Basescu: Un semnal al trezirii politicului va fi listarea companiilor

Basescu: Un semnal al trezirii politicului va fi listarea companiilorPresedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat ca un semnal important al trezirii mediului politic va fi listarea pe Bursa de Valori Bucuresti a unor pachete din companiile controlate de stat.

Prezent la conferinta ce a marcat aniversarea a 15 ani de Bursa moderna in Romania, Traian Basescu a asigurat audienta ca este un sustinator fara rezerve a privatizarii prin bursa si ca vor fi scoase la vanzare 10-15% din actiunile unor companii precum Transgaz, Transelectrica, OMV Petrom sau Romgaz.

“Va fi o proba ca statul se trezeste si ca foloseste toate instrumentele pentru a injecta bani in economica romaneasca. Cea mai mare problema a mediul economic este nemodernizarea statului”, a declarat presedintele.

Acesta a afirmat ca o bursa si un sistem bancar nu pot fi performante intr-un stat neperformant.

“Cand ele evolueaza intr-un mediu neprietenos, nu au cum sa fie piloni ai economiei. Lipsa de experienta a clasei politice de dupa revolutie a asezat Romania cum a putut in capitalism si abia dupa intrarea in UE am simtit ce inseamna un stat neperformant. Lucrurile sunt simple spre a fi intelese, dar dificile in intelegere si asumare. Aceasta este misiunea pe care mediul politic si-o asuma – sa faca statul performant”, a mai spus Basescu.

In opinia sa, romanii ar trebui sa se dezobisnuiasca sa traiasca din speculatii, asa cum se intampla in anii de boom si sa invete sa munceasca.

De asemenea, presedintele a lansat un ultim apel catre politicieni: “Fiti responsabili! Nu mai putem cheltui banii ca pe vremea bulei imobiliare si a consumului excesiv. Avem un singur drum correct: dezvoltarea prin investitie. Stim diagnosticul, dar si politicienii trebuie sa stie ce au de facut: sa reformeze un sistem obez care atarna pe umerii unei economii firave”, a declarat Basescu.

Legat de piata de capital, Traian Basescu a mai spus doar ca, in ultimii ani, evolutia indicilor si a cursului valutar au fost semnale importante care il faceau sa fie agitat, panicat sau linistit.

Farmache: Bursa are nevoie de actiuni pentru a fi o sursa viabila de finantare

Farmache: Bursa are nevoie de actiuni pentru a fi o sursa viabila de finantarePresedintele Bursei de Valori Bucuresti, Stere Farmache (foto), a declarat ca piata de capital are nevoie de actiuni, care sa contribuie la dezvoltarea bursei si la transformarea ei intr-o sursa importanta de finantare.

"Bursa are nevoie de actiuni care sa contribuie la consolidarea pietei de capital, astfel incat acest motor important al economiei sa fie pus in miscare si sa fie o sursa viabila de finantare pentru companiile romanesti", a spus Farmache.

Desi pe bursa sunt cotate cateva companii importante, oferta de titluri este in continuare insuficienta.

"Lipsesc de la bursa companiile importante si pentru ca autoritatile au preferat privatizarile prin investitori strategici. Listarea pe bursa asigura transparenta, elimina suspiciunile fiind metode de privatizare practicate cu succes de alte tari din regiune", a explicat Farmache.

Exemplul cel mai elocvent este Polonia, care a folosit intensiv piata de capital pentru procesele de privatizare a unor companii importante.

"Polonia este una dintre tarile care au trecut cel mai bine prin acesta criza financiara, iar unul dintre motivele care explica aceasta soliditate a economiei este si acela ca au o bursa bine capitalizata, capabila sa ofere o alternativa viabila de finantare fata de cea prin credite bancare. Cred ca un asemenea model trebuie explorat si de ministerele care au in portofoliu companii de stat. Bursa de valori acorda sprijin pentru a privatiza aceste societati prin piata de capital”, a declarat Farmache.

Chiar daca semnalele pozitive in acest sens au fost date in ultima vreme, presedintele BVB a afirmat ca este momentul ca aceste promisiuni, de care bursa nu a dus lipsa niciodata, sa se concretizeze.

Farmache se asteapta ca anul viitor sa debuteze favorabil, o data cu listare Fondului Proprietatea, care ar rebui sa aiba si un efect de antrenare pentru celelalte companii de stat si din mediul privat care manifesta inca retinere fata de cotarea pe Bursa.

Si presedintele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, Gabriela Anghelache, a declarat ca prezenta companiilor pe bursa este necesara.

“Trebuie sa facem eforturi penmtru atragerea de emitenti, crearea de instrumente financiare si de produse bursiere. Rolul Bursei in economie trebuie sa fie unul mult mai activ – este o alternativa de finantare la care emitentii trebuie sa faca apel”, a afirmat Anghelache.

Isarescu: Bursa trebuie sa promoveze transparenta, disciplina financiara si credibilitate

Isarescu: Bursa trebuie sa promoveze transparenta, disciplina financiara si credibilitateGuvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a trasat doua directii importante pentru dezvoltarea pietei de capital romanesti: promovarea transparentei, a disciplinei si a credibilitatii dar si educarea publicului.

“Astazi aniversam iesirea din adolescenta a Bursei de Valori Bucuresti. Cred ca este cazul, ca dupa 15 ani, sa revenim la functia principala a pietei de capital: de finantare si capitalizare pentru companii. Este functia vitala, inainte de jocul bursier sau de barometru al economiei”, a declarat Mugur Isarescu, la aniversarea a 15 de ani de Bursa moderna.

Guvernatorul crede ca asumarea rolului de finantator a bursei va avea beneficii si pentru sistemul bancar, in sensul ca o astfel de concurenta va genera eforturi pe ambele piete.

Isarescu a mai spus ca bursa trebuie sa promoveze “transparenta, disciplina financiara si credibilitate”, prin reguli stricte, penalizari severe pentru cei care nu le respecta.

De asemenea, guvernatorul crede ca lipsa educatiei financiare a publicului este o mare problema.

“Invitam Bursa de Valori Bucuresti sa se ni se alature in efortul de a ajuta la educarea financiara a publicului roman”, a mai spus Isarescu.

Brokerii sunt optimisti. Cum se vede bursa dupa 15 ani?

Brokerii sunt optimisti. Cum se vede bursa dupa 15 ani?Adrian Simionescu (foto sus), managerul Vienna Investment Trust si unul din primii brokeri autorizati in urma cu 15 ani, crede ca restartul Bursei, pentru a incepe o dezvoltare mai accelerata pe toate planurile ar trebui sa inceapa chiar de une s-a pornit initial.

“De la entuziasm, de la sacrificiu, de la lupta. Lupta de a convinge mediul politic de importanta acestei institutii, de rolul sau intr-o economie functionala, de beneficiile pe care le poate si trebuie sa le aduca cetatenilor acestei tari. Fie ca sunt investitori sau nu. Trebuie sa le demostram ca ne dorim acest lucru si ca putem sa-l realizam. Trebuie sa-i facem sa-si doreasca si ei, sa-i facem parteneri in realizarea acestui obiectiv. Sa le demonstram ca este si in avantajul lor, poate mai mult decat orice altceva. Sa le dovedim ca de aici se poate recladi intreaga economie nationala, pe principii de echitate, transparenta, valoare etc. Trebuie sa ne reinventam”, a explicat Simionescu.

Peste 15 ani, el vede bursa romaneasca o piata de referinta in regiune, cata vreme acest obiectiv va deveni principal.

“Trebuie sa ne impunem ambitii mai mari daca vrem sa fim luati in serios. Cu o strategie bine definita, cu ambitie si mult curaj, cu putere de convingere si spirit intreprinzator, cu mult optimism putem ajunge chiar intr-un timp mai scurt pe marea harta a finantelor mondiale ca o piata de referinta”, a afirmat Simionescu.

Nicolae Ghergus (foto jos), managerul Confident Invest si broker la BVB din 1997, spune ca o piata mai libera n-ar strica nimanui.

“Avem inca aceleasi restrictii ca acum 15 ani, iar asta tine si de CNVM si de intelegerea de catre aceasta institutie a liberalizarii pietei, asa cum este piata interbancara de exemplu. Insa nu aceste institutii sunt vinovate de starea actuala a bursei, ele nu pot interveni decat in fineturi de ordin tehnic, grosul factorilor sunt de natura macroeconomica, guvernamentala. Putem sa copiem integral NYSE si reglementarile SEC, si tot nu ne-ar ajuta cu nimic. Un haos mai mare decat in politica romaneasca, transpus in viata si obisnuintele populatiei este greu de gasit, chiar si in celelalte tari ex-comuniste”, a declarat Ghergus.

El este optimist si vede o piata de capital dezvoltata peste 15 ani, in Romania, insa nu trebuie uitat ca factorii de influenta sunt externi bursei.

“Cata vreme vom mai avea guverne ai caror ministrii puteau fi foarte bine alesi prin tragere la sorti din randul populatiei, cata vreme vom avea o clasa politica lipsita de consesn chiar si in privinta primelor articole din Constitutie, noi brokerii nu putem decat cel mult sa instruim investitorii si sa-i convingem sa investeasca in companii din economii predictibile si sanatoase”, a mai spus Ghergus.