Decizia - unica si memorabila pentru piata romaneasca

Decizia - unica si memorabila pentru piata romaneascaBVB a decis oprirea tranzactionarii ieri, la ora 11:08. La acel moment, indicele BET pierdea 9,25%, BET-C 10,68%, iar BET-FI se apropia de limita maxima admisa, cu o pierdere de 14,64%. BET-XT afisa o scadere de 11,05%, iar BET-NG pierdea 10,26 procente.

“La BVB este un spectacol, dar nu neaparat unul placut. Nu cred ca a existat pana acum o perioada atat de scurta in care indicii sa cunoasca volatilitati asa de mari. Ziua asta e de asteptat sa ramana in istoria Bursei”, crede Adrian Barbulescu, analist la Prime Trasaction.

Dupa decizia Consiliului Bursei de Valori Bucuresti de a suspenda sedinta de tranzactionare presedintele institutiei a anuntat, intr-o declaratie de presa, ca masura luata este fundamentata in drept si fapt si vizeaza acordarea unei perioade in care investitorii sa isi reconsidere alegerile investitionale.

Consultantul financiar Bogdan Baltazar (foto) a declarat ca prin aceste evolutii se reflecta “buimaceala guvernarii, vizibila prin acele legi, prin salariile promise si prin amenintarile bugetarilor care dau senzatia de neoranduiala a conducerii”.

“BVB a facut ce era scris in regulament, a suspendat tranzactionarea cand BET si BET-FI se apropiau de limitele maxime. Maine (n.r. - azi) va fi o revenire a bursei, indiferent ce se va intampla pe bursele straine, desi si in miscarile de ieri s-au simtit influente externe, dar cu aplicatii de panica ale investitorilor”, a mai declarat Baltazar.

Bursa din Sibiu a suspendat tranzactiile cu derivatele pe actiuni imediat dupa ce aceeasi masura a fost luata de Bursa de Valori Bucuresti, desi derivatele pe cursuri valutare s-au putut tranzactiona, a declarat Darius Cipariu, directorul adjunct al Sibex.

La sfarsitul zilei, dupa ce panica fusese dispersata si lucrurile se mai linistisera, brokeri, manageri si analisti spuneau, la unison, ca aceasta zi nu va fi uitata prea curand.

“S-au vazut vanzari agresive in ultimele 2-3 sedinte, punctul de reper fiind BRD, care avea la un moment dat un singur lot la cumparare. Am asistat la exit-uri agresive din partea unor investitori nerezidenti. Aceste iesiri puternice, dar si factorul emotional local au amplificat panica. Nu s-au confirmat revenirile asteptate in America, dupa aprobarea Planului Paulson si multi au preferat sa isi marcheze pierderile. S-a simtit o presiune foarte puternica la vanzare”, a explicat Adi Lupsan, director adjunct la Intercapital Invest.

“Cred ca toate aceste momente de criza vor ramane pentru mult timp in istorie. Ziua de ieri este doar un mic element din toata aceasta criza din jurul nostru. Criza este adanca, suspendarea de ieri este doar un element care demonstreaza ca situatia nu este una de moment”, a declarat, pentru Wall-Street, Florin Dolea, presedintele Pioneer Asset Management.

De la maximele istorice, pana la cotatia de la suspendarea tranzactionarii, BET a pierdut 66,6%, BET-C 64,18% in timp ce indicele financiar se apropie de o pierdere de 80 de procente (-79,4%).

Majoritatea brokerilor au fost de acord cu suspendarea intregii sedinte

Majoritatea brokerilor au fost de acord cu suspendarea intregii sedinteDupa intrunirea urgenta a Consiliului Bursei, executivii institutiei au decis sa ceara si parerea brokerilor. Majoritatea a decis suspendarea tranzactionarii pe toata sedinta, fiind considerata o decizie pertinenta.

“Cred ca suspendarea de ieri a fost binevenita in conditiile in care de la inceputul saptamanii ne aflam pe un teritoriu foarte riscant, panica. Valul de vesti negative s-a accentuat in zilele precedente, iar orice stire despre posibilitatea ca si economia autohtona sa aiba de suferit mai mult decat se crezuse initial nu face decat sa inflameze temerile investitorilor. SSIF Confident Invest a fost de acord cu suspendarea tranzactiilor in cursul acestei zile, iar ca efecte se pot mentiona cele care probabil afecteaza majoritatea caselor de brokeraj in aceasta perioada: rulaje mai mici si implicit venituri pe masura”, a declarat Georgiana Pacesila, Asset Manager la Confident Invest Bucuresti.

Aceasta crede ca ieri s-a tras un semnal de alarma prin suspendarea de catre Consiliul Bursei a tranzactiilor pentru restul zilei. “Ne apropiam de psihoza, in lipsa ordinelor de cumparare pe majoritatea emitentilor. De altfel, nici nu a fost greu sa se ajunga aici din moment ce tensiunile sunt foarte mari, piata noastra este una destul de putin dezvoltata, iar volatilitati ridicate pot lua nastere si in lipsa unor investitori puternici”, a explicat Pacesila.

Florin Dolea considera aceasta decizie drept “una din parghiile pe care le are bursa in asemenea context”, fara a o carateriza drept buna sau nu.

De acord cu suspendarea au fost si cei de la KD Capital Management. “Consideram ca suspendarea tranzactionarii este un act binevenit avand ca scop principal calmarea investitorilor, a caror panica a fost evidenta in sedinta de ieri. O reactie prompta si matura din partea oficialitatilor; institutiilor pietei de capital, a comunitatii brokerilor si desigur a emitentilor poate contribui la calmarea pietei, abordand o strategie coerenta pentru traversarea acestei perioade de criza internationala”, a declarat Silviu Enache, general manager al casei de brokeraj.

Si Intercapital Invest a fost de acord cu suspendarea tranzactionarii in sedinta de astazi, aceasta masura fiind singura cale de oprire a scaderilor foarte mari inregistrate de majoritatea emitentilor de calibru prezenti la BVB, a explicat Nicu Grigoras, broker la SSIF-ului.

“Inchiderea sedintei de tranzactionare a fost absolut normala in conditiile de piata actuale si a venit in urma volatilitatilor extrem de ridicate inregistrate de pietele internationale care au dus indicii autohtoni la scaderi de peste 10%. In astfel de situatii, conform codului BVB, tranzactionarea este suspendata. Este o situatie destul de putin intalnita pe piata de capital autohtona si care in contextul actual nu cred ca putea fi evitata”, ne-a declarat acesta.

Vanguard si IFB Finwest nu au sustinut decizia

Vanguard si IFB Finwest nu au sustinut deciziaSuspendarea tranzactionarii nu a fost aprobata de toti intermediarii. Astfel, reprezentantii Vanguard si IFB Finwest au explicat ca nu au sustinut aceasta decizie, care a creat si mai multa panica.

“Vanguard nu a fost de acord cu suspendarea sedintei pana la finalul zilei. Ma astept la acelasi sentiment de panica ca si cel de ieri si ma mai astept la scaderi si maine”, a explicat Andrei Ciubotaru, broker la Vanguard.

Reprezentantii IFB Finwest admit ca suspendarea se incadreaza in prevederile Codului Bursier al BVB, dar nu au considerat necesara masura executivului BVB.

“Cred ca suntem de acord cu totii ca trebuie evitat fenomenul de adancire a sentimentului de panica, iar acest moment trebuie depasit. Dar, apreciem ca fiind salutara atitudinea executivului BVB, de a consulta SSIF-urile cu privire la deciziile de maxima importanta pentru buna functionare a pietei de capital”, a declarat Daniela Turcas, analist la IFB.

Adrian Simionescu, managerul Vienna Investment Trust, nu si-a aratat pozitita exacta vizavi de aceasta masura, dar crede ca este oarecum fireasca si ar putea sa mai apara si in alte sedinte urmatoare.

“Teoretic, Bursa ar fi putut sa ia aceasta masura mai demult, dar nu a avut cadrul legal, ieri a fost pentru prima oara cand bursa a evoluat in maximele admise de scadere, fara sa fie influentata de stiri”, a explicat Simionescu.

Exista posibilitatea sa asistam la un rebound

Exista posibilitatea sa asistam la un reboundIn ce priveste evolutia urmatoare a Bursei, parerile sunt din nou impartite. O parte din specialisti se asteapta la un rebound al pietei, daca bursele externe vor creste.

“Ma astept la reveniri in sedinta de maine (n.r. – astazi). Si pietele externe sunt foarte volatile, au pierdut 20% intr-o saptamana, dar caderile mult mai abrupte de la BVB lasa loc de cresteri la fel de speculative. Caderile au fost mult prea brutale, vom asista la reveniri, chiar daca trendul descendent va continua”, a mai declarat Lupsan (foto).

“Ma astept la un posibil rebound al pietei de la Bucuresti atat timp cat pietele externe vor continua astazi - si poate si in zilele urmatoare - tendinta ascendenta, ca urmare a masurilor de scadere a dobanzilor de referinta luate de catre un numar important de banci centrale - FED, BCE, Banca Angliei, cea a Chinei, Elvetiei, Suediei”, a mai explicat Georgiana Pacesila.

Si analistii IFB sunt optimisti, tinand cont de aceleasi semnale pozitive date de bancile centrale. “Asteptarile noastre pentru ziua de maine sunt optimiste, daca avem in vedere si semnalele pozitive venite din anunturile cu privire la scaderea dobanzilor de referinta”, crede analista IFB.

Evolutia BVB va depinde de pietele externe

Sunt alti specialisti care au asteptari mai pesimiste. Astfel, tinand cont de faptul ca BVB depinde in continuare de ce se intampla pe bursele externe, o scadere a acestora ar putea spulbera orice speranta de rebound.

“In continuare, cred ca vom evolua in ton cu pietele externe, nu se va reduce aceasta influenta”, a explicat Florin Dolea.

Andrei Ciubotaru se asteapta in continuare la un val de scaderi, mai ales ca in piata inca mai sunt vanzatori si investitori care au pierdut foarte mult.

“Chiar daca am pierdut foarte mult, circa 80% fata de scaderile de 20-30% de pe bursele internationale, totusi, investitorii nu se mai uita la fundamente. Investitorii par a lasa sa se inteleaga ca mai este loc de pierderi. Este o zi care va ramane in istoria locala a Bursei care poate sta sub semnul expresiei: Uite ce se poate intampla la BVB”, a declarat acesta.

Piata noastra este atat de strans legata de bursele internationale, incat este se poate intampla orice, spune Mihai Chisu (foto).

“Orice scadere pe pietele externe se va resimti si la noi, se va continua vanzarea. Din pacate, nu acelasi lucru se vede si pe partea de cumparare, unde nimeni nu este entuziasmat. Noi vom fi in continuare rapizi in scadere, pentru ca nu cumpara nimeni, toti sunt speriati”, a explicat brokerul IFB.

Suspendarea din martie 2005 nu poate fi comparata cu cea de ieri

Suspendarea din martie 2005 nu poate fi comparata cu cea de ieriTranzactionarea a mai fost suspendata pe 28 martie 2005 cand indicele blue-chips-urilor, BET, a scazut cu 11,22%, indicele compozit al pietei, BET-C, a pierdut 9,78%, iar societatile de investitii financiare s-au depreciat cu 11,62%. Suspendarea de acum trei ani a avut loc din motive tehnice si nu din cauza scaderilor inregistrate de actiunile listate.

“In 2005, suspendarea s-a invartit in jurul unor zvonuri privind impozitarea, dar nu este nimic comparabil”, ne-a explicat Simionescu.

“Acum trei ani, oprirea a fost cauzata de informatii incomplete legate de impozitul pe venit. A fost o scadere de natura interna, nu externa ca acum. S-au declansat vanzari masive din partea investitorilor pentru a nu intra la o cota de impozit mai ridicata”, a explicat Adrian Barbulescu.

Daca in 2005 a fost cu totul alt context, acum vorbim de o suspendare de la tranzactionare dupa trei sedinte consecutive de cadere.

Farmache: Masura vrea sa protejeze investitorii, nu sa creeze panica

Farmache: Masura vrea sa protejeze investitorii, nu sa creeze panicaSuspendarea tranzactiilor pe Bursa de la Bucuresti nu ar trebui sa creeze panica, fiind o decizie care vrea sa protejeze investitorii, care au nevoie de timp pentru a digera informatiile, a spus ieri presedintele director general al BVB, Stere Farmache (foto).

"Cred ca decizia BVB de suspendare trebuie privita ca o decizie normala. Bursele isi intrerup activitatea cand conditiile de piata o cer. Cred ca investorii nu trebuie sa priveasca suspendarea ca o decizie care sa creeze panica. Sunt chiar si piete dezvoltate care au prevazute astfel de decizii in regulament", a precizat Farmache.

Bursa de Valori Bucuresti a hotarat, in urma discutiilor cu participantii la piata, sa reia astazi tranzactiile, pentru a da "un ragaz de gandire investitorilor".

"Intre timp, evolutiile pe pietele financiare par sa se schimbe si cred ca investitorii au nevoie de acest ragaz pentru a digera aceste informatii, pentru a gandi de doua ori actul de investitie", a explicat Farmache.

"Mesajul nostru pentru investitori este ca nu trebuie sa fie dominati de panica si sa priveasca deciziile BVB ca fiind menite sa protejeze piata si investitorii. Poate faptul ca piata noastra este o piata mica este motivul pentru care resimte mai puternic aceste socuri externe", a mai spus Stere Farmache.

El a adaugat ca, in urma analizarii evolutiilor din pietelor financiare externe, volatilitatea ridicata este normala pe o piata emergenta asa cum este cea romaneasca, acesta fiind si principalul motiv pentru care preturile au inregistrat o scadere generalizata.