Salariile bancherilor, in 2009

Salariile bancherilor, in 2009“Este pentru prima data cand sectorul financiar bancar a crescut salariile intr-o mai mica proportie, fata de companiile din alte sectoare. De exemplu, in domeniul farma 86% dintre companii au crescut salariile in anul trecut”, afirma Ruxandra Stoian (foto), partener de servicii de consultant in HR al PwC.

In anul 2009 analistii estimau o crestere a nivelului remuneratiei de 9%, insa turbulentele din sectorul economic au coborat aceasta cifra pana la pragul de 7,5%, la nivelul intregii piete a fortei de munca. In sectorul financiar bancar, cresterea salariului s-a oprit la 5,3%.

“Diferenta dintre prognoze si realitatea de pe piata salariilor in 2009 s-a pastrat, cu exceptia sectorului farmaceutic, unde cresterile au fost cele scontate”, completeaza Stoian.

Insa, in masura in care partea fixa a remuneratiei a inregistrat cresteri, partea variabila a venitului s-a diminuat. La nivel de piata, 31% dintre companii au redus venitul variabil, in timp ce bancile au aplicat aceasta politica in proportie de 55%.

In plus, institutiile bancare au diminuat si bonusul acordat pentru performanta sau pentru depasirea targetului de vanzari, in proportie de aproximativ 15%. In schimb, aceleasi institutii au decis sa pastreze bonusurile fixe – al 13-lea salariu si primele de Paste si Craciun.

“Aproximativ jumatate dintre institutiile bancare ofereau bonusuri fixe si prime. Peste jumatate dintre acestea au decis sa pastreze bonusarile si in 2009, chiar daca punctual am asistat la reducerea valorica”, afirma Stoian.

Cele mai mari salarii nete au fost platite in ultima luna a anului trecut in activitatile din intermedieri financiare (4.111 lei, 973 euro), potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Castigul salarial mediu net a crescut in decembrie cu 8,1% (111 lei) fata de noiembrie, pana la 1.477 lei (350 euro).

Reteta HR a BRD - Groupe Societe Generale

Reteta HR a BRD - Groupe Societe GeneraleBRD - Groupe Societe Generale, a doua banca din sistemul bancar romanesc, a avut anul trecut o politica de optimizare a costurilor, ce a inclus schimbarea strategiei de instruire a angajatilor, in sensul acoperirii nevoii de training la nivel regional si dezvoltarea unui plan de cariera.

“Nu am disponibilizat personal in 2009 si nu vom aborda aceasta politica nici in anul 2010. La nivel de grup, banca are o politica sociala, astfel incat preferam sa reducem costurile altfel decat prin metoda disponibilizarilor”, afirma Adela Jansen (foto), director executiv de resurse umane al BRD Groupe Societe Generale, in cadrul unui eveniment organizat de Institutul Bancar Roman.

Daca in anii trecuti banca avea o politica de training axata pe instruirea in masa si pe o relatie unilaterala intre formator si angajat, in 2009 BRD a introdus un sistem de testare, anterior inceperii trainingurilor, a implementat o politica de instruire la nivel local si a optimizat costurile.

“In loc sa cheltuim bugetul pe hotel si transport pentru a aduce angajatii in acelasi loc pentru training, am preferat sa instruim un formator la nivel local, care sa furnizeze serviciul intern. Astfel, am eliminat 39% din costuri prin infiintarea unor centre de formare in tara", explica Jansen.

O alta schimbare la nivel de politica de training a reprezentat-o mutarea de pe programele de instruire in masa, desfasurate in perioada 2005-2008, pe efectuarea unor programe soft skills (tipuri de calitati si cunostinte non-tehnice – cum ar fi abilitatile de comunicare, persuasiune si lucru in echipa).

“Majoritatea trainingurilor se realizeaza in house (n. red.: cu resurse din interiorul companiei). Doar trainingurile specializate in domeniul vanzarilor sau alte tipuri de training efectuate la nivel de grup se implementeaza cu ajutorul unei companii furnizoare de astfel de servicii”, conchide Jansen.

Cele mai cautate profesii in industria financiar-bancara

Cele mai cautate profesii in industria financiar-bancaraDesi industria financiar-bancara a sistat recrutarile de volum demarate in anii 2007-2008, cand bancile se extindeau la nivel national prin zeci de agentii, criza a adus o noua oportunitate pentru candidatii cu putina experienta in piata fortei de munca. Fata de alte industrii, in banci, reversul medaliei pentru angajarile pe posturi de ofiteri de credite a constat in necesitatea de ofiteri de colectare credite, odata cu inasprirea conditiilor economice.

“Cele mai cautate pozitii in industria financiar-bancara nu au fost neaparat cele de specialisti, ci mai degraba pozitiile pe entry-level pentru colectare, analiza sau vanzari directe sau indirecte. Au existat cereri si pentru pozitii de middle-management si specialisti, mai putine la numar. Cei mai cautati candidati au fost specialisti colectare, specialisti in IT si resurse umane si risk controller”, afirma recent Florin Ochiana, HR operations manager al companiei de recrutare Lugera & Makler.

Potrivit lui Ochiana, salariile din industria financiar-bancara pleaca de la nivelul de 700-800 de euro net pe luna, si pot ajunge la peste 2.000-2.500 de euro lunar, daca vorbim de specialisti seniori.

In cazul angajatilor cu putina experienta in domeniul bancar, axati pe partea de colectare a datoriilor, remuneratia neta lunara poate scadea sub pragul de 500 de euro, insa comisioanele primite din valoarea recuperarilor pot creste venitul unui angajat cu pana la 50%.