Comentarii pe articolul De ce este optimist Isarescu: Economia a intrat in ciclul de crestere


Ba sa ne grabim repede

Doru Stoica la 10 Martie 2011, ora 08:30
Ca de obicei o scaldam in ape tulburi. Teoria acumularii va spune ceva? La decalajul care este intre noi si majoritatea statelor euopene, a merge pe prudenta inseamna a ne sapa singuri groapa. In conditiile in care statul roman nu sustine programe de investitii-nu vorbesc de capacitati de productie (lucru nerecomandat dealtfel), ci de mari proiecte de infrastructura-autostrazi, cai ferate, sisteme de irigatii, capacitati de productie energie electrica, este putin probabil sau daca nu imposibil sa atragem investitori, care sa creeze capacitati de productie, locuri de munca , venituri la buget , samd. Daca ne uitam bine vedem numai amenintari; Renault stramba din nas, Ford nu prea da in branci cu productia, DraexlMaier ameninta cu mutarea liniilor de productie in Moldova, loah-ul in textile este aproape mort. Cu 10 fabrici, chiar si mari, nu ridici o tara.
Daca ne referim la consum, trebuie sa retinem lectia crizei-Ce a fost nu va mai fi, asta se va transpune intr-o prudenta destul de ridicata a consumatorului roman, pe o perioada destul de mare, daca luam in calcul si prestatia guvernului. Nu mai vorbim de faptul ca structura actuala a consumului se bazeaza inca excesiv pe importuri, avem un ideala cerc vicios. Consumam din import pentru ca in tara nu producem, sau daca producem, nu este de calitate.
Daca observam ca argumente de facilitare investitori nu avem, legislatie brambura avem, tendinta de crestere a costului fortei de munca, calificarea din ce in ce mai slaba a fortei de munca(deh, calitatea invatamantului), observam ca nu prea mai avem argumente. Asa ca, trebuie sa ne grabim, sa folosim toate oportunitatile si putinele atuuri pe care le mai avem, sa facem acumulari. Si ele sa fie atat calitative cat si cantitatvive. Stiu ca suna ca in Capitalul lui Marx, se pare ca am ajuns de unde am pornit.
Toate cele bune.

  Inapoi la articolul De ce este optimist Isarescu: Economia a intrat in ciclul de crestere

Setari Cookie-uri