Gheorghe Musat: Stagnarea va caracteriza avocatura in 2014

Gheorghe Musat: Stagnarea va caracteriza avocatura in 2014

„Prudenta ar fi cuvantul potrivit, atat din partea investitorilor, dar si din partea guvernantilor. Ramane de vazut insa in ce masura in 2014, fiind an electoral, mediul politic va putea oferi contextul potrivit pentru investitii si pentru dezvoltarea economiei. In ceea ce priveste piata avocaturii, “stagnare” mi se pare cuvantul cel mai potrivit pentru 2014. Adica crestere zero”, spune Gheorghe Musat (foto), Senior Partner Musat & Asociatii, pentru WALL-STREET.RO.

In general, ariile de practica care au cunoscut o dezvoltare semnificativa sunt litgiile si arbitrajele comerciale, energie si resurse naturale, fiscalitate, concurenta, dreptul muncii, privatizari si restructurari & insolvente. „Acestea au generat o crestere a veniturilor pentru anul trecut de aproximativ 15-20%. In 2013, portofoliul de clienti al firmei Musat & Asociatii a crescut in medie cu 25-30% fata de 2012, majoritatea clientilor fiind companii private”, afirma Gheorghe Musat.

Inovatia in avocatura = actiuni de comunicare si solutii juridice creative

Gabriel Zbarcea: E posibil ca programele guvernamentale sa iasa in sfarsit la lumina

Gabriel Zbarcea: E posibil ca programele guvernamentale sa iasa in sfarsit la lumina

"E posibil ca, in anul electoral 2014, anumite programe guvernamentale sa iasa in sfarsit la lumina. Sunt proiecte care, daca vor fi implementate, ar putea genera investitii serioase in economie si, de ce nu?, ar putea oferi de lucru mai multor firme de avocatura", afirma Gabriel Zbarcea, managing partner la Tuca Zbarcea & Asociatii (TZ&A).

Anul trecut, casa de avocatura a avut o dinamica foarte buna pe partea de achizitii (M&A) si restructurari corporative si insolventa. De asemenea, proiectele din domeniul financiar-bancar au fost mai numeroase, foarte mult a crescut cererea pe partea de litigii si arbitraje si in zona de dreptul concurentei. "Pentru noi, 2013 a fost in linie cu ceilalti ani, nu a fost neaparat un an mai bun, poate chiar mai slab comparativ cu 2012. Tendinta observata pe piata a fost aceea a scaderii dramatice a onorariilor, mergand pana la unele ridicole, neserioase."

Cum vad avocatii inovatia?

Gheorghe Bostina: Bancile nu vor relua finantarea in 2014

Gheorghe Bostina: Bancile nu vor relua finantarea in 2014

In opinia conducerii casei de avocatura Bostina si Asociatii, exista o presiune constanta pe onorarii si, chiar daca – oficial – nu mai suntem in criza economica, toti clientii sunt extrem de atenti la cheltuieli ceea ce ne-a obligat pe noi sa rationalizam costurile”

„Incercand o comparatie, 2013 a fost un an al „saritului corzii” (efort constant, proiecte relativ mici din arii de practica extrem de diverse si multe la numar, fara pauze semnificative intre un proiect sau altul) si nu unul al „sotronului” (efort cu maxime si minime, numar relativ mic de proiecte dintr-un spectru de arii de practica relativ ingust - dar cu valoare mare - si perioade mari intre ele) situatie care i-a favorizat pe cei cu „conditie fizica” (echipe mari, logistica solida si bine pusa la punct, abilitate de a atrage clienti noi din toate ariile geografice)”, afirma Gheorghe Bostina, managing partner al Bostina si Asociatii.

Bancile vor relua finantarea doar in momentul in care conditiile economice se vor fi schimbat simtitor, ceea ce este putin probabil sa se intample in 2014. Dar, potrivit Bostina si Asociatii, „reluarea finantarii” nu este singurul lucru din acest domeniu care poate influenta pozitiv piata avocaturii: re-esalonarile si restructurarile de credite, negocierea unor clauze din imprumuturi, schimbarea garantiilor, recuperarea de creante etc., sunt tot atatea momente in care prezenta unui avocat specializat este esentiala.

Adriana Gaspar, NNDKP: 2014 va fi un an de asteptare

Adriana Gaspar, NNDKP: 2014 va fi un an de asteptare

2014 va fi un an de asteptare, un an pe care ne-am dori luxul sa il putem ocoli. Desigur, avocatura de business si economia nu vor avea necesarmente o dinamica identica", spune Adriana Gaspar, senior partener al casei de avocatura NNDKP.

In opinia sa, practicile propulsate in prim plan in conjunctura economica a anilor precedenti – litigiile si restructurarile (corporative si de credite), au continuat la un nivel inalt de intensitate si complexitate si in 2013. "Ca industrii, 2013 nu a facut decat sa confirme interesul prevalent al investitorilor pentru sectorul energetic si cel al agriculturii – o evolutie anticipata de mai multi ani, care se inscrie intr-o curba fireasca si intr-un context global."

Au inovat avocatii?

Cosmin Vasile, ZRP: In piata exista onorarii ridicol de mici

Cosmin Vasile, ZRP: In piata exista onorarii ridicol de mici

A fost 2013 mai bun pentru avocatura de business? „Va raspund englezeste: not bad. Not bad at all. Senzatia mea este ca toti actorii principali lupta si reusesc sa isi pastreze pozitiile si cota de piata, operatiune nu tocmai usoara, in conditiile in care presiunea pe onorarii este intr-o continua crestere. Intrebarea care macina avocatii este pana unde si pana cand se va manifesta acest fenomen”, a declarat Cosmin Vasile, Managing Partner al casei de avocatura Zamfirescu Racoti & Partners.

Foarte multi avocati vorbesc despre o presiune tot mai mare pe onorarii. Vor mai scadea onorariile in 2014? Asa este sau cel putin asa se simte din perspectiva avocatului Cosmin Vasile. „Sunt convins ca onorariile mai pot sa scada, insa nu vreau sa cad in capcana de a discuta la modul absolut general despre acest fenomen. Exista practici de dumping, exista onorarii ridicol de mici, se practica onorarii care nu pot amortiza nici munca staff-ului necalificat.”

Cristina Filip, PeliFilip: 2014 va fi anul perseverentei

Cristina Filip, PeliFilip: 2014 va fi anul perseverentei

"2014 va fi anul perseverentei si al curaj in deciziile si planurile de afaceri", crede Cristina Filip, partener al casei de avocatura PeliFilip.

Casa de avocatura a remarcat urmatoarele tendinte care au avut un impact semnificativ pozitiv in activitatea avocatiala de anul trecut:

- A existat o atentie sporita pentru scenariile adverse, ceea ce se reflecta in implicarea noastra intr-un numar crescut de analize si evaluari predictive de risc.

- A crescut frecventa operatiunilor de ajustare structurala, cu implicarea constructiva si amiabila a partenerilor comerciali si financiari, ceea ce se reflecta in implicare anoastra in proiecte inter-disciplinare complexe si de lunga durata, inclusiv sub forma unor tranzactii de vanzare-cumparare.

- A crescut, de asemenea, incidenta diferentelor considerate ireductibile, a caror rezolvare este dedusa exclusiv judecatii si care implica de multe ori, in experienta noastra, mai multe jurisdictii.

- A sporit importanta aspectelor care tin de reglementare si conformitate, cu accent sporit asupra implicarii in relatia cu autoritatile in ceea ce priveste interpretarea si aplicarea legilor.

Sebastian Gutiu: Onorariile tarifare sunt depasite

Sebastian Gutiu: Onorariile tarifare sunt depasite

Potrivit Schoenherr, exista doua tipuri de practici care s-au remarcat: cele care erau semnificative si inainte dar au crescut in 2013 (litigiile) si „cenusaresele” care au pornit de la un nivel mai putin vizibil si au „explodat” – de exemplu, insolventa. Energia a fost si ea un fel de vedeta, din pacate insa, aducand mai mult a stea cazatoare.

"Cresterea numarului de litigii este un trend al ultimilor ani, probabil legat de situatia economica. Deficitul de numerar pe piata, riscul permanent al insolventei partenerilor contractual au scazut apetitul la compromis si l-au crescut pe cel pentru dispute. Litigiile vor continua sa creasca si in 2014", afirma Sebastian Gutiu, managing partner in cadrul Schoenherr.

Sebastian Gutiu opineaza ca onorariile tarifare sunt depasite. "Fiecare trebuie sa-si cunoasca si controleze costurile de productie si sa decida in functie de importanta mandatului daca si cat profit obtine in mandatul respectiv. Daca rata orara (sau mai exact ratele orare, caci fiecare avocat avea mai multe seturi de rate) era un instrument care încorpora o anumita rata de profit, acum bugetele trebuie gandite pentru fiecare proiect. Sau mai exact pentru fiecare client: cat de important este sa ai clientul respectiv cu venitul pe care estimezi ca ti-l va asigura intr-un anumit interval de timp si ce resurse aloci ca sa-l tii si sa-ti cresti volumul cu el. Ecuatia se scrie acum altfel."

Florian Nitu: Tendinta de consolidare economica, subminata de caracterul de an electoral al lui 2014

Florian Nitu: Tendinta de consolidare economica, subminata de caracterul de an electoral al lui 2014

Anul 2013 a fost un an comparabil cu 2012, si in bune si in rele, spune Florian Nitu, managing partner al casei de avocatura Popovici Nitu & Asociatii (PN&A).

In cele bune, el remarca elementele de macroeconomie care si-au vazut consolidarea, iar in ciuda unui amplu verbiaj public, sistemul fiscal ramane (deocamdata) stabil in componentele lui esentiale. In cele rele, turbulentele politice din 2012 au fost inlocuite de esecurile majoritatii proiectelor publice menite sa impulsioneze cresterea economica in 2013.

„Vedem, totusi, o tendinta de consolidare la nivel macroeconomic. Din pacate insa, o astfel de tendinta ar putea fi usor subminata de caracterul de an electoral al lui 2014”, afirma Florian Nitu.

Viteza si adaptarea vor caracteriza avocatura in 2014

„Viteza” si „adaptarea” sunt cuvintele potrivite pentru a caracteriza anul 2014 in piata avocaturii de business, crede Ion Dragne, partener al casei de avocatura Dragne & Asociatii.

"Nu as putea sa ma pronunt daca a fost un an bun pentru avocatura de „business” in general. Am auzit despre societati de avocati care au dificultati in ceea ce peiveste atragerea de proiecte si dezvoltarea echipelor. Sunt, insa, si societati care continua sa se dezvolte si sa aiba venituri mari, conform chiar declaratiilor date de managerii acestora in presa", spune Ion Dragne.

Indiferent de etapa in care ne aflam, din punct de vedere economic, Dragne crede ca va exista tot timpul „piata” pentru avocatura, "depinde de fiecare dintre noi sa stim cum sa o exploatam". Acesta este, probabil, si motivul pentru care avocatii buni din punct de vedere profesional s-au repliat catre domeniile care „dezvoltau” proiecte sau dosare. "Cred ca adaptarea a fost, din nou, tendinta generala si in 2013."

Madalin Niculeasa: Anul migalei in avocatura

Madalin Niculeasa: Anul migalei in avocatura

"A trecut vreme vedetelor in avocatura. 2013 a fost anul migalei, muncii si agoniselii. Paharul s-a umplut picatura cu picatura in conditiile in care a existat cerere de servicii juridice dar pentru consolidare si intretinere si nu neaparat pentru expansiune. In aceste conditii nu cred ca a existat un domeniu anume care sa fi sarit in evidenta intr-un fel anume si mai degraba au iesit in evidenta munca, grija, atentia, concetrarea", afirma Madalin-Irinel Niculeasa, coordonatorul societatii de avocatura Niculeasa Tax & Regulatory.

Mai mult, crede fondatorul Niculeasa Tax & Regulatory, lipsa vedetelor a determinat si o „topire” a specializarii dintre avocati in conditiile in care clientii au cautat increderea si mai putin specializarea. In opinia sa, multi clienti prefera sa lucreze cu avocatul in care are incredere si nu neaparat cu cel specializat pe o anumita problema aceasta si intrucat un avocat cel putin mediu ca pregatire profesionala, cu intelepciunea dreptului si a vietii, poate nu foarte usor dar nici foarte greu sa asimileze nivelul de informatie necesar pentru a provoca valoare adaugata clientului. "Concluzionand, daca ar trebui sa pastrez raspunsul in limitele intrebarii as spune ca vedeta in 2013 a fost avocatul si nu un anumit domeniu de activitate, ceea ce este un progres deosebit pentru profesie."