Hamas

Hamas

Hamas, care se afla la putere in Fasia Gaza din 2007, este creditat de catre Institutul International de Studii Strategice (IISS) cu aproximativ 20.000 de combatanti, dintre care 10.000 - cel mai bine antrenati - in cadrul aripii armate Brigazile Ezzedine al-Qassam. Acestea poarta numele unui lider al Revoltei Arabe din perioada 1936-1939 impotriva mandatului britanic in Palestina, ucis in 1935. Acestor combatanti li se alatura peste 10.000 de membri Hamas integrati in fortele de securitate de la Gaza, in special Forta Executiva.

In arsenalul lor, de contrabanda sau artizanal, se regasesc mine, rachete, mortiere si arme usoare. Brigazile sunt dotate cu rachete de artilerie cu raza lunga de actiune, si anume de tip M75, o adaptare locala a sistemului Fajr-5, de fabricatie iraniana, care au ajuns la o distanta de pana la 80 de kilometri de Fasia Gaza, in atacuri asupra Tel Avivului si Ierusalimului.

Potrivit site-ului gruparii (qassam.ps), aceasta a aparut la jumatatea lui 1991, in timpul Primei Intifada, in urma unor tentative de lansare a unei retele armate, inca din 1984, a celor care au creat Hamas in 1987. Numarul combatantilor "este cunoscut doar de catre Comandamentul Brigazilor".

Jihadul Islamic

Jihadul Islamic

Jihadul Islamic, a doua forta combatanta din Fasia Gaza, dupa Hamas, are ca aripa armata gruparea Brigazile Al-Qods (Ierusalim), care afirma ca dispun de "aproximativ 8.000" de oameni si care sunt echipate, de asemenea, cu sistemul de tip Fajr-5. Creata in 1980, de inspiratie iraniana, aceasta este prima organizatie islamista palestiniana care s-a angajat in lupta armata.

Sursa foto: Shutterstock / Silhouette of muslim rebel with rifle

Comitetele Rezistentei Populare (CRP)

Comitetele Rezistentei Populare (CRP)

Comitetele Rezistentei Populare (CRP), fondate in 2000, sunt o organizatie armata radicala, Brigazile Salaheddine (Saladin) fiind aripa lor armata. Create de catre elemente de securitate din cadrul Fatah (miscarea lui Yasser Arafat, prezidata in prezent de catre Mahmoud Abbas), acestora li s-au alaturat transfugi din organizatii nationaliste, ca de exemplu islamisti, si nu au o ideologie proprie.

In iunie 2006 ei au participat, impreuna cu Brigazile Ezzedine al-Qassam si o grupare salafista - Armata Islamului -, la rapirea militarului israelian Gilad Shalit, eliberat in octombrie 2011 in schimbul a 1.027 de palestinieni detinuti de catre Israel.

Sursa foto: Shutterstock / The capture of of the Muslim warrior

Salafisti jihadisti

Salafisti jihadisti

Salafisti jihadisti, care acuza Hamas de slabiciune in fata Israelului si in aplicarea legi islamice, revendica cateva sute de membri, in mare parte nemultumiti de Hamas si alte miscari, impartiti intre Jaish al-Islam, Jund Ansar Allah, Tawhid wal Jihad, Jaish al-Oumma, Ansar al-Sunna si, de data recenta, o coalitie intitulata Majlis Shura al-Mujahideen.

Cea mai cunoscuta este Jaish al-Islam (Armata Islamului), adunata in jurul unui puternic clan din Gaza - Doghmouch. In afara de participarea la rapirea lui Shalit, gruparea l-a rapit in 2007 pe corespondentul BBC Alan Johnston, care a fost eliberat de catre Hamas, si a inabusit in sange, in august 2009, "emiratul" proclamat la Rafah (sud) de catre Jund Ansar Allah.

Sursa foto: Shutterstock / muslim militants

Organizatia pentru Eliberarea Palestinei (OLP)

Organizatia pentru Eliberarea Palestinei (OLP)

Mai putin vizibile de la victoria obtinuta de catre Hamas, in 2007, sunt gruparile armate din cadrul miscarilor care fac parte din Organizatia pentru Eliberarea Palestinei (OLP), ca Brigazile Martirilor Al-Aqsa - provenind din Fatah, sau Brigazile Abu Ali Mustafa - aripa militara a Frontului Popular pentru Eliberarea Palestinei (FPEP, stanga nationalista).

De la lansarea Operatiunii israeliene Limita de Protectie, pe 8 iulie, care vizeaza sa neutralizeze tiruri de racheta din Fasia Gaza, 1.400 de proiectile au fost trase asupra Israelului, din care aproximativ 400 au fost interceptate de catre sistemul antiracheta Iron Dome, potrivit armatei israeliene.