La intrebarea "de ce am ales Fuqua?" raspund de doua ori pe saptamana

La intrebarea "de ce am ales Fuqua?" raspund de doua ori pe saptamanaCristian Raducanu a absolvit Academia de Studii Economice (ASE) din Bucuresti in 2000, iar un an mai tarziu s-a angajat in industria bancara. Au urmat peste noua ani in care a ocupat diverse pozitii in cadrul a trei jucatori importanti din bankingul local, pentru ca la jumatatea lui 2010 sa renunte la job pentru un program de Master of Business Administration (MBA) la scoala Fuqua din Universitatea Duke (Durnham – Carolina de Nord, SUA).

The Fuqua School of Business ocupa locul 20 in topul scolilor de afaceri care furnizeaza cele mai bune programe de tipul MBA din intreaga lume, arata topul Global MBA Rankings 2010, publicat de prestigioasa publicatie britanica Financial Times (FT) la inceputul anului.

Costul total al unui program full-time, cu o durata de doi ani, se ridica la aproape 138.000 de dolari, incluzand cheltuielile educationale, de intretinere si cazare in afara campusului universitar, dar intr-o zona aflata in apropierea scolii.

Cristian Raducanu

La intrebarea <<de ce am ales Fuqua?>> raspund de cel putin doua ori pe saptamana. Lucrurile sunt destul de simple. Am ajuns la Fuqua printr-o combinatie de alegeri si eliminari. In primul rand, eu si sotia ne doream sa ne mutam in strainatate. Pentru noi, cea mai buna varianta a fost avansarea mea catre o cariera internationala. Aici intervine necesitatea unui MBA de la o scoala de top. Din punctul meu de vedere, scolile de business din SUA sunt cele mai bune din lume si am ales sa caut un program MBA aici.

In al doilea rand, am cautat programe de top si am eliminat scolile care nu ofera finantare studentilor straini. Intr-un final am ramas cu un numar destul de mic de scoli pe care am inceput sa le studiez amanuntit. M-am oprit la Fuqua din doua considerente principale: este una din cele bine cotate scoli de marketing si in acelasi timp foarte bine plasata si in celelalte functii; al doilea considerent a fost conceptul Team Fuqua.

Aici aproape totul este conceput pentru lucrul in echipa, in acelasi timp fiecare student avand numeroase posibilitati de leadership: cluburi studentesti, proiecte academice, proiecte sociale etc.

Fuqua are un program foarte intens si un pic diferit de alte programe MBA. Noi am inceput cursurile in iulie cu un modul de acomodare culturala pentru studentii internationali. Primul modul de scoala la care am participat alaturi de ceilalti colegi a fost in luna august cand am avut doua materii introductive pe parcursul a patru saptamani. Restul anului universitar este organizat in patru module a cate sase saptamani, in fiecare modul avand 3-4 materii.

Locuiesc impreuna cu sotia intr-un apartament inchiriat in cadrul unui complex rezidential. Toti studentii business locuiesc in afara campusului, majoritatea in complexe rezidentiale.

O zi obisnuita de student este foarte incarcata si foarte diferita de o zi normala a unui student roman. Trezirea este destul de devreme, la 6:00 - 6:30, pentru a ajunge la scoala in jur de 7:30. In unele zile am curs de la 8:00, in celelalte zile am intalniri cu diversi colegi pentru a lucra la diversele teme: studii de caz, memo-uri, etc.

Avem patru cursuri in fiecare modul, iar fiecare curs are doua <<ore>> pe saptamana. La Fuqua un curs dureaza doua ore si un sfert, cu o pauza de 15 minute.

In general am doua cursuri pe zi, dar stau la scoala circa zece ore. Restul timpului este alocat fie studiului, fie carierei. Studiul poate fi individual sau in echipa.

Majoritatea temelor sunt teme de echipa. Fuqua pune accent foarte mare pe lucrul in echipa si promoveaza asta prin toate metodele disponibile. Cariera inseamna diverse lucruri: prezentari de companii, intalniri cu studenti de anul al doilea sau cu reprezentantii companiilor care recruteaza in campus, pregatiri de interviu etc.

Colegii de studiu sunt extraodinari! In primele doua module am fost organizati in echipe de lucru a cate 6-7 studenti.

Echipele au fost foarte diverse, iar eu am fost intr-o echipa de sase persoane: un inginer din Venezuela, o contabila din Thailanda, un consultant din SUA, un bio-inginer din SUA si un inginer IT din SUA.

Referitor la modalitatile de evaluare trebuie sa spun ca sunt foarte diferite de cele din Romania. Fiecare curs este tratat independent, profesorii alocand procente diferite diverselor activitati. Sunt notate: examene, quiz-uri, studii de caz, analize, prezentari, participarea in clasa etc. Notele finale sunt acordate conform curbei lui Gauss, astfel ca unii studenti au note maxime, altii note bune si intotdeauna sunt studenti care au note acceptabile sau mai putin bune. Cursurile sunt foarte antrenante si competitive. Toti colegii mei sunt extrem de bine pregatiti, orele fiind foarte interactive.





Un roman la Madrid, in a treia scoala de afaceri din Europa

Un roman la Madrid, in a treia scoala de afaceri din EuropaMircea Boistean are aproape de 30 de ani si studiaza la Instituto de Empresa (IE) Business School, din Madrid, institutie care ocupa locul al saselea in clasamentul intocmit de FT. In Europa, ziaristii publicatiei britanice considera IE Business School ca a treia scoala de afaceri, dupa London Business Schnool (Marea Britanie) si Insead (Franta).

Costul unui program MBA este de circa 53.000 de euro si acopera doar cele 13 luni de studii, fara cazare si cheltuielile zilnice in Madrid, pe care institutia le estimeaza la 1.500 – 2.000 de euro lunar.

A inceput programul in noiembrie anul trecut si va absolvi in prima parte a lui 2011. Ca si Cristian Raducanu, de la Fuqua, Boistean este absolvent de ASE.

Mircea Boistean:

Am ales Instituto de Empresa din motive pragmatice, dar si datorita unui sentiment de recunoastere. Motivele pragmatice includ faptul ca este una din putinele scoli din top care ofera un program accelerat, de 13 luni (cu implicatii financiare favorabile), cunoscuta pentru spiritul antreprenorial si orizontul profesional mai diversificat.

In acelasi timp, in discutiile cu absolventii si cu reprezentantii scolii, am recunoscut si un set de valori comune si o anumita atmosfera care este unica programului (cu partile ei bune si rele). Pentru a da un exemplu, nu exista subiecte tabu sau concepte axiomatice.

Fie ca este vorba despre maximizarea valorii pentru actionari, incalzirea globala, rolul brevetelor in industria farmaceutica sau pirateria electronica, diversitatea punctelor de vedere este incurajata si este reala, educand un spirit critic insa si o flexibilitatea a mintii. Pentru a cita un profesor, cea mai mare provocare in viata profesionala vine de obicei din faptul <<ca nu stii ce nu stii>>.

La 07:00-07:30 ma trezesc, imi fac o cafea si ma pregatesc de plecare. Intre 7:30 si 8:00 sunt in autobuz, unde continuu lectura studiilor de caz inceputa seara trecuta.

In intervalul 08:00-08:45, dupa ce am ajuns la scoala, termin de citit studiile de caz, imi notez propriile concluzii si intrebari, scot la imprimanta proiectul ce trebuie livrat astazi.

Apoi rasfoiesc ziarele de astazi - The Wall Street Journal sau Financial Times, iau a doua cafea si incep sa discut cu diversi colegi.

De la 9:00 la 12:00 am cursuri, iar intre 12:00 si 12:30 imi iau ceva de mancare si un ceai, raspund la e-mailuri si verific ultimele noutati de pe campus-ul online, stirile din tara etc. Apoi, pana la 13:30, in grupul de lucru din care fac parte sase colegi din Mexic, Australia, Singapore, Italia, India si Franta, discutam unde suntem cu proiectele comune si revizuim documentele finalizate.

Intre 13:30 si 15:00 urmeaza un nou curs iar apoi, vreme de trei ore, lucram in echipa si facem o vizita <<in piata>> pentru un studiu de caz la marketing. Oprim cativa clienti si punem cateva intrebari, din fericire spaniolii sunt foarte prietenosi si finalizam rapid.

La 18:00 incepem o scurta conferinta a clubului de marketing urmata de o sesiune informala in care <<socializam>> cu invitatii pana la 19:30, iar de la 19:30 particip la o intalnire in cadrul clubului de marketing, din care fac parte, pentru a planifica urmatorul eveniment.

Intre 20:00 si 20:30 sunt in autobuz catre casa unde incep lectura cazurilor pentru a doua zi, iar apoi, pana la 23:00, mananc, pregatesc o analiza in Excel pentru un proiect individual si citesc articolele sau capitolele relevante pentru a doua zi.

Intre 23:00 si 01:30 este ziua de nastere a unui prieten, coleg la cursurile de spaniola si poate avea loc o petrecere doar cu cei apropiati din cadrul IE (aproximativ 120).

Pana la 02:00 ma pregatesc pentru a doua zi, mai trimit niste e-mailuri pe care nu am apucat in timpul zilei, iar apoi ma culc".

"Cred cu tarie ca scolile americane sunt cele mai bune din lume"

"Cred cu tarie ca scolile americane sunt cele mai bune din lume"Despre Sorin Sandulescu se poate spune ca, intr-adevar, este un student de nota 10.

Profilul sau de LinkedIn, unul din cele mai importante site-uri de socializare business din lume, este plin de realizari academice: in 2006 a absolvit ASE-ul cu o medie generala de 9,58 pe cei patru ani de studii, lucrarea de licenta i-a fost recompensata cu nota 10, in vreme ce pentru un curs de finante si contabilitate pe care l-a absolvit in in 2005 in Viena a primit calificativul “excelent”.

Incepand cu 2004, cariera lui s-a construit in jurul Ernst & Young, unul din cei patru grei (Big4) din audit si consultanta, alaturi de KPMG, Deloitte si PricewaterhouseCoopers.

In vara lui 2010 a renuntat la job pentru a se inscrie la un MBA de doi ani la scoala Booth din cadrul universitatii din Chicago, care se afla pe locul al noualea in ierarhia FT. Costul total al programului pe care il urmeaza Sandulescu este de circa 160.000 de dolari.

Salariul mediu al unui absolvent de MBA de la Chicago Booth este de 105.000 de dolari, care fluctueaza in functie de industria de activitate, precum si de experienta acumulata inainte de MBA. Cele mai bine platite joburi sunt in arii ca venture capital, private equity, investment management si investment banking.

Salariul mediu nu include bonusurile anuale, astfel ca un investment banker bun poate ajunge sa castige in primul an si 300.000 de dolari.

Sorin Stanculescu

"Am ales Booth deoarece cred cu tarie ca scolile americane sunt cele mai bune din lume, iar calitatea educatiei este mai inalta decat in Europa. Programul MBA s-a nascut in SUA si firmelor americane le plac foarte mult absolventii programelor MBA de top. Este cea mai buna scoala de finante din lume, iar eu vreau sa-mi continuu cariera in domeniul financiar .

De asemenea, este poate cea mai buna scoala de afaceri din lume. Recent (toamna asta), Chicago Booth a fost numita cea mai buna scoala de afaceri din lume atat de revista Economist, cat si de revista Business Week.

Acomodarea aici nu a fost asa usoara, iar cultura americana este total diferita de cea europeana si inca ma mai confrunt cu anumite comportamente pe care nu le inteleg sau la care nu ma astept. Insa faptul ca sunt multi studenti internationali face acomodarea mai usoara, pentru ca si ei trec prin aceleasi stari ca si mine.

Programul de MBA este flexibil. Astfel ca la Booth nu ai o anumita clasa cu care treci prin cei doi ani de studiu. Nici macar pentru un an. Studentii sunt impartiti in zece cohorte, insa doar pentru a se cunoaste mai bine si a urma impreuna singurul curs obligatoriu.

Fiecare student poate alege ce cursuri doreste printr-un proces de tip licitatie (bidding). Fiecare student are un anumit numar initial de puncte (se adauga altele pe masura ce termini un curs sau altul) cu care sa liciteze, astfel ca fiecare isi poate stabili propria strategie, in functie de ce cursuri si ce profesori vrea sa aiba de-a lungul celor doi ani de studiu. Sunt cursuri pe care le obtii gratis si cursuri pentru care trebuie sa platesti foarte mult din cauza ca profesorul este foarte popular.

Studentii trebuie sa aleaga totusi cate un curs in Fundatii: contabilitate, statistica si economie si cate un curs in sase din sapte Functii: finante, marketing, operatiuni, decizii, resurse umane, strategie sau mediul de afaceri. Restul sunt la alegere.

Chiar si asa, studentii pot opta pentru cursuri avansate in domeniile respective. Acesta este marele avantaj si punct de diferentiere al programului de la Booth. Iti poti structura cei doi ani asa cum crezi de cuviinta.

Rigoarea academica este foarte ridicata. Fiecare curs dureaza trei ore, insa poate necesita sa petreci de la 4-5 ore pana la 15 si chiar 20 de ore in afara orelor de clasa pentru a te pregati. Astfel ca un trimestru chiar si cu trei cursuri iti poate ocupa toata saptamana (sapte zile).

Se pune mare accent pe felul cum gandesti si profesorii te incurajeaza sa-ti expui parerea in clasa. Se merge mult pe studii de caz reale.

Profesorii sunt extraordinari. Academicieni, cercetatori, oameni de afaceri, publicisti si multi dintre ei cu experienta relevanta de munca in domeniul in care predau. Fac ceea ce fac de placere, pentru ca ar putea castiga mult mai multi bani in afara mediului academic.

Chiar si asa castiga foarte bine. Incomparabil cu ce este in Romania".