Litoralul a nregistrat anul acesta o scadere de circa 20%, n special datorita inundatiilor si a vremii nefavorabile. Preferintele s-au orientat, n 2005, catre munte (pentru care s-a nregistrat o crestere de 15%), pentru pensiunile agroturistice si pentru statiunile balneare (stationare).

Potrivit datelor furnizate de catre Institutul National de Statistica (INS), pentru primele 9 luni ale anului, turismul intern organizat prin agentiile de turism a nregistrat o scadere de 14,5% a numarului de turisti, fata de perioada similara a anului precedent.

Pensiunile agroturistice sunt din ce n ce mai cautate de clientii agentiilor de turism. Revelatia anului n ceea ce priveste turismul rural este regiunea Maramuresului. Pentru zona montana, sunt nregistrate solicitari n sezonul de iarna, n special pentru Poiana Brasov si Valea Prahovei. Cererea pentru statiunile balneoclimaterice are propriu segment fidel, datorita preturilor mai mici fata de destinatiile montane.

Estimam cresterea numarului de turisti si a noptilor de cazare cu 12-15% fata de 2004. nsa exista si o tendinta puternica a turistilor individuali, care viziteaza Romnia utiliznd Internetul. Din punct de vedere calitativ, se evidentiaza valoarea unor produse romnesti care se pot compara cu alte produse de pe alte piete. Cele mai solicitate produse au fost cele de turism rural si circuitele. Apoi, n ordinea preferintelor pentru turistii straini, urmeaza evenimentele, turismul balnear, muntele, Delta Dunarii si Litoralul Marii Negre, a declarat presedintele ANAT, Lucia Morariu.

Principalele piete de pe care provin turisti straini sunt cele europene n special Germania, tarile nordice, Franta, Italia si Marea Britanie. Din afara Europei, cei mai multi turisti provin din Japonia, SUA si Canada. De remarcat ca de pe aceste piete se nregistreaza o crestere constanta de 25% pe an. De asemenea, un segment important al turistilor, aflat si el n crestere, este al celor veniti pe croaziere (n special dunarene, dar si acostari ale companiilor oceanice n Constanta). Pentru croazierele dunarene, ANAT estimeaza o crestere de 25% n 2005, fata de 2004. Majoritatea turistilor de croaziera au provenit din tarile de limba germana (Germania, Austria, Elvetia), urmati de SUA, Marea Britanie, Franta si tarile scandinave.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Turism »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Francezul care a pariat pe Romania pentru productia de bere artizanala