Romania, scoasa din categoria statelor investment grade

Romania, scoasa din categoria statelor investment gradeAgentia de evaluare Fitch a anuntat ieri scoaterea Romaniei din categoria statelor "investment grade", prin coborarea cu doua trepte a ratingului pentru credite pe termen lung in valuta, de la 'BBB' la 'BB+', iar pentru creditele pe termen lung in lei, de la ‚BBB+’ la ‚BBB-.

In acelasi timp, plafonul de tara al Romaniei a fost coborat de la 'A-' la 'BBB'.

Scaderea ratingului pentru Romania a fost urmata de o analiza a economiilor din 17 state emergente din punct de vedere al investitiilor.

„Analiza a evaluat expunerea la riscurile din aceste state, survenite in urma perspectivelor Fitch potrivit carora 2009 va fi cel mai nefavorabil an pentru cele mai mari economii mondiale, de la Al Doilea Razboi Mondial si pana in prezent. Analiza a fost influentata de opinia analistilor de la Fitch asupra calitatii si coerentei politicii replicate de catre autoritatile romane”, a spus Andrew Colquhoun director, Emerging Europe Sovereigns in cadrul Fitch Ratings.

El subliniaza ca este foarte probabili ca o economie globala mai vulnerabila sa afecteze preturile marfurilor si pietele de capital internationale.

In viziunea Fitch, deficitul de cont curent mare si datoria externa au expus economia romaneasca la aceste riscuri, care au condus spre scaderea ratingului. Mai mult, masurile luate de catre autoritati s-au lovit de o relaxare fiscala inainte de alegeri.

Potrivit Fitch, in conditiile actuale, Romania probabil va fi lovita de o criza financiara si valutara care, date fiind pasivele fixe ale sectorului public din Romania, va fi asociata cu o criza economica mai ampla, care la randul ei va afecta finantele statului.

Apoi, „incercarile BNR de a preveni o volatilitate excesiva a leului, dupa parerea mea, reflecta constientizarea riscurilor dintr-o scaderea abrupta a leului. Mi se pare ingrijorator faptul ca munitia BNR-ului – rezervele - pot fi insuficiente pentru a micsora presiunea asupra leului, data fiind prognoza asupra influxului de capital si presiunea asupra deficitului de cont curent exercitata de relaxarea fiscala”, a mai spus reprezentantul Fitch.

Totodata, Fitch a coborat si ratingurile BCR, BRD-Groupe Societe Generale, Bancpost, UniCredit Tiriac Bank si Banca Romaneasca, ca urmare a scaderii ratingurilor de tara, dar a confirmat calificativul acordat Bancii Transilvania.

Decizia Fitch, cuplata cu scaderea de rating a S&P din octombrie

Decizia Fitch, cuplata cu scaderea de rating a S&P din octombrieDe asemenea, agentia de evaluare financiara Standard & Poor’s (S&P) a redus la finele lunii trecute ratingul Romaniei pentru imprumuturile in moneda straina pe termen lung la BB+ si cel pentru imprumuturile in moneda straina pe termen scurt la B. Perspectiva fiind, de asemena, negativa indicand faptul ca riscurile cu care se confrunta Romania in prezent sunt semnificative.

La acea data, motivele cu care S&P a argumentat au fost dependenta sectorului privat de finantarea externa in contextul incertitudinilor actuale, lipsa unor masuri luate de catre autoritati pentru atenuarea efectelor generate de criza financiara internationala si concentrarea atentiei asupra alegerilor de luna aceasta.

„Ca urmare a unor reglementari interne specifice, anumite entitati internationale ar putea fi obligate sa nu mai investeasca in titluri care nu fac parte din categoria investment grade, impactul asupra Romanei fiind negativ in acest sens.

Decizia S&P este nejustificata in contextul in care alte state din regiune detin in continuare ratinguri din categoria investment grade, desi anumiti indicatori macroeconomici reflecta o vulnerabilitate cel putin egala cu cea a Romaniei”, se mentioneaza in cel mai recent raport al analistilor Bancii Comerciale Romane (BCR).

Ca pondere in PIB, deficitul de cont curent se afla in proces de corectie graduala. Pentru 2008, analistii BCR asteapta o corectie de 0,5 puncte procentuale fata de anul anterior, iar acoperirea prin investitii straine directe in primele 8 luni ale anului aflat in desfasurare a fost de 65%, cu mult peste valoarea de 41% din aceeasi perioada a anului trecut, fapt menit sa diminueze vulnerabiliatea externa a Romaniei.
Iar, datoria externa a Romaniei (fara creditele de la compania mama) a fost de 38,7% din PIB in 2007 in contextul in care anumite state din regiune, cu un rating mai bun decat cel al Romaniei, au consemnat niveluri de peste 100% din PIB.

Apoi, rezervele minime obligatorii (40% pasive in valuta si 18% pentru cele in lei) si ultimele masuri luate de Banca Centrala pot asigura echilibrul economic in viziunea analistilor BCR.

„Depozitele nerezidentilor pe termen scurt sunt acoperite intr-o proportie de peste 390% de rezervele valutare ce se situau la nivelul de 27,3 miliarde euro in luna octombrie 2008”, se mai mentioneaza in raportul BCR.

Totodata, gradul scazut de deschidere al economiei si cel al intermedierii financiare al tarii noastre, fata de alte tari emergente, vor ajuta la limitarea impactului crizei financiare asupra Romaniei.

„Cu toate acestea, se pare ca Romania nu a raspuns intr-o maniera convingatoare criticilor repetate ale agentiilor de rating cu privire la orientarea politicilor fiscale si salariale, iar acest aspect trebuie serios analizat in elaborarea bugetelor multianuale”, sunt de parere analistii BCR, care cred cel mai probabil ca urmatoarea prognoza sa situeze nivelul de crestere economica al Romaniei in 2009 la 4-5% de la 5,2%.

'Decizia Fitch, nedreapta'

'Decizia Fitch, nedreapta'Economistii-sefi ai bancilor din Romania considera nedreapta decizia agentiei de evaluare financiara, a doua de acest gen dupa scaderile de rating din octombrie efectuate asupra Romanei de catre Standard&Poor’s.

Economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel (foto), aminteste ca, la inceputul acestui an, analistii Fitch estimau ca deficitul de cont curent se va adanci la 17,5% din produsul intern brut (PIB) in 2008, in momentul in care au redus la negativa perspectiva de rating a Romaniei.

"Acum spun ca deficitul va fi de peste 14% din PIB, dar au redus ratingul cu doua trepte. Nu stiu pe ce date s-au uitat. 2008 este de fapt primul an de corectie a deficitului de cont curent", a spus Anghel, conform NewsIn.

"In plus, Romania nu a cerut ajutor de la Fondul Monetar International (FMI) sau de la Uniunea Europeana si a anuntat ca nici nu o va face. Spre comparatie, sunt tari care la nivel macroeconomic stau mult mai prost ca Romania, dar au ramas cu rating din categoria investment grade", a adaugat economistul-sef al BCR.

Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, a spus ca, de altfel, atat decizia Fitch, ca si cea a Standard & Poor's de la sfarsitul lunii octombrie, este "pripita si nemerita", atat timp cat "exista motive puternice" pentru ca Romania sa aiba in continuare rating din categoria investment grade.

Dumitru a mentionat trei argumente pentru care Romania ar fi meritat sa ramana in clasa de rating investiment grade.

"In primul rand, avem ancora Uniunii Europene, care s-a vazut in cazul Ungariei. Apartenenta la UE este o ancora si o garantie. In al doilea rand, datoria publica a Romaniei este foarte mica, de 12-13% din PIB. Iar in al treilea rand, potentialul de crestere al economiei romanesti pe termen lung este foarte mare", a explicat Dumitru.

Seful departamentului de cercetare al Volksbank Romania, Melania Hancila, considera decizia Fitch "previzibila", dupa ce si Standard&Poor's a retrogradat deja Romania din categoria "investment grade", insa spune ca "judecata celor de la Fitch este prea dura si oarecum nedreapta".
"Fitch se pare ca se uita in spate si nu ia in calcul evolutiile recente, realitatea actuala, in care ne asteptam la o corectie severa in ce priveste creditarea", a spus Hancila, relateaza NewsIn.

Previziunile pentru anul viitor sunt din ce in ce mai greu de facut, insa scaderea ratingului din partea principalelor agentii de rating sub nivelul investitional va atrage in mod sigur scaderea apetitului investitorilor, au evidentiat specialistii din tara.

Estimarile optimiste, tot mai putine

Estimarile optimiste, tot mai putineCa elemente pozitive ale economiei romanesti in aceasta perioada de criza trebuie luate in considerare perioada de crestere economica sustinuta a Romaniei in ultimii ani, gradul de indatorare destul de redus din surse externe al companiilor romanesti si, daca se poate spune asa, exporturile reduse ale Romaniei.

„Gradul redus al exporturilor poate fi un avantaj la nivel de tara in conditii de criza deoarece firmele angajate in aceste activitati au inceput deja sa aiba probleme din cauza reducerii consumului si volumului de activitate pe pietele externe, dar si din cauza deprecierii leului, tradusa in pierderi financiare foarte mari”, a declarat, pentru Wall-Street, Andreea Crainic (foto), risk manager Coface Romania.

Totodata, specialistul Coface a mentionat ca economia romaneasca a inceput sa fie din ce in ce mai afectata de criza financiara internationala, acest lucru facandu-se simtit, in viziunea sa, atat la nivel macroeconomic prin volatilitatea leului, cresterea inflatiei, cresterea datoriei publice si acoperirea mai scazuta a deficitului de cont curent din investitii staine, dar si la nivelul companiilor prin ratarea targeturilor pe anul in curs si revizuirea planurilor investitionale pentru urmatoarea perioada.

„Pe de alta parte, companiile straine ale caror strategii includeau deschiderea de noi capacitati de productie in Romania au inceput sa-si revizuiasca planurile investitionale, in sensul amanarii unor proiecte. Acest fapt nu se datoreaza neaparat scaderii rating-urilor Romaniei, cat problemelor interne cu care se confrunta potentialii investitori in conditii de criza si aici principalul obstacol fiind finantarea si mai ales costul acesteia”, a detaliat Crainic.

Ce se va intampla in viitor cu ratingurile de tara

Ce se va intampla in viitor cu ratingurile de taraContrar economistilor-sefi ai bancilor din tara, Crainic crede ca scaderea ratingurilor acordate Romaniei reflecta situatia economica actuala, considerand ca o crestere a ratingurilor de tara atat pentru tara noastra, cat si pentru celelalte tari nu va fi posibila decat dupa depasirea perioadei de criza la nivel mondial, criza care are ca principal obstacol de trecut finantarea si costurile crescute ale acesteia.

„Referindu-ne strict la Romania, o crestere a rating-ului nu va fi posibila decat dupa depasirea efectelor crizei si restabilirea echilibrelor macroeconomice prin revenirea inflatiei la o cota acceptabila din punct de vedere a criteriilor de convergenta, printr-un curs de schimb fara fluctuatii mari in decursul unui an, prin scaderea deficitului de cont curent si echilibrarea cheltuielilor publice”, a spus specialistul Coface Romania.

Rating-ul de tara Coface, care va fi revizuit in ianuarie 2008, va lua in calcul si componenta politica, alaturi de cea macoeconomica si cea a mediului de afaceri.

„In revizuirea rating-ului Coface suntem foarte preocupati in acest moment de modul in care criza financiara va afecta companiile romanesti, mai ales in ceea ce priveste comportamentul de plata al acestora. Apoi, se pare ca actualul guvern nu este dispus sa faca concesii in ceea ce priveste cresterea cheltuielilor publice pentru acest sfarsit de an, lasand cumva aceasta sarcina noului guvern”, a mai spus Crainic.

Agentia Moody’s asteapta la randul sau politici mai procative de la autoritatile romane, care sa stabilizeze dezechilibrele economice autohtone.

„Pe termen scurt, imaginea Romaniei este oarecum sumbra. Totusi, ramanem relativ optimisti cu privire la economia Romaniei pentru ca exista o tendinta puternica a noilor membri UE de a experimenta o convergenta reala la economiile tarilor mai bogate din UE si ma astept ca aceasta tendinta sa se mentina si in cazul Romaniei”, a declarat, pentru Wall-Street, Kenneth Orchard, senior analyst in cadrul Moody’s.

„Daca Guvernul Romaniei va pierde controlul asupra politicilor fiscale, iar situatia bugetului se va deteriora atunci vom incepe sa ne ingrijoram”, a adaugat specialistul Moody’s.

Coface asteapta si alte efecte negative

Coface asteapta si alte efecte negativeLa nivelul economiei romanesti efectele crizei nu sunt inca pe deplin resimtite, Coface se asteapta la o accentuare a deprecierii cursului de schimb pentru a regla deficitul de cont curent, iar devalorizarea leului si cresterea dobanzilor vor afecta atat populatia, cat si companiile cu datorii in valuta, conform scenariului Coface Romania.

„Pe langa piedica reprezentata de costul finantarii, companiile se confrunta si cu apetitul din ce in ce mai scazut al bancilor pentru credite, alimentand astfel lipsa de lichiditate din piata. Lipsa lichiditatilor va genera blocaje in circuitul financiar conducand la cresterea numarului insolventelor si al incidentelor de plata. Recuperarea creantelor va deveni din ce in ce mai anevoioasa, mai ales acolo unde nu sunt implementare masuri de protectie impotriva riscului financiar”, a adugat Crainic, pentru Wall-Street.ro.

La nivel macroeconomic, Coface se asteapta si la cresterea ratei somajului in 2009 in conditiile in care aproximativ jumatate de milion de romani sunt asteptati sa se intoarca din Spania si Italia pe fondul problemelor economice inregistrate de aceste tari.

Deciziile Fitch si Standard & Poor's efecte in piata

• scumpirea previzibila a finantarii pentru Romania si firmele romanesti;

• cresterea prudentei investitorilor;

• o povara pentru urmatorul guvern, care trebuie sa tina cont de avertismentul agentiilor de rating;

• o volatilitate mai mare a cursului de schimb;

• dificultati in atragerea de finantare externa pentru deficitul bugetar