Anul 2010 ramane de referinta in economia romaneasca fiind cel in care criza nu a mai putut fi negata si, mai mult decat atat, au fost necesare masuri de austeritate dure, din cauza faptului ca s-au amanat napermis. Taierea salariilor cu 25% in sectorul bugetar si majorarea TVA de la 19% la 24% peste noapte sunt masurile care au lasat urme adanci in memoria colectiva. Autoritatile par, insa, sa fi uitat acea perioada pentru ca, de cativa ani deja, risipa bugetara a luat locul programului de guvernare.

Cresterea deficitelor (bugetar si de cont curent) si recesiunea idusa de criza financiara din 2008 au golit conturile statului. Salariile si pensiile majorate irational inainte de criza au devenit adevarate pietre de moara, iar recesiunea a determinat prabusirea veniturilor la buget. Asadar, Romania intra in 2010 cu cheltuieli uriase, cu venituri tot mai reduse si cu un imprumut de aproape 20 de miliarde de euro primit de la Fondul Monetar International si Comisia Europeana cu un an in urma.

In aceste conditii, Guvernul de la acea vreme, condus de Emil Boc, si-a asumat in Parlament raspunderea pe Legile austeritatii, care au impus taierea salariilor bugetarilor cu 25% si recalcularea unor pensii. In plus, la jumatatea anului, Guvernul a decis majorarea cotei generale de TVA de la 19% la 24%.

Masurile, considerate extreme, nu ar fi fost necesare sau ar fi avut magnitudini mult mai mici si mai putin dureroase daca in 2009 se rationalizau cheltuielile, inclusiv prin reducerea de personal in exces, care oricum s-a realizat mai tarziu, dupa taierea salariilor.

De ce a fost necesara taierea salariilor? Pentru ca salariile bugetare au crescut excesiv in perioada 2005-2009. Cresterea nominala cu 19,4% in medie pe an (12,4% in termeni reali) a acestor salarii a fost insotita de cresterea deficitului bugetar de la 1,2% din PIB la 8,9% din PIB.

De aceea au aparut legile austeritatii, care au impus taierea salariilor bugetarilor cu 25% si recalcularea unor categorii de pensii.
Initial, presedintele Traian Basescu a solicitat si taierea pensiilor cu 15%, insa aceasta masura a fost declarata neconstitutionala.

Din aceasta cauza, ca solutie de ultima instanta, s-a decis majorarea TVA de la 19% la 24%, pentru a mari veniturile la bugetul de stat.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri