Cat costa apartamentele si cat platim pentru credite

Cat costa apartamentele si cat platim pentru creditePretul cerut de un proprietar pentru un apartament cu doua camere (50 mp) din Bucuresti este de circa 56.550 de euro, in timp ce pretului unui apartament cu trei camere (75 mp) urca la aproximativ 81.300 de euro, potrivit indicelui Imobiliare.ro.

In tara, preturile cerute sunt mai mici, astfel ca pretul unui apartament cu doua camere este de circa 39.550 de euro in Timisoara sau de aproximativ 49.900 de euro in Cluj-Napoca. O locuinta cu trei camere intr-un bloc din Timisoara costa aproximativ 56.550 de euro, in timp ce una situata intr-un bloc din Cluj-Napoca este evaluata la 74.175 de euro.

Majoritatea romanilor care decid sa isi cumpere o locuinta nu dispun de intreaga suma pentru a achizitiona apartamentul dorit, ci, in cele mai multe cazuri, au economisit doar banii de avans. Aici intervin bancile si tot atunci incepe si viitoarea relatie pe 30 de ani cu banca.

Presupunem ca cei care doresc sa isi cumpere un apartament detin avansul minim solicitat de banci, de 5% in cazul programului Prima Casa si de circa 20% in cazul creditelor ipotecare standard, iar restul banilor ii vor obtine prin contractarea unui credit pe o perioada de 30 de ani.

Cine doreste sa isi cumpere un apartament cu doua camere in Capitala are, prin urmare, nevoie de circa 56.000 de euro. Daca apeleaza la un credit prin Prima Casa are nevoie de un avans de 2.800 de euro (5%), iar pentru diferenta de 53.200 de euro va apela la un credit. Cea mai buna oferta pentru un credit de 53.200 de euro prin programul Prima Casa este de la BRD, potrivit portalului Conso.ro, unde dobanda platita de client este in prezent de 5,8% pe an.

Dupa 30 de ani, clientul a rambursat aproape 110.000 de euro pentru un credit de 53.200 de euro prin care si-a cumparat un apartament al carui pret cerut era de circa 56.000 de euro.

In cazul in care se apeleaza la un credit ipotecar standard pentru achizitionarea unei locuinte cu doua camere in Bucuresti, avansul solicitat de banci este de 11.200 de euro (20% din pretul de circa 56.000 de euro), iar clientul imprumuta restul de 44.800 de euro. Cea mai buna oferta actuala pentru un credit ipotecar standard de 44.800 de euro este de la Raiffeisen Bank, unde dobanda platita de client este in prezent de 6,05% pe an.

Tot dupa 30 de ani, clientul a rambursat aproape 95.000 de euro pentru un credit de 44.800 de euro, prin care si-a cumparat un apartament al caruit pret cerut era de circa 56.000 de euro.

Ce venituri cer bancile pentru a-ti vinde un credit ipotecar

Ce venituri cer bancile pentru a-ti vinde un credit ipotecarBancile solicita clientilor un anumit venit minim atunci cand decid sa le acorde credite pentru a se asigura ca pe viitor isi vor recupera banii imprumutati. Veniturile pot fi calculate individual sau pe familie in cazul in care cei doi parteneri aplica impreuna pentru un credit ipotecar standard sau prin programul Prima Casa.

BRD, banca despre care am aratat anterior ca are in prezent cea mai avantajoasa oferta pentru un credit prin Prima Casa in suma de 53.200 de euro, solicita clientilor un venit minim lunar de 3.250 de lei, potrivit estimarilor Conso.ro aferente unui grad mediu de indatorare. Banca nu percepe comision pentru acordarea creditului, dar solicita un comision anual de gestiune in valoare de 130 de euro.

Dobanda perceputa de BRD la acest credit este variabila si formata din indicele Euribor la 3 luni plus o marja de 3,75%. Nivelul dobanzii anuale efective (DAE) suportate de catre client este de 5,8%.

In cealalta situatie, in care se apeleaza la creditul ipotecar standard de la Raiffeisen Bank in valoare de 44.800 de euro, venitul minim estimat a fi solicitat de banca clientilor este mai redus, de circa 2.860 de lei. Insa, banca percepe un comision de acordare a creditului de 400 de euro.

Dobanda perceputa de Raiffeisen Bank la acest credit este variabila si formata din indicele Euribor la 6 luni plus o marja de 4,3%. Nivelul dobanzii anuale efective (DAE) suportate de catre client este de 6,05%, iar aceasta oferta este valabila pentru clientii care isi incaseaza salariul prin intermediul bancii.

De ce e mai ieftin sa iti cumperi casa vara

De ce e mai ieftin sa iti cumperi casa varaScaderea cererii pentru locuinte in perioada verii ii determina pe unii dezvoltatori sa ajusteze usor preturile la locuintele noi pentru a atrage cumparatori, dar si sa ofere o serie de facilitati, precum discount-uri cuprinse intre 2.000 si 5.000 de euro, sustin oficialii agentiei de vanzari Be Igloo.

De asemenea, mobila, electrocasnicele sau serviciile de amenajare sunt mai ieftine pe perioada de vara.

“Le recomandam tuturor celor care au economisit pe parcursul anului, sa achizitioneze o locuinta pe timpul verii pentru ca in aceasta perioada, toate conditiile sunt in favoarea lor: oferte de vara – apartamente la preturi cu 2.000 – 5.000 de euro mai mici, acces la programul Prima Casa 4, credite accesibile, mobila si electrocasnice la preturi mult mai mici”, explica Nimrod Zvik, managing partner in cadrul Be Igloo.

In plus, cel mai important aspect este legat de profitabilitatea de a cumpara in aceasta perioada, atat pentru cei care au ca principal scop investitia prin inchiriere sau revanzare, cat si pentru cei care cumpara in folos propriu, pentru ca tendinta preturilor este de a urca toamna.

Cele 12 banci care si-au anuntat intentia de a acorda in continuare credite cu garantia statului au un plafon total de 1,4 miliarde euro pentru programul Prima Casa 4, care ar putea fi epuizat intr-un an.