Creditele in euro, mai atractive in ciuda riscului valutar

Creditele in euro, mai atractive in ciuda riscului valutarIn ceea ce priveste dobanda platita pentru imprumuturile de la banci, creditele in euro au ramas si in prima parte a acestui an mai avantajoase decat cele in moneda nationala, desi clientii trebuie sa isi asume riscul valutar.

"Creditarea continua sa se faca cu preponderenta in euro pentru ca dobanzile interbancare in euro sunt mult mai mici decat cele in lei si, prin urmare, dobanzile la credite in euro sunt mai mici", a explicat, pentru Wall-Street.ro, Radu Craciun, directorul de investitii al Eureko Pensii.

Craciun sustine ca, din pacate, nu facem decat sa repetam evolutiile antecriza si ca nu s-a invatat nimic din aceasta criza. El considera ca stimularea creditelor in lei nu se poate face doar verbal.

"BNR are si ea responsabilitatea ei in acest tablou. Nu apelurile verbale ale guvernatorului sunt de natura sa
schimbe aceasta situatie, ci stimularea scaderii dobanzilor in lei si inasprirea conditiilor de creditare pentru creditele in valuta", a adaugat directorul de investitii al Eureko Pensii.

Bancile de pe piata locala practicau in ianuarie 2011 dobanzi la creditele noi in euro de circa 5,45%, potrivit statisticilor Bancii Nationale a Romaniei, in scadere fata de luna similara din 2010, cand erau de 6%. Dobanzile la creditele in euro in sold se plasau in ianuarie 2011 la nivelul de 6,3%.

Pe de alta parte, dobanzile la creditele in lei sunt mai ridicate, iar in ianuarie au inregistrat o usoara crestere. Bancile practicau o dobanda de 10,1% la creditele noi in lei in prima luna din 2011, in usoara crestere fata de finalul anului trecut, cand dobanda practicata de institutiile de credit era de 9,85%, conform statisticilor BNR.

Clientii care decid sa se imprumute in euro accepta riscul valutar pe care il au de gestionat, insa considera, de cele mai multe ori, ca este un risc gestionabil, in conditiile in care Banca Nationala mentine cursul stabili, iar in ultima perioada leul s-a apreciat fata de moneda europeana.

Cursul de schimb EUR/RON a inceput anul la un nivel de 4,2697 lei/euro, iar in martie a coborat pana la 4,1869 lei/euro, aprecierea monedei nationale fiind in favoarea clientilor care au credite in euro sau care vor sa se imprumute in aceasta moneda. Analistii estimeaza pentru urmatoarea perioada un curs de schimb de 4,15 lei/euro.

Leul s-a apreciat in cest an cu 1,9% in raport cu euro, dar Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, sustine ca modificari de pana la 3-4% ale cursului de schimb nu trebuie sa fie "bagate in seama".

Bancile platesc dobanzi ridicate la depozitele in lei

Bancile platesc dobanzi ridicate la depozitele in leiEconomisirea a devenit, de la inceputul crizei, tot mai importanta pentru romani, desi capacitatea populatiei de a strange bani este tot mai redusa. Procesul de economisire a mai fost stimulat in anii trecuti si de dobanzile ridicate pe care bancile le plateau la depozite.

Astazi, lucrurile s-au schimbat, in sensul ca bancile au redus dobanzile la depozite, iar aprecierea leului fata de euro ii face pe romani sa nu mai fie la fel de tentati sa isi pastreze economiile in euro.

"In acest an este de preferat ca populatia sa isi pastreze economiile in lei. Dobanzile la plasamentele in lei sunt mai mari decat la euro, iar pericolul deprecierii monedei nationale este mult mai mic decat in ultimii doi ani", sustine Radu Craciun.

Cea mai mare dobanda platita de banci in prezent pentru depozitele in lei la termen de trei sau sase luni este de 7,75%. Cea mai mare dobanda la depozitele in lei pe termen de o luna este de doar 7,25%, in timp ce dobanda cea mai ridicata la plasamentele pe un an este de peste 8%.

Experienta clientilor: Credit in euro, depozit in lei

Experienta clientilor: Credit in euro, depozit in lei“Creditul in euro este mai atractiv, mai ales cel ipotecar. Plus ca, in urmatorii 30 de ani cat platesc creditul, am speranta ca vom adopta si noi euro”, povesteste un client care a contractat la finalul anului trecut un imprumut ipotecar in euro prin programul Prima Casa.

In ceea ce priveste riscul de curs de schimb, clientul care a povestit pentru Wall-Street.ro cum a decis sa se imprumute in euro, afirma ca recunoaste riscul, dar crede ca nu este extrem. “Sunt de acord ca salariul meu este in lei, cel putin astazi, dar nu cred ca mi se poate dubla rata ca urmare a fluctuatiei de curs”, explica noul client al unei banci mari din Romania.

In plus, bancherii nici nu promoveaza creditele in lei, desi Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, asa ii sfatuieste.

“Ofertele bancilor nu incurajeaza clientii sa se imprumute in lei. Mai mult, din sapte sucursale in care am intrat pentru a analiza oferta pentru Prima Casa, nimeni nu m-a intrebat daca iau in calcul un imprumut in lei”, afirma clientul.

Un alt client care a decis sa ne povesteasca experienta sa cu banca, si-a deschis initial un cont de economii in lei, la o banca ce nu solicita comision de administrare pentru cont, in care depunea lunar intre 100 de lei si 500 de lei.

“Treptat, cu depuneri de la 100 la 500 de lei am reusit sa ajung sa am peste 10.000 de lei, iar atunci am decis sa deschid un depozite la termen de sase luni in lei. Am ales sa economisesc in lei pentru ca este mai comod, am salariul in lei, iar tranzactia de schimb valutar costa destul de mult. In plus, aveam incredere ca rata de schimb valutar nu va fluctua foarte mult”, povesteste clientul care economiseste.