Cehia 8.060 euro din PIB pe cap de locuitor

Cu o industrie care detine 39,6% din PIB si o agricultura care reprezinta 1,8% din PIB, Cehia este o economie stabila si prospera, noteaza Index Mundi.

Statul ceh se bazeaza pe industria prelucratoare continua, mai ales productia de automobile, unelte, instalatii si utilaje. Industria siderurgica ramane importanta in Moravia, in estul tarii, iar agricultura se evidentiaza economic prin culturile de porumb, sfecla de zahar, cartofi, grau, orz si secara, potrivit unei analize a Uniunii Europene.

Luxemburg 8.228 euro din PIB pe cap de locuitor

O tara atat de mica cu o economie atat de mare, Luxemburg, aflata intre Franta, Belgia si Germania, are o industrie care detine 13,6% din PIB si o agricultura cu 0,4% din PIB. Sectorul industrial, dominat initial de otel, a devenit puternic diversificat in produse chimice si cauciuc, scrie Index Mundi.

Spatiul luxemburghez este un mediu motivant pentru afaceri cu cea mai mica rata a TVA din Europa si un impozitiv pe venitul persoanelor fizice de 38% sub cel al Germaniei sau Frantei, arata o analiza a Ambasadei Romaniei in Luxemburg.

Germania 8.285 euro din PIB pe cap de locuitor

Numita si „locomotiva economiei europene”, Germania este pe locul cinci in lume din punct de vedere economic, cu o industrie care detine 28,1% din PIB si care exporta in principal masini, echipamente elctrice si produse chimice.

Agricultura Germaniei reprezinta doar 0,8 % din PIB, conform datelor Index Mundi, dar este un sector extrem de productiv care reuseste sa acopere 90% din nevoile alimentare ale tarii cu productia interna.

Olanda 8.331 euro din PIB pe cap de locuitor

A cincea economie din zona euro, Olanda are o industrie stabila care reprezinta 24,1% din PIB in 2012, potrivit datelor Index Mundi, dupa 26 de ani de crestere economica intrerupta. Agricultura olandeza, de altfel mecanizata, este unul dintre principalii furnizori de produse horticole din lume si un exportator important de carne si produse lactate, arata o analiza publicata de Ambasada Romaniei la Haga.

Olanda este pe primul loc in lume la exportul de flori taiate, locul doi la exportul de branzeturi si locul trei la produse agricole in general, ceea ce face ca agricultura tarii sa detina 2,8% din PIB.

Islanda 8.472 euro din PIB pe cap de locuitor

Ca tara insulara, Islanda are o economie sustinuta in principal de industrie, care reprezinta 24,4% din PIB, potrivit Index Mundi. Cea mai importanta ramura este industria pescuitului si prelucrarea pestelui care face ca Islanda sa detina locul 1 la cantitatea de peste pescuit pe glob, dar economia se bazeaza si pe industria metalurgica (pentru neferoase) si industria energetica (bazata pe resurse naturale: hidrocentrale, centrale geotermice).

Islanda face bani si din agricultura (5,3% din PIB), ceea ce inseamna ca 15% din populatia tarii sunt fermieri care se ocupa in principal de cresterea animalelor (pentru carne si lapte), legumicultura in sere si vanat.

Irlanda 8.643 euro din PIB pe cap de locuitor

In ultimii 10 ani, economia Irlandei a crescut cu o medie de 10%. Intr-o tara mica si dependenta de export ca Irlanda, industria a intrecut agricultura si este acum cel mai important sector al tarii cu 29% din PIB, potrivit unui rapor Index Mundi. Asta face ca Irlanda sa fie una dintre cele mai industrializate economii din lume, cu 80% din exporturi bazate pe bunuri industriale.

Suedia 8.866 euro din PIB pe cap de locuitor

In urma cu 40 de ani, Suedia era un exemplu de cum sa ajungi la faliment. Astazi, insa, economia tarii nordice o depaseste pe cea a Statelor Unite si a Germaniei. Cu o economie orientata mai mult spre export si un nivel de trai ridicat, Suedia se bazeaza pe industria lemnului, mai ales ca este al treilea exportator de cherestea din lume, potrivit Sweedish Wood.

Turismul este sectorul cu cea mai rapida crestere din tara, scrie sweden.se, si ocupa locul 10 in topul celor mai vizitate state din lume, potrivit Raportului de Competitivitate in Calatorii si Turism, publicat in 2009 de World Economic Forum.

Elvetia 9.843 euro din PIB pe cap de locuitor

Cu un PIB in crestere in 2013, potrivit Wall Street Journal, si la mica distanta de locul doi, Elvetia sta cel mai bine la industria de produse chimice de specialitate, produse de sanatate si farmaceutice, stiintifice si instrumente de masura de precizie si instrumente muzicale.

Elvetia este un model de urmat si in domeniul agricol, unde exista randament maxim pe suprafata care favorizeaza agricultura. Insa statul austriac a facut fata mediului natural nefavorabil si a investit in tehnologii pentru cresterea sectorului agricol, care asigura mai peste jumatate din necesarul intern de produse vegetale si aproape integral pe cel de produse animaliere.

Austria 9.869 euro din PIB pe cap de locuitor

Cu o economie de piata sociala bine dezvoltata si un standard de viata ridicat si desi aflata la distanta mare fata de prima tara din top, Austria are o agricultura intensiva care acopera aproape integral necesarul intern de produse.

Statul austriac are o suprafata agricola totala de 3,74 milioane de ha si 165.000 de ferme. Austria este tara cu numarul 1 din Europa la agricultura ecologica, potrivit austria.org.

70% din suprafata tarii este acoperita de munti, ceea ce face ca Austria sa scoata bani frumosi din industria turismului care inseamna peste 6% din PIB.

Norvegia 18.107 euro din PIB pe cap de locuitor

Desi a spus „Nu!” de doua ori Uniunii Europene, Norvegia este cea mai dezvoltata economie din lume, chiar si in plina criza, cand vine vorba de agricultura si industrie. Bogata in petrol, peste si paduri, Norvegia are unul dintre cele mai ridicate standarde de trai din lume si datorita resurselor naturale foarte mari in comparatie cu dimensiunea redusa a populatiei, de cinci milioane de locuitori.

In ciuda crizei, Norvegia nu are deficit bugetar, ci surplus de 67 de miliarde de dolari in 2013, potrivit Wall Street Journal. In 2009, Foreign Policy a numit Norvegia cel mai stabil stat din lume si care functioneaza cel mai bine.

Romania 3.815 euro din PIB pe cap de locuitor

Cu un produs intern brut de 3.815 euro pe cap de locuitor, Romania se claseaza abia pe locul 31, imediat dupa Bulgaria (3.976 euro) si in fata Maltei, Ciprului si Greciei, in topul pentru care au fost analizate potentialul agricol si cel industrial al 42 de state europene, unde ultimul loc ii revine Moldovei.

Romania are 14,8 milioane hectare de suprafata agricola, dintre care 10 milioane sunt ocupate de teren arabil. O evaluare din 2008 a aratat ca 6,8 milioane de hectare de teren agricol nu sunt folosite. Agricultura ne aduce 7,9% din PIB, iar industria 32,9% din PIB, arata datele publicate de Index Mundi.