Esecurile din trecut trebuie date uitarii

Esecurile din trecut trebuie date uitarii

Preluarea Nokia de catre Microsoft trebuie sa vina ca o intarire si o consolidare a celor doua business-uri. Asa ar fi firesc! Totusi Microsoft are experientele ultimilor ani si a mai multor lansari care s-au dovedit un adevarat esec.

Fie ca este vorba despre playerul muzical Zune, tableta Surface sau despre lansarile Windows Vista sau Windows 8 – toate considerate de specialisti drept esecuri, Microsoft trebuie sa invete din greselile trecutului si sa profite la maximum de intelegerea cu Nokia.

Un scenariu similar lansarii Windows 8, al carui grad de penetrare este in acest moment de sub 3%, la un an de la punerea in vanzare, s-ar putea dovedi inca un esec pentru gigantul american.

In acest context, intelegerea cu Nokia nu ar putea fi decat o miscare strategica ce ar putea impulsiona o revenire a celor din giganti pe piata.

Succesul prin crearea unui ecosistem solid

Succesul prin crearea unui ecosistem solid

O daca cu achizitia de catre Microsoft, compania finlandeza, care in ultimii ani a cunoscut declinul pe piata echipamentelor mobile va fi nevoita sa revina in elita producatorilor de profil, iar acest lucru va depinde intr-o foarte mare masura de o stransa legatura intre cei doi actori.

Pe de-o parte Microsoft va trebui sa furnizeze un software performant, fiabil si versatil, iar de cealalta parte Nokia va trebui sa-si surprinda audienta cu dispozitive inovative si bine ancorate in nevoile utilizatorilor.

Una din principalele cauze pentru care dispozitivele Nokia nu s-au bucurat in continuare de succesul din anii 2000 a fost, in opinia multor specialisti, intarzierea cu care au adoptat trecerea la noile tehnologii smart, fiind ani la randul blocati intr-un sistem de operare limitat cum era cazul Symbian, in timp ce echipamentele mobile cu Android si iOS “muscau” serios din cota de piata a finlandezilor.

In etapele urmatoare, drumul celor doua companii va fi unul tot dificil, intrucat Nokia are de recuperat terenul pierdut in fata rivalilor de la Apple si Samsung, sau, in cazul Microsoft - fata de Google.

Plecarea lui Ballmer si venirea lui Elop o strategie de succes?

Steve Ballmer, 57 de ani, se va retrage din functia de CEO in urmatoarele 12 luni, gigantul tehnologic incercand "sa navigheze" cat mai eficient intr-o piata a computerelor din ce in ce mai dinamica.

Stephen Elop, actualul CEO al Nokia, care dupa finalizarea intelegerii dintre cele doua companii se va retrage de la conducerea gigantului finlandez este cotat ca fiind cel mai in masura sa preia conducerea Microsoft.

In cei trei ani petrecuti la sefia Nokia, Elop a incercat sa tina declinul Nokia sub control. Acest lucru se pare ca i-a reusit cu adevarat abia in 2013, cand compania a incheiat T2 cu venituri tot in scadere, dar mult peste estimarile initiale, diminunandu-si considerabil pierderile fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Finlandezii au inregistrat o pierdere de numai 115 milioane de euro, fata de 824 milioane euro in aceeasi perioada a anului trecut.

Inainte de a prelua conducerea Nokia, in 2010, Elop a fost presedinte al diviziei business la Microsoft, fiind responsabil pentru pachetul Microsoft Office.

La Microsoft, rolul lui Elop ar trebui sa fie si mai important, cu atat mai puternic cu cat competitia de pe piata s-a dovedit ca nu lasa loc de alte greseli.

Extinderea acoperirii Windows Phone prin atragerea de noi parteneri

Extinderea acoperirii Windows Phone prin atragerea de noi parteneri

Nokia este cel mai mare producator de smartphone-uri care ruleaza sistemul de operare Windows Phone dezvoltat de catre Microsoft, dar nu si singurul. Anuntul preluarii operatiunilor Nokia de catre cel mai mare producator de software la nivel global a starnit o serie de reactii din partea producatorilor de echipamente mobile care folosesc de asemenea si WP.

Companii precum HTC, Samsung, Huawei, dar si alte nume importante din domeniu au primit asigurari ca parteneriatul cu Microsoft va continua indiferent de intelegerea cu Nokia.

Astfel,Terry Myerson, VP executiv sisteme de operare in cadrul Microsoft, citat de catre AllThingsD, a spus ca intelegerea dintre producatorul de software si Nokia nu schimba cu nimic datele problemei.

"Anuntul de astazi nu schimba cu nimic colaborarea si cu alte companii. Achizitia diviziei de device-uri si servicii Nokia va reprezenta un pas bun pentru toata lumea, inlcusiv pentru toti partenerii nostri", a precizat Myerson.

Miza pe gadget-uri inovatoare

Miza pe gadget-uri inovatoare

Alaturi de Microsoft, Nokia va fi nevoita de acum incolo sa tureze la maximum motoarele productiei de echipamente mobile si sa recupereze terenul pierdut in fata rivalilor de la Samsung si Apple.

Pana si producatorul chinez de echipamente mobile Huawei a reusit, conform ultimelor statistici sa depaseasca Nokia in clasamentul celor mai mari producatori de echipamente mobile, ceea ce trage si mai tare semnalul de alarma asupra companiei finlandeze.

Potrivit informatiilor aparute in presa, Nokia va lansa la editia din acest an a IFA Berlin, care se va desfasura in perioada 6-11 septembrie, un smartphone de dimeniuni mari, al carui ecran va avea 6 inch, fiind primul dispozitiv tip “phablet” pe care il va prezenta.

Lansarea unui astfel de dispozitiv vine la doi ani dupa ce Samsung introducea pe piata telefonul-tableta Galaxy Note, un dispozitiv de 5,3 inch.

Conform unor surse din piata, Nokia va lansa in aceasta toamna si prima tableta echipata cu Windows Phone.

Chiar daca viitorul in domeniu il reprezinta device-urile smart, o buna parte din veniturile inregistrate de Nokia vin ca urmare a succesului inregistrat de telefoanele mobile traditionale, cu capabilitati de conexiune la Internet, unde finlandezii lanseaza constant noi echipamente sub gama “Asha”.