Cumparatorii au inceput sa se orienteze spre locuintele din ansamblurile rezidentiale, care continua sa se vanda inca din stadiul de proiect, la numai cateva luni de la lansare. Comparand primul semestru al anului 2005 cu aceeasi perioada a anului trecut, se constata o scadere considerabila a interesului fata de apartamentele de bloc, intrucat cei care au acces la credite ipotecare prefera achizitionarea de case si vile moderne, in ansambluri rezidentiale, la preturi apropiate cu cele ale apartamentelor, spune Razvan Spataru, director de vanzari in cadrul departamentului rezidential al agentiei imobiliare Platinum Expert.

Apartamentele vechi nu mai constituie o alternativa, din cauza facilitatilor limitate pe care acestea le ofera. si chiar daca preturile nu au mai crescut atat de mult in ultima perioada, blocurile construite in urma cu 20-30 de ani se afla in proces permanent de degradare, intrucat nu au fost intretinute corespunzator. Pe de alta parte, vanzarile constructorilor de ansambluri rezidentiale continua sa creasca.

Din ce in ce mai multe firme lanseaza pe piata apartamente cu suprafete mai generoase si finisaje de calitate, la un pret de achizitie aproximativ egal cu cel solicitat de proprietarii apartamentelor din blocurile vechi, arata Spataru. Cele mai cautate raman zonele din partea de nord a Bucurestiului (Baneasa, Pipera, Tunari), precum si stefanesti, Mogosoaia si Otopeni. si in perioada urmatoare, printre cele mai cautate proprietati vor ramane constructiile noi.

Din ce in ce mai multe firme lanseaza pe piata apartamente cu suprafete mai generoase si finisaje de calitate, la un pret de achizitie aproximativ egal cu al apartamentelor din blocurile vechi.


Razvan Spataru, director de vanzari la agentia imobiliara Platinum Expert


Piata rezidentiala se dezvolta atat in zona centrala, cat si zonele extraorasenesti, cu proiecte din ce in ce mai complexe. Investitiile sunt realizate in special pentru dezvoltarea ofertei existente, si mai putin pentru achizitionarea apartamentelor sau vilelor inchiriate, este de parere Corina Bors, director de marketing la agentia Neocasa.

O alternativa foarte convenabila ramane si achizitionarea de loturi mici de teren in vederea construirii de locuinte in regie proprie. De asemenea, s-a constatat si o crestere a vanzarilor pe segmentul terenurilor industriale localizate in aproprierea liniei de centura (aceste amplasamente fiind achizitionate de catre companii in vederea construirii de parcuri industriale), precum si pe cel al terenurilor agricole, localizate pe o raza de 15 30 Km fata de Capitala. Pretul terenurilor a intregistrat in acest an o crestere cuprinsa intre 40% si 100% in anumite zone ale Capitalei, arata Spataru.

Costurile de achizitie pentru locuintele situate in ansambluri rezidentiale a inregistrat o usoara crestere din cauza majorarii preturilor la materialele de constructii. La vile noi (in special in zona de nord Baneasa), in anul 2004, pretul mediu era de 700 - 750 euro/mp, in timp ce in 2005 acesta a ajuns la 1.000 euro/mp, precizeaza Corina Bors. La apartamentele noi, in 2004, pretul mediu era de 1.100 - 1.200 euro/mp, iar in acest an costurile de achizitie au ajuns la circa 1.500 euro/mp. Conform unui studiu efectuat de compania de consultanta imobiliara Colliers International, in urmatorii doi ani se preconizeaza finalizarea a cel putin 32 de blocuri de apartamente si 11 complexuri de vile, destinate exclusiv vanzarii. Aceste proiecte vor totaliza peste 700 de apartamente si 350 de vile.

Noile dezvoltari vor asigura un nivel superior de confort, cu facilitati precum gradinite si centre comerciale. Analistii de la Colliers apreciaza ca impactul asupra pietei va fi semnificativ, cu precadere asupra echilibrului cerere-oferta. Diferenta se va estompa, iar clientii vor beneficia de o gama mai variata de optiuni. Este adevarat ca si cumparatorul autohton a devenit din ce in ce mai educat, incepand sa solicite finisaje de calitate si facilitati suplimentare, cum ar fi cele reprezentate de dressing, dormitoare cu sali de baie, terase, acces la Internet, sisteme de alarma etc.

Pana la aceasta ora, au fost dezvoltate exclusiv proiecte rezidentiale de dimensiuni mici si medii, dar odata cu aparitia marilor proiecte locative (care aduc pe piata sute de unitati deodata), oferta se va dubla, se mai arata in studiul Colliers.

Pretul terenurilor in zona Pipera

In ciuda preturilor in crestere, terenurile cu destinatie rezidentiala raman in topul celor mai cautate si tranzactionate proprietati imobiliare. Spre exemplu, daca la inceputul anului terenurile de top din zona Pipera-Iancu Nicoale se vindeau cu 160 de euro pe metru patrat, acum, acestea se vand cu 200 de euro/mp.

SURSA: Platinum Expert


Dezinteres pentru apartamentele vechi

Daca la inceputul lui 2005, un apartament de doua camere confort 1 se vindea in cartierul Drumul Taberei cu circa 43.000 de euro, in prezent, pretentiile proprietarilor pentru acelasi tip de locuinta in aceeasi zona au scazut pana la 39.000 de euro, din cauza cererii in scadere.


SURSA: Platinum Expert

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri