Cei care doresc sa-si modernizeze sau sa construiasca de la zero o pensiune turistica cu bani de la SAPARD ar trebui sa se grabeasca. Mai sint disponibili doar 6 milioane de euro, care teoretic ajung pentru inca 65 de proiecte. Bataia pe fonduri se datoreaza atit profitabilitatii acestei afaceri, cit si accesibilitatii ei.

Pina la la finele anului viitor, romanii care vor sa investeasca intr-o pensiune agroturistica, accesind fonduri prin programul SAPARD, mai au la dispozitie doar 6 milioane de euro. In conditiile in care valoarea medie a unui proiect se ridica la aproximativ 92.000 de euro, practic doar 65 de persoane sau de grupuri de investitori mai pot beneficia de fonduri europene pentru a-si pune in aplicare proiectul. Reprezentantii Agentiei SAPARD sustin ca, in cazul in care UE nu va accepta realocarea de fonduri de la masurile nepopulare, catre aceasta masura, anul viitor nu se vor mai putea obtine bani pentru acest gen de afacere.

Pentru dezvoltarea turismului rural au fost alocati 23 de milioane de euro. Din acestia au fost cheltuiti deja 17 milioane de euro, suma aferenta unui numar de 205 proiecte.

Investitiile in turism sint mai cautate

Cererile de fonduri nerambursabile SAPARD pentru turism rural au depasit cu mult solicitarile pe alte submasuri referitoare la diversificarea activitatii economice. Astfel, in timp ce pentru a-si construi o pensiune in mediul rural au contractat fonduri 205 investitori, pentru alte tipuri de activitati turistice in mediul rural au fost contractate doar 11 proiecte. Pentru acvacultura si mestesugari, antreprenorii vor primi bani doar pentru 5 proiecte. De altfel, pe masurile private, investitiile in diversificarea activitatilor economice se plaseaza pe locul doi ca interes dupa cele in exploatatiile agricole. Cel mai slab accesate sint proiectele referitoare la constituirea parcurilor de masini si la domenii precum zaharul sau oleaginoasele.

O afacere profitabila

Foarte multe familii din orase au venit in mediul rural si si-au construit case pentru inchiriat. Este o afacere profitabila, mai ales daca investitia este plasata intr-o zona balneara, in zona manastirilor, la Bran sau Moeciu, unde vin foarte multi turisti. Chiar daca sint multe pensiuni in aceste zone, nu este nici o problema pentru ca se face foarte multa promovare. In schimb, daca incepi sa construiesi in Apuseni sau Gorj, de exemplu, este mult mai greu sa obtii profit, sustine Maria Stoian, presedinta Asociatiei Nationale a Turismului Rural si Ecologic din Romania (ANTREC). Spre exemplu, daca luam in calcul un pret mediu de 20 de euro pentru o camera, in conditiile in care intreprinzatorul inchiriaza 10 camere timp de 6 luni pe an, rezulta un cistig de 36.000 de euro intr-un an. Investitia intr-o vila noua, cu 4-5 camere, fara teren, ajunge la aproximativ 60-70.000 de euro. In aceasta zona se amortizeaza in 4-5 ani, iar profitul in conditii optime de vreme poate ajunge pina la 100 de milioane de lei pe an, ne-a spus Bebe Salisteanu, proprietarul unei pensiuni din zona Sibiului. Potrivit presedintei ANTREC, turismul in mediul rural este si o activitate placuta, la care se pricepe oricine, iar cei care lucreaza in acest domeniu au marele avantaj ca se pot retrage din activitate cind vor, pentru a se reapuca mai tirziu. Totodata, reprezentantii SAPARD explica aceasta avalansa de cereri pentru finantarea unor proiecte pe zona turismului rural prin faptul ca turismul este o activitatea accesibila oricarei persoane, indiferent de pregatirea pe care o are.

Conditii de finantare

Valoarea maxima a unui proiect pentru turism rural este de 200.000 de euro, din care Agentia SAPARD acorda, nerambursabile in baza unui proiect, fonduri de 100.000 de euro. Cel mai putin, investitorii pot solicita 5.000 de euro. Banii se aloca pentru constructia, modernizarea si extinderea cladirilor si a utilitatilor conexe pentru cazare, recreere si divertisment, dar si pentru hranirea, adapostirea si ingrijirea medicala a animalelor, pentru adaposturi pentru vehicule si unelte si pentru lucrari de pregatire a terenurilor aferente activitatilor de recreere si distractie. Totodata, cu sprijin financiar SAPARD se pot achizitiona echipamente, instalatii si dispozitive noi pentru administrarea unitatii turistice. In momentul de fata sint in curs de acreditare alte 5 masuri SAPARD. Este vorba de imbunatatirea structurilor in vederea realizarii controlului de calitate al alimentelor, Constituirea grupurilor de producatori, Metode agricole de productie proiectate sa protejeze mediul si sa mentina peisajul rural si silvicultura.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri