Repeta de doua ori numele interlocutorului tau

Repeta de doua ori numele interlocutorului tauAtunci cand faci cunostinta cu un om, da mana cu el si dupa ce va prezentati unul altuia, ai grija sa-i repeti numele spunand: “Incantat de cunostinta, Mihai.” Sau “Mihai, ma bucur sa te cunosc si sa fiu alaturi de tine la gala de 10 ani MMM Consulting.”. Sau il poti ruga sa repete numele pentru a-l memora si mai bine.

"Apoi, la un interval de cateva secunde, il poti intreba: “Mihai, ai o energie debordanta, imi poti spune ce zodie esti ?”. Poate e chiar RAC, fie vorba intre noi. A reveni si repeta numele si a doua oara te ajuta sa-l memorezi si mai bine decat prima data", spune Catalin Chirilescu (foto).

Asociaza numele cu un cuvant (obiect, eveniment, stare, gest, persoana etc)

Asociaza numele cu un cuvant (obiect, eveniment, stare, gest, persoana etc)Ce ai de facut in pasul doi ? De exemplu, cuvantul cu care poti asocia numele Catalin este “catalizator” de la primele litere ale numelui. Sau poti asocia cu “lin”. Asocierile tin in principal de harta ta mentala, dar se pot face si raportate la chestii universal-valabile. Si apoi imi imaginez ceva “lin” care curge si mi-l imaginez pe Catalin care curge lin.

Sau il pot asocia cu o persoana din cercul meu de cunoscuti care are acelasi nume. Sau poate cu fostul profesor de istorie din generala.

Uite, de exemplu, cand intalnesc numele Alexandra sau Alexandru ma gandesc la secventa de film pe care o ilustrez in traininguri cateodata, si anume o secventa din “The Great Alexander”.

Te invit sa te gandesti rapid si sa gasesti o asociere in harta ta mentala la urmatoarele nume: Maria, Georgiana, Diana, Flavia, Mirela sau Stefan !

Construieste o situatie amuzanta sau penibila pe seama numelui

Construieste o situatie amuzanta sau penibila pe seama numeluiDaca il cheama Catalin, te poti uita la fata lui, poti vedea ca are ochii mari si poti construi in mintea ta cum politistii arunca cu gaze lacrimogene in ochii sai si el incepe sa planga. Sau cum este un catalizator care imprastie energie (energia ii iese din ochi) catre ceilalti oameni. Asta daca doresti sa te legi si de pasul al doilea, spune specialistul.

Daca o cheama Alexandra, te poti gandi la “The Great Alexander” care se fastaceste si rusineaza atunci cand vorbeste cu o femeie mai tanara decat el (notez aici ca este vorba de o femeie foarte frumoasa si atragatoare).

Care e schepsis-ul ? Sa construiesti rapid o scena amuzanta sau penibila ca sa poti sa-i retii numele mai usor.