Comentarii pe articolul Cum se vor scumpi locuintele si terenurile in primele luni ale lui 2008


Costuri de oportunitate

Emil Ilea la 21 Februarie 2008, ora 22:02
Costuri de oportunitate
Ar trebui gindit in termeni de costuri de oportunitate.
Sa dai sute de mii de Euro pe o casa in sub-urban este o prostie.
1- iti risipesti viata pe drum: la aglomeratia acestor ani (care nu se va ameliora nici peste 30 de ani)faci cca 2-3 ore pe drum (dus-intors)
Adica: 2h x 5 zile x 52 saptamani= 520 h/an
Adica: ~ 22 zile/an pierdute irecuperabil, zile in care nu faci nimic: nu esti cu familia, nu produci nimic, nu te distrezi, nu faci sport, doar obosesti si te enervezi.
2- naveta aceasta presupune 1-2 masini per familie, adica 30-40 mii de euro capital imobilizat si depreciabil, plus cheltuieli de exploatare si intretinere... Daca nu cumva se apeleaza la leasing....
3- copii invata fie in satul "urbanizat" doar cu vile, fie fac naveta la oras. Viata sotilor e ritmata de trasportlul copiilor la si de la scoala, apoi trebuie sa le iei masina din liceu... Scoala se duce de ripa, copiii nesupravegheati...
4- spre si dinspre casa treci prin aceleasi hide "coordoanele insalubre" , adica mahalalele socialiste...
5 viata sociala, culturala, etc nu mai ai, pentru ca nu mai ai cand...
6 - concediile se duc naibii: ratele la casa si leaingul la masina te-au redus la sederea in casa...
7- cand ajungi acasa nu iti mai arde de stata in curte... Pur si simplu nu mai ai timp!
8- satele "invilate" nu au centre comerciale, nu au facilitati de loisir, nu au servicii pe masura pretentiilor si nivelului de viata al acestor oraseni transmutati din orgoliu.. nu tu sauna, nu tu spoa, nu tu masaj, bazine, mall, frizerie, coafor, ...service auto de marca,...

IN CONCLUZIE: De ce sa nu stai in centru, intr-um apartamant generos (4-5 camere) sa ai doar o masina familiala, sa faci sport, viata culturala si daca vrei munte, mare, concedii sa iti poti permite orice, chiar si cele din strainantate ?!?
la 3 Aprilie 2008, ora 10:35
Ai perfecta dreptate. Si eu am ales apartamentul cu trei camere din iancului in defavoarea unei case la Vidra .
Sevastian Dumitrescu la 3 Aprilie 2008, ora 19:40
foarte adevarat tot ce ai spus ,dar uiti "mandria" de a locui in Pipera de exemplu.asa cum exista manelisti,vor exista si "mandrii" pipereni .sau piperati?mai degraba nesarati!
George Mihail la 21 Mai 2008, ora 14:49
Aiurea. In ceea ce priveste costurile de oportunitate te inseli amarnic.

1.Centrul capitalei este sufocat de trafic si majoritatea companiilor isi muta sediile la periferia Bucurestilor (platforma Pipera este cel mai bun exemplu in cazul companiilor IT). Tu ai macar idee cat faci din Unirii pana in Pipera intr-o zi obisnuita? Sau din Unirii pana la periferie??? Ca marile capitale ale lumii sper ca Bucurestiul sa se trezeasca si sa-si faca o sosea de centura mai acatari (si asta se va intampla fie ca vor cei de la putere sau nu). Deci din punct de vedere al traficului chiar nu va mai conta ca stai in buricul Bucurestiului intre 4 pereti sau ca iti construiesti ceva la marginea lui.

2. 1-2 masini de familie ??? Pai tu crezi ca in Bucuresti-ul de astazi nu sunt 1-2 masini pe familie? Si cata benzina/motorina consumi in oras mai omule?

3. Satul "urbanizat" a inceput sa aiba mijloace de transport in comun asa ca copii o sa invete sa se descurce. Intr-o comunitate mai restransa unde oamenii se mai cunosc unii cu altii este mult mai sigur sa-ti trimiti copilul sa ia autobuzul impreuna cu ceilalti elevi decat sa-l trimiti prin "autobuzele mercedes pline de hoti din Bucuresti". In ceea ce priveste copii nesupravegheati, scuza-ma amice dar cum l-ai crescut asa il ai, nu conteaza ca sta in buricul Bucurestiului sau la casa poate sa fie la fel de civilzat/nesimtit (ba chiar tind sa cred ca Bucurestiul chiar nesimteste) si la fel de pus pe carte.

4."coordoanele insalubre" adica mahalalele socialiste, scuza-ma cred ca confuzi cu structurile de tip bloc ridicate in perioada "de dinaintea erei noastre". Cum naiba sa stai ca o sardea intre 4 pereti (fie ei si noi) si sa te mandresti cu asta?

5.Nu-mi spune ca dupa ce ai zacut in traficul din centru si vi obosit de la servici, in timpul saptamanii, te duci repede la un muzeu?
Majoritatea vietii culturale se intampla (din pacate) in weekend. In ceea ce priveste viata sociala, cum e sa iti inviti prietenii la tine la un gratar in natura si cum e sa-i inviti intre 4 pereti de beton la etajul 8?

6. Vorbesti de ratele la casa si de leasingul la masina? Pai ce in Bucuresti astea dispar cu desavarsire, nu? Apropo cu un apartament de 4-5 camere in Unirii, asa cum ai spus, platesti cat pt 2 case cu 4-5 camere fiecare. Masina, omule se ia in aceleasi conditii ca nu e promotie speciala pt bucuresteni.

7.In ceea ce priveste relaxarea si tot ce inseamna, crede-ma astea se muta odata cu populatia. Daca o zona de case cat de cat luxoase apare peste noapte, stai linistit ca "magazinul comunal" se transforma in super-market si restul vine de la sine. De ce? Pt ca "business is business" si afacerile se muleaza dupa nevoile clientilor.

  Inapoi la articolul Cum se vor scumpi locuintele si terenurile in primele luni ale lui 2008

Setari Cookie-uri