Ratiune si Sentiment

Ratiune si SentimentIn mod conventional teoria financiara descrie o situatie “model” in care toti participantii la piata se comporta “rational”. Cei care au urmat cursurile ASE-ului sunt obisnuiti cu expresii ca “agent economic” sau “agent comercial”. Acesti agenti urmaresc in mod rational maximizarea satisfactiei sau profitului cu costuri cat mai mici.

In realitate, pe orice piata si mai ales pe piata de capital, nu avem de-a face cu acesti agenti rationalizati si rationalizatori care, in teoria economica clasica, seamana cu agentii din Matrix. Investitorii nu sunt programe de calculator care sa ia decizii bazate pe date predefinite. Sunt oameni obisnuiti, care iau decizii in conditii de stres, de panica, euforie sau lacomie.

Aceasta este cea mai buna explicatie pentru unele fenomene cum ar fi cresterea si dezumflarea unui “bubble”, comportamentul de turma al “taurilor” sau al “ursilor”, surpriza si emotiile pe care ni le ofera piata zi de zi. Un comportament exclusiv rational al investitorului ar face ca acesta sa fie absolut impasibil fata de piata si portofoliu - ar fi numai riscuri asumate rational si ar lipsi cu desavarsire regretele. Din fericire insa, piata de capital este un loc in care se manifesta sentimentele si este o oglinda perfecta a acestora.

Analiza Tehnica si Fundamentala

Analiza Tehnica si Fundamentala“A nu lua in calcul aspectul emotional al pietei, poate duce la rezultate neasteptate, care nu pot fi anticipate doar uitandu-ne la fundamente.” (Market Psychology - Investopedia) In conditiile trendului descrescator din ultimele 6 luni, multi analisti iau in calcul “sentimentul investitorilor” ca o posibila explicatie a scaderilor accentuate.

“De la inceputul anului, in mare masura, tranzactionarea a fost bazata pe sentiment, lasand la o parte legaturile cu rationalul si fundamentele. Am asistat la tranzactionarea pe sentiment negativ nu numai pe piata noastra, ci pe aproape toate pietele externe”, ne-a declarat Daniel Pocorea, directorul general adjunct al BRD Securities.

Potrivit unui comunicat Erste Bank “Evolutia pietei de capital din Romania va depinde, in mare masura, de sentimentul investitorilor fata de tara si de conditiile economice”.

Rationament : In conditiile unei Rationalitati absolute a participantilor la piata, Analiza Fundamentala a datelor furnizate de companii ar fi suficienta pentru a lua decizia de investitie. Investesc in companii subevaluate, solide, care vand mult, fac profituri mari, dau dividende etc... Singurul lucru necesar ar fi informatia despre acele companii.

Consecinta : Daca toti investitorii ar avea acces la aceleasi informatii si le-ar prelucra in acest mod rational nu am mai avea insa companii subevaluate, nu ar mai exista insasi piata - in care, de cele mai multe ori, atunci cand are loc o tranzactie, o parte considera o actiune subevaluata iar contrapartea sa - supraevaluata.

Analiza Tehnica a fost mult timp vazuta ca un rebut al analizei “serioase”, Fundamentale. Criticii analizei tehnice includ nume sonore ca Waren Buffett sau Peter Lynch.

“Analiza tehnica foloseste trenduri, modele si alti indicatori pentru a evalua starea psihologica curenta a pietei cu scopul de a prognoza daca piata se va indreapta in sus sau in jos” - (Market Psychology - Investopedia). Vedem asadar ca cei care sunt inclinati sa ia in calcul emotiile si sentimentele investitorilor sunt poate mai indulgenti cu analiza tehnica.

In paranteza fie spus, se observa ca in discutia despre Analiza Fundamentala si cea Tehnica spiritele se aprind, sentimentele ies la iveala si asistam la formarea a doua tabere - la fel de pasionale.

Stiinta si Probabilitate

Stiinta si ProbabilitateSentimentul Investitorilor este un indicator de analiza tehnica, prezent pe piata din SUA inca din anii ’50. Exista defapt mai multi astfel de indicatori de difuziune. Unii dintre ei (ISEE) se bazeaza pe raportul dintre numarul de optiuni long call si cel de optiuni long put de pe pietele de capital internationale. Altii (cum sunt cei realizati de Asociatia Americana a Investitorilor -AAII sau de Investors Intelligence) sunt calculati pe baza unor sondaje de opinie. Fiecare din aceste abordari are avantajele si limitarile sale.

Analiza tehnica este o stiinta probabilistica. Rationamentele care se pot efectua cu ajutorul sau sunt de genul : In conditiile X, se va intampla Y cu probabilitatea Z. Cu alte cuvinte, aceleasi cauze pot da nastere unor efecte diferite, insa probabilitatea de a se intampla un anumit efect este mai mare decat celelalte.

Sentimentul investitorilor poate fi calculat sub forma unui indice care exprima asteptarea investitorilor la un moment dat fata de evolutia ulterioara a pietei. Cand ne declaram “tauri” - spunem defapt ca ne asteptam ca piata sa creasca, investim in actiuni ale companiilor listate sau deschidem pozitii long. Cand ne declaram “ursi” - deschidem pozitii short, vindem actiunile pe care le detinem, pentru ca ne asteptam ca piata sa scada. Indicatorii de sentiment al investitorilor indica doua sau trei valori - Verde (Bull) sau Rosu (Bear) si eventual Gri (Neutru).

Contrarianismul

ContrarianismulUn investitor contrarian incearca sa profite investind intr-un mod diferit de cel al masei mari de investitori, cand consensul general li se pare gresit. Un contrarian considera ca anumite comportamente de turma ale investitorilor duc la evaluari gresite ale preturilor actiunilor. De exemplu, optimismul generalizat poate conduce la supra-evaluarea nejustificata a unor actiuni.

De asemenea, pesimismul impartasit de majoritatea investitorilor cu privire la o anumita actiune poate duce pretul la un nivel atat de jos incat subevalueaza capacitatea acelei companii de a deveni profitabila si exagereaza riscurile investitiilor in acea companie. Un investitor contrarian incearca sa identifice si sa profite de pe urma acestor miscari extreme, analizand fundamentele companiilor si comparand pretul “corect” cu cel din piata. Waren Buffett a procedat intr-o maniera similara cand a cumparat actiuni Coca-Cola, la un moment cand aceasta companie nu prezenta un interes ridicat pentru investitori.

Unii considera ca investitorii contrarieni au in medie o conceptie bearish - o prejudecata sau o inclinare (bias) spre a vedea sau a profita in urma deprecierilor din piata. Defapt, un contrarian nu are neaparat o viziune bearish despre piata de capital in general, nici nu crede tot timpul ca este supraevaluata, sau ca ceilalti participantii la piata gresesc mereu. Mai degraba, un contrarian cauta oportunitati de a cumpara sau a vinde anumite instrumente financiare cand majoritatea investitorilor actioneaza in sens diferit. Domnul Cristian Sima de la WBS este cunoscut in piata de capital romaneasca pentru pozitiile sale contrariene si deasemenea unii ar putea crede ca domnia sa are o inclinatie naturala pentru short.

Interpretarea indicatorului de sentiment al investitorilor

Interpretarea indicatorului de sentiment al investitorilorInterpretarea contrariana a indicelui de sentiment presupune identificarea extremelor - fie de optimism fie de pesimism. Conform studiilor efectuate, Investors’ Intelligence considera ca exista niste norme ale sentimentului saptamanal - 45% tauri, 35% ursi si 20% tauri care prevad o corectie pentru saptamana respectiva.

Valorile “normale” ale indicelui si inclinatia (bias) mai mare spre o tendinta bullish sunt date si de existenta mai multor investitori spot in detrimentul speculatorilor futures sau pe CFDuri. Este intuitiv ca investitorii de pe piata spot sunt “mai optimisti” decat cei care au posibilitatea de a profita de pe urma scaderii pietei. Pe de alta parte, asa cum am aratat mai sus, contrarienii par a avea o “inclinatie” spre scadere.

Valori extreme ale acestor sentimente indica, in anumite momente, o posibila intoarcere de trend. Trendul care trebuie luat in calcul este cel zilnic sau saptamanal, in functie de regularitatea cu care este sondat sentimentul investitorilor. Un suprapesimism sau supraoptimism la nivelul indicelui zilnic este putin probabil sa schimbe trendul lunar.

Indicele sentimentului investitorilor din Romania

Indicele sentimentului investitorilor din RomaniaRezultatele proiectului Omnistock, realizat de Prognosis.ro in decembrie 2007, au indicat un grad de optimism extrem de ridicat, un procent de peste 90% din investitori astepand cresteri pentru anul 2008. Cresteri intre 30 si 50% ale indicelui societatilor de servicii financiare BETFI erau asteptate de aproximativ o treime dintre respondenti.

O interpretare contrariana la inceputul anului a acestor rezultate s-ar fi dovedit valida.

Desi multi analisti discuta despre sentimentul investitorilor, nu exista insa o masura a acestuia.

In legatura cu intentia Prognosis.ro de a introduce acest indice, “mi se pare cel putin interesant la momentul actual si pe masura ce va fi inteles se va dovedi si util” a spus domnul Daniel Pocorea, director general adjunct la BRD Securities. Dansul considera ca acest indicator “tine de dezvoltarea pe orizontala a pietei si este unul dintre accesoriile necesare unei piete mature”.

Inchei prin a va adresa invitatia de a sustine acest proiect. Constientizarea propriilor sentimente si asteptari este un act de responsabilitate fata de propriile investitii - cunoasterea sentimentului pietei poate oferi un sprijin pentru a fundamenta decizii legate de momentul de investire.

Un articol scris de Vlad Ionescu.

Vlad.Ionescu@Prognosis.ro