1. Responsabilitate

1. Responsabilitate

Evenimentele olimpice sunt mereu la vedere, asa cum este si munca angajatilor. Cand concureaza, lumea vede capacitatea unui sportiv si critica imediat greselile sau lauda performanta lui. Iata o modalitate sigura de a fi remarcat la locul de munca sau poate chiar in afaceri: sa fii de acord sa fii tras la raspundere pentru rezultatele tale si vei lua imediat masuri pentru a-ti corecta greselile si a deveni responsabil pentru ceea ce faci, scrie Huffington Post.

"Daca vrei sa fii campion, comporta-te ca un campion. Trebuie sa inveti cum sa castigi si sa nu renunti daca pierzi." - Nancy Kerrigan (SUA), sportiva olimpica medaliata cu argint la patinaj artistic

Sursa foto: stockimages/FreeDigitalPhotos

2. Concentrare

2. Concentrare

Jim Fannin, autor al cartii "Regula de 90 de secunde", spune ca cei mai buni sportivi si liderii de afaceri merg de la B la A, isi imagineaza ca vor castiga marele premiu si apoi analizeaza pasii care trebuie facuti pentru a-si atinge scopul.

"Uneori imi imaginez cum reusesc la Jocurile Olimpice din Japonia. Ma gandesc la cum vine energia si apoi eu fac totul pentru mine", afirma Picaboo Street (SUA), castigatoare a medaliei de aur la schi alpin.

Sursa foto: stockimages/FreeDigitalPhotos

3. Planificare

3. Planificare

Niciun olimpic nu apare fara sa-si fi facut un plan amplu de atac cu cativa ani inainte sa obtina marele premiu. Autorul Malcolm Gladwell sustine ca este nevoie de 10.000 de ore pentru a deveni performant intr-un domeniu.

"Ma autostimulez si in fiecare zi ma antrenez din ce in ce mai mult. La momentul potrivit arat tot ce am acumulat", spune Mia Hamm (SUA), jucatoare de fotbal medaliata cu aur.

Sursa foto: Stuart Miles/FreeDigitalPhotos

4. Antrenare

4. Antrenare

Sportivii castiga aur, dar in spatele premiului este mereu un antrenor care ii pregateste ani de-a lungul pentru a atinge performanta. Acelasi lucru se intampla si in profesie.

"Brian Shimer a fost antrenorul meu de la inceput. Am trecut prin atat de multe impreuna: suisuri, coborasuri, triumf si chinuri cumplite. Ii sunt recunoscator nu numai pentru ca este un mare antrenor, ca a fost in spatele meu la fiecare pas din calatoria mea spre varf, dar pentru mine a fost ca un prieten", declara Steven Holcomb (SUA), medaliat cu aur la bob.

Sursa foto: stockimages/FreeDigitalPhotos

5. Actiune

5. Actiune

Este omenesc sa evitam esecul. Insa sportivii olimpici dezvolta o abilitate inconstienta de a actiona si de a fi prezenti, de a se focusa in momentele in care lupta pentru podium. Sloganul Nike, „Just do it”, poate ca este suprautilizat, dar exista un motiv pentru care simtim emotia cand vedem imagini ale sportivilor de top care sar in cap. In afaceri, ne ascundem cu usurinta in spatele mesajelor textuale si a listelor „to do”, cand trebuie doar sa intram in joc.

"Pierzi 100% din sanse, daca nu actionezi", spune Wayne Gretzky (SUA), jucator in Liga Nationala de Hochei.

Sursa foto: stockimages/FreeDigitalPhotos