică anul trecut au însumat 13,65 milioane persoane, în creştere cu 10,5% faţă de anul 2022, 84,6% fiind sosiri ale turiştilor români, potrivit datelor publicate recent de Institutul Naţional de Statistică, citate de Agerpres.

Înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică, inclusiv apartamente şi camere de închiriat, în aceeaşi perioadă, au însumat 29,17 milioane, în creştere cu 9,8% faţă de cele din anul precedent. Din numărul total de înnoptări, înnoptările turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat 84,7%. Durata medie a şederii în anul 2023 a fost de 2,1 zile, atât la turiştii români, cât şi la turiştii străini.

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare turistică în anul 2023 a fost de 30,7% pe total structuri de cazare turistică (inclusiv apartamente şi camere de închiriat), în creştere cu 1,3 puncte procentuale faţă de anul 2022.

Pe judeţe, numărul de sosiri ale turiştilor în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare a înregistrat valori mai mari în Municipiul Bucureşti (1,83 milioane persoane), Constanţa (1,57 milioane persoane) şi Braşov (1,51 milioane persoane) iar înnoptările turiştilor în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare (inclusiv apartamente şi camere de închiriat) au înregistrat valori mai mari în Constanţa (5,20 milioane), Municipiul Bucureşti (3,62 milioane) şi Braşov (2,85 milioane).

Comparație între numărul de turiști din 2022 și cel din 2023. Captură de ecran, date INS. Sursă: statistică inse.ro

Pe ţări, cele mai multe sosiri ale turiştilor străini cazaţi în structurile de primire turistică au provenit din Germania (218.300 persoane), Italia (186.700 persoane) şi Israel (150.500 persoane). Sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în anul 2023 de 14,78 milioane persoane, în creştere cu 16,4% faţă de anul 2022. Pe de altă parte, plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, au fost de 19,45 milioane persoane, în creştere cu 12,6% comparativ cu anul 2022.

În luna decembrie a anului trecut, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică au însumat 901.100 persoane, în creştere cu 2,5% faţă de cele din luna decembrie 2022, sosirile turiştilor români reprezentând 84,5%.

Înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică (inclusiv apartamente şi camere de închiriat), în luna decembrie 2023, au însumat 1,74 milioane, în creştere cu 1,8% faţă de cele din luna decembrie 2022. Înnoptările turiştilor români au reprezentat 82,8%.

Durata medie a şederii în luna decembrie 2023 a fost de 1,9 zile la turiştii români iar la turiştii străini de 2,1 zile. Sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, în luna decembrie 2023, au însumat 1,15 milioane persoane, în creştere cu 10,6% faţă de luna decembrie 2022. Plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, în ultima lună a anului trecut, au însumat 1,39 milioane persoane, în creştere cu 15,3% comparativ cu luna decembrie 2022.

Potrivit INS, sosirea unui turist se înregistrează când o persoană este înscrisă în registrul structurii de primire turistică cu funcţiune de cazare turistică, pentru a fi găzduită una sau mai multe nopţi. În fiecare structură de primire turistică cu funcţiune de cazare turistică se socoteşte o singură sosire pe turist, indiferent de numărul de înnoptări rezultate din şederea sa neîntreruptă.

Turoperator: Anul 2023 a fost peste 2019 la nivelul numărului de turiști

"Această creştere păstrează evoluţia anului 2023, când numărul turiştilor a fost în medie cu 11% mai mare faţă de anul precedent, sosirile înregistrate în staţiunile turistice din România, însumând 13647 mii persoane, depăşind cu 0,28% numărul turiştilor din 2019, considerat an de referinţă pentru turismul naţional. Înnoptările au însumat 29171 mii, apropiindu-se de valorile din 2019 în creştere totuşi cu 9,8% faţă de 2022. În ceea ce priveşte sosirile turiştilor străini care au vizitat ţara, aceştia au reprezentat 15,4% din totalul sosirilor în România, conform datelor Institutului Naţional de Statistică, în concordanţă cu cele ale tur-operatorului", precizează reprezentanţii Bibi Touring Touroperator.

Creşterea numărului de rezervări se datorează şi ofertelor speciale cu avans minim de 100 de lei şi diferenţă achitată cu maximum 14 zile înainte de data cazării.

Comparație între locurile alese de turiști în 2022 și în 2023. Captură de ecran, date INS. Sursă: statistică inse.ro

Potrivit sursei citate, turiştii români şi-au recâştigat încrederea în planificarea vacanţelor, chiar şi cu 9 luni înainte. Plata cu vouchere de vacanţă a reprezentat aproape 25% din ponderea rezervărilor, iar mai mult de 90% din totalul voucherelor emise în 2023 au fost deja decontate.

"În acelaşi timp, turiştii au fost mai atenţi la bugetul alocat şi la raportul calitate/preţ, preferând în general unităţile clasificate de 3 şi 4 stele, cu facilităţi şi servicii suplimentare. Astfel, pentru zona de litoral, turiştii au preferat în procent de 31% unităţile clasificate de 3 stele şi 57% pe cele de 4 stele, iar pentru zona de munte-balneo proporţia este constantă, în jur de 42%, atât pentru unităţile de 3 cât şi pentru cele de 4 stele", arată datele tur-operatorului.

Staţiunile din zona de litoral care s-au bucurat de cel mai mare număr de turişti în anul 2023 au fost Mamaia, Eforie Nord şi Jupiter, cu o pondere de 58% din totalul vânzărilor, în timp ce în zona de munte Sinaia, Predeal şi Poiana Braşov au ocupat 56% din volumul vânzărilor, iar pentru balneo, Băile Felix, Călimăneşti-Căciulata şi Băile Herculane o pondere de 64%.

"Turismul este respiraţia economiei. Au fost 4 ani cu provocări uriaşe iar agenţiile de turism au depăşit incredibil de bine restricţiile de călătorie, boala, influenţa războaielor şi în 2023 - costul dublat al finanţărilor. Noi plătim toamna în avans milioane de euro pentru a ne asigura locuri bune în sezonul de vară, la preţuri cât mai accesibile. Ne bucurăm că anul acesta am reuşit să depăşim semnificativ cifrele din 2019. Promovăm cu pasiune şi încredere turismul românesc pentru români şi străini în 20 de ţări. Brandul nostru s-a născut acum 37 de ani pe plaja din Venus, pe când eram studenţi. Şi mergem înainte, oferind vacanţe pentru suflet, oriunde în România", a declarat Adrian Voican, preşedinte BIBI Group4Travel.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri