Aprecierea leului fata de moneda europeana are un impact negativ asupra companiilor hoteliere, venitul mediu pe camera fiind cu circa 20% mai mic in februarie comparativ cu luna octombrie 2004, potrivit unei analize a firmei de consultanta Peacock Hotels, remisa, recent, agentiei Mediafax.

"La jumatatea lunii octombrie 2004, hotelurile urbane, si nu numai, au incheiat majoritatea contractelor cu agentiile de turism interne si externe, precum si cu clientii corporatisti, la acel moment cursul mediu de schimb euro/leu fiind de 41.000 lei. In raport cu acelasi curs au fost incheiate si multe dintre contractele cu furnizorii de utilitati, combustibil si servicii, pentru anul 2005, avand ca baza de decontare tarife fixe in lei", a declarat Paul Marasoiu, presedintele Peacock Hotels.

Pe de alta parte, incasarile in lei ale hotelurilor, in raport cu tarifele afisate sau contractate in euro, s-au diminuat progresiv concomitent cu scaderea cursului monedei europene de la circa 41.000 lei pana la mai putin de 36.000 de lei.

In consecinta, firma de consultanta estimeaza ca veniturile pe camera ale companiilor hoteliere au scazut in perioada octombrie 2004-februarie 2005 cu o medie de circa 20%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Turism »Citește și
CEO Eturia: În 2020 turismul va înregistra o scădere de până la 40%
Setari Cookie-uri