Piata de fuziuni si achizitii

Piata de fuziuni si achizitiiPotrivit Reff si Asociatii, in 2012 va continua trendul ascendent al restructurarilor de business, in vederea diminuarii costurilor si optimizarii fiscale sau chiar pentru a raspunde solicitarilor facute de banci.

Totodata, avocatii de la Reff au remarcat ca, in ceea ce priveste divizarile, formalitatile s-au relaxat, dar taxele notariale sunt prohibitive.

Andrei Burz-Pinzaru, partener in cadrul Reff si Asociatii, a amintit ca, spre exemplu, taxa notariala in cazul unui proiect era de 7 milioane euro, dar divizarea nu s-a incheiat.

"Divizarile se pot face mai repede, dar mai scump", a concluzionat Burz-Pinzaru.

De asemenea, piata de M&A ra ramane fragila in 2012, cu achizitii de valoare mica si medie, dar si investitori mai exigenti. Negocierile vor fi indelungate, iar structura de piata a pretului se va intinde pe perioade lungi de timp.

Numarul de insolvente va continua sa creasca

Numarul de insolvente va continua sa creascaReprezentantii casei de avocatura se asteapta ca anul acesta sa nu arate prea bine din perspectiva insolventelor, numarul acestora fiind estimat ca va creste.

Mai exact, reducerea finantarilor si faptul ca bancile se vor satura sa astepte redresarea clientilor datornici va spori numarul de insolvente.

Anul trecut, bancile au adoptat o strategie care urmarea mentinerea in viata a clientilor cu probleme, in speranta ca acestia isi vor reveni si vor genera venituri.

De asemenea, nici reorganizarea nu este o solutie, spune Burz-Pinzaru, partener in Reff si Asociatii, intrucat multe dintre afaceri sunt in domeniul imobiliar.

"In cazul unui proiect imobiliar este foarte greu sa vorbesti de reorganizare, pentru ca nu poti taia din costuri ca in cazul unui business normal", a explicat partenerul firmei de avocatura.

Pe de alta parte, debitorii vor avea tendinta de a accepta negocieri cu creditorii in afara procedurii de insolventa.

Piata de capital: supravegherea va fi mai intensa

Piata de capital: supravegherea va fi mai intensaIn acest an se va observa o intensificare a atentiei autoritatilor (CNVM, DIICOT) la posibile fapte ce ar intra in sfera abuzului de piata. In prezent, trei dosare se afla in faza de judecata, cel mai mare fiind legat de manipularea de piata in cazul Bancii Transilvania. De asemenea, avocatii au spus ca sunt indicii ca vor mai aparea procese pe piata de capital.

Totodata, la nivelul Uniunii Europene exista doua propuneri de regulament si respectiv directiva care vizeaza intarirea cadrului de reglementare si combaterea acestor fapte, inclusiv prin reglementarea unitara a sanctiunilor de natura penala.

In acelasi timp, o alta directiva a UE care vizeaza relaxarea sarcinilor administrative in cazul derularea ofertelor publice va trebui implementata pana la 1 iulie.


Posibilitatile in piata de banking

Posibilitatile in piata de bankingIn piata bancara, tendinta de a continua executarile silite va continua in acest an, in conditiile in care bancile isi vor pierde increderea in clientii rau platnici.

De asemenea, trebuie tinut cont in 2012 de impactul Noului Cod Civil asupra tranzactiilor de finantare din Romania, precum si de clarificarile legislative privind dobanda penalizatoare.

Avocatii de la Reff atrag atentia si asupra detinerilor temporare de actiuni in cursul operatiunilor de asistenta sau restructurare financiara.

Dreptul concurentei: Amenzile date de CC ar putea creste

Dreptul concurentei: Amenzile date de CC ar putea cresteConsiliul Concurentei (CC) a aplicat anul trecut amenzi record, de 83,4 milioane euro, iar 2012 a debutat cu aplicarea celei mai mari amenzi din istoria institutiei, aceasta fiind pe piata petroliera.

CC a amendat companiile petroliere OMV Petrom, Rompetrol, MOL, Eni si Lukoil cu o amenda totala de 880 milioane de lei. Valoarea reprezinta circa 3% din cifra de afaceri si este cea mai mare din Europa.

In ceea ce priveste modificarile legislative, Reff si Asociatii atrag atentia asupra proiectului ce vizeaza legea concurentei neloiale si a notificarii intentiilor de a realiza o concentrare economica.

Casa de avocatura crede ca in 2012 activitatea se va concentra in aceasta arie de practica pe asistenta clientilor in investigatii ale Consiliului Concurentei.