Stabilitatea financiară este esențială pentru securitatea și prosperitatea oricărei familii. Ea este cea care ne oferă încredere și libertate pentru a ne îndeplini obiectivele, toate având o componentă financiară. Indiferent că îți dorești un apartament sau să îl renovezi pe cel vechi, o mașină, o vacanță sau un curs care să îți ofere perspectiva avansării în carieră, toate presupun un buget bine definit și o planificare financiară atentă.

Cum ajungi însă în punctul în care poți spune că te bucuri de o situație financiară stabilă? Poți începe prin a-ți stabili un buget realist și a economisi regulat. Gestionarea eficientă a datoriilor este o altă etapă importantă pentru stabilitatea financiară.

O abilitate care te va ajuta cu siguranță în demersurile tale este capacitatea de a învăța să îți gestionezi eficient banii și să îți sporești economiile.
Depozitele bancare reprezintă o metodă eficientă metode de a-ți gestiona banii. Prin constituirea unui depozit la termen, de exemplu, te asiguri că nu intri în economii, sporindu-le în timp, cu ajutorul unei dobânzi cât mai avantajoase pentru tine.
Vedem astăzi care sunt avantajele depozitelor bancare – deschide online sau în agenție, dar și ce tipuri de depozite poți alege sau cum poți să îți faci un plan de diversificare a economiilor, pornind de la depozitele bancare pe care le constitui.

Ce avantaje ai când alegi să îți păstrezi banii în depozite bancare?

Depozitele bancare sunt, probabil, cele mai populare instrumente de economisire. Ele prezinta o serie de avantaje importante și deloc de ignorat pentru planurile financiare ale unei familii, indiferent de nivelul veniturilor sale.

Ai mai jos o parte dintre aceste avantaje, probabil cele mai importante:

• lichiditate. Banii din depozite sunt accesibili în momentul în care ai nevoie de ei. E drept că în cazul depozitelor la termen pierzi dobânda dacă alegi să scoți banii mai devreme, dar ai acces pe loc la sumele de care dispui, un lucru foarte important pentru majoritatea oamenilor,
• dobânda contului de economii sau a depozitului bancar ales îți va spori economiile. Această dobândă poate fi fixă sau variabilă, dar reprezintă un mod de a-ți crește economiile în timp,
• diversitate. Ai o gamă largă de depozite bancare din care poți alege, în funcție de nevoile tale. De la depozite pe termen scurt sau lung la opțiuni cu dobânzi fixe sau variabile, alege produsul care se potrivește cel mai bine obiectivelor tale financiare,
• acces facil. În era digitală, majoritatea băncilor oferă depozite și conturi de economii online, ce îți permit să gestionezi și să monitorizezi conturile tale bancare de oriunde și oricând. Nu mai este nevoie să te deplasezi la o sucursală fizică decât dacă preferi să o faci.

Așadar, iată câte beneficii ai atunci când alegi să constitui un depozit la banca ta preferată. Mai jos, vom vedea ce tip de depozit ți se potrivește. Ai și câteva idei de diversificare pentru economiile tale, dacă vrei ca depozitele să fie doar primul pas către un plan financiar bine pus la punct, pe termen lung.

Ce tipuri de depozite poți alege și care ți se potrivește cel mai bine?

Aleg un depozit bancar pe termen lung sau scurt? Sau poate îmi păstrez banii într-un cont de economii, care funcționează asemănător unui depozit, doar că are dobânda mai mică în general – nelegată însă de obligativitatea menținerii economiilor la un termen dat? Prefer varianta cu sau fără capitalizarea dobânzii? Cu prelungire automată sau fără?
Să vedem ce variante ai și în ce situație ți s-ar potrivi fiecare dintre posibilele depozite.
În funcție de modul în care alegi sa reinvestești dobânda, avem depozitele cu capitalizare sau fără. În cazul depozitelor cu capitalizare, beneficiezi de dobânda compusă, adică dobânda se adaugă automat la scadență la suma pe care o deții în depozit. Dacă optezi pentru capitalizare și prelungire automată, la scadență, banilor pe care îi ai li se adaugă dobânda și depozitul se prelungește pe aceeași perioadă. Tu nu faci nimic - ți se potrivește acest depozit mai ales dacă vrei să uiți de bani o perioadă, pentru a beneficia de o sumă cât mai mare atunci când scoți banii.

Dacă alegi varianta fără capitalizare a dobânzii, la scadență, dobânda se virează direct în contul tau curent, având astfel acces la banii proveniți din aceasta.
În funcție de modul în care este plătită dobânda, avem depozite cu plata la scadență a dobânzii sau cu plata lunară a dobânzii. În cazul depozitelor cu plata dobânzii la scadență, atunci când expiră depozitul, vei putea retrage atât suma depusă inițial, cât și dobânda aferentă. Este bine de știut ca pe durata depozitului, nu vei mai avea acces la sumele respective. De aceea, este important să alegi cu atenție termenul depozitului. Retragerea anticipată a banilor din depozit, adică înainte de termenul ales, duce la pierderea dobânzii acumulate până în acel moment.

Dacă alegi depozitul cu plata lunară a dobânzii, dobânda se calculează în fiecare lună și îți este virată în contul curent. Poți menține un asemenea depozit pentru a te bucura de o sumă în plus lună de lună. În acest caz însă, accepți faptul că nu îți vei vedea banii crescând de la lună la lună și nici nu vei beneficia de efectul dobânzii compuse, sau dobânda la dobândă. Ți se potrivește cel mai bine acest tip de depozit dacă ai o sumă mai mare de bani și vrei ca aceasta să aducă un mic plus pentru veniturile tale lunare.

În funcție de modul în care alegi să le reînnoiești, avem depozite cu prelungire automată și fără prelungire automată. Cele cu prelungire se reînnoiesc automat când ajung la scadență. Dacă optezi și pentru capitalizare, dobânda se adaugă și în timp te vei bucura de dobânda compusă, adică dobânda la dobânzile pe care le obții. Sunt bani făcuți de banii tăi și în timp se adună.

Dacă alegi varianta fără prelungire automată, atât suma depusă, cât și dobânda, se întorc la termen în contul curent. Acest tip de depozit este potrivit mai ales pentru economii pe termen scurt, când știi exact că ai o cheltuială de făcut, dar lași banii să facă o dobândă până în acel moment.

Un tip special de depozit este contul de economii. Are, de fapt, o combinație a caracteristicilor contului curent și depozitului la termen. Banii nu depind de un termen. Îi poți scoate când ai nevoie de ei, iar dobânda se calculează la zi. Dobânda este mai mare decât cea din contul curent – ca și în cazul depozitelor la termen, dar mai mică totuși decât în cazul acestora. Îl alegi dacă vrei să ai o dobândă bunicică, dar nu știi exact când vei avea nevoie de bani (probabil repede). Contul de economii este perfect pentru fondul tău de rezerve: îți aduce o dobândă bunicică și îți stă la dispoziție oricând ai nevoie de sumele respective!

Alegi un depozit bancare online sau îl deschizi la agenție?

Alege să deschizi depozit bancar online sau la o agenție în funcție de preferințele personale, dar și de nivelul tău de confort cu tehnologia sau de nevoile tale specifice. Îți oferim în cele ce urmează câteva aspecte de luat în considerare pentru fiecare opțiune.
Avantajele pe care le ai atunci când deschizi un depozit bancar online țin în primul rând de conveniență și accesibilitate. Poți face totul de la propriul calculator, în doar câteva minute, respectiv click-uri. Poți verifica cum sumelor din depozit li se adaugă dobânda, cu frecvența stabilită de tine. Totul la orice oră din zi sau din noapte. În plus, există bănci care bonifică depozitele deschise pe internet cu o dobândă mai bună decât cea de la ghișeu. Iată cum obții și un avantaj financiar din deschiderea acestui tip de depozit!
Dacă însă preferi interacțiunea umană și să primești răspuns la întrebările tale din partea unui consultant bancar, probabil ți se potrivește mai bine deschiderea unui depozit fizic, la o agenție bancară. Aici vei putea obține asistență directă pentru orice situație ai putea avea în legătură cu interacțiunea cu banca.

La Patria Bank poți să constitui un depozit 100% online, de oriunde ești! La depozitele constituite pe platforma online Patria de Oriunde ai următoarele dobânzi anuale: 3,80% dobânda pe 3 luni la depozitul în euro; 4,00% dobânda pe 3 luni la depozitul de economii în dolari; 6,75% dobânda pe 12 luni la depozitul bancar în lei.

Ce spui însă și de o combinație a celor două? Dacă tehnologia nu îți pune piedici, dar preferi să primești un răspuns de la un consultant specializat, ai putea apela la deschiderea unui depozit direct online. Poți însă contacta banca – la ghișeu sau telefonic - doar când ai nevoie de asistență directă. În acest fel, eliberezi timp pentru activități alături de cei dragi.

Cum îți faci un plan de diversificare a economiilor

E bine că te gândești la economisire și îți dorești să alegi cele mai avantajoase depozite bancare pentru economiile tale. Acesta ar putea să fie însă doar primul pas din planul tău financiar pe termen lung.

Mai departe, ai putea trasa un plan financiar pentru tine și familia ta. Te va ajută să-ți clarifici obiectivele financiare și să-ți stabilești prioritățile. Te ajută să-ți concentrezi eforturile și să-ți îndrepți resursele către realizarea acestor obiective.

Un prim pas este să înveți să îți monitorizezi cheltuielile, pentru ca economisirea să devină o constantă în viața ta. Apoi să găsești cele mai avantajoase depozite de economii, pentru a-ți vedea bănuții crescând de la lună la lună. Pasul următor este să începi să înveți și despre alte moduri de a-ți investi banii: în titluri de stat sau fonduri de investiții, în acțiuni sau diverse active financiare. Totul pentru ca obiectivele tale îndrăznețe să prindă contur, rând pe rând.

Sursa foto: Patria Bank

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri