Farmexpert, al doilea cel mai mare distribuitor de medicamente din Romania, detinut de gigantul Walgreens Boots Alliance, a adus recent pe piata locala divizia de logistica Alloga, parte a grupului care activeaza deja la nivel european. Totodata, veniturile companiei au crescut la nivel de an financiar cu mai putin de 10%, iar rezultatele inregistrate de comunitatea Alphega au fost unele bune.

Te invitam la HealthCare Trends, eveniment wall-street.ro dedicat domeniului farmaceutic si serviciilor medicale, unde va participa in calitate de speaker Iulian Trandafir, CEO-ul Farmexpert.

In acest moment, in jur de 600 de farmacii independente fac parte din comunitatea Alphega si lucreaza impreuna sub aceeasi “umbrela”.

"Alphega a avut succes anul acesta, iar cu ajutorul unor campanii am reusit sa atragem mai multi clienti si continuam sa dezvoltam comunitatea. Este greu de spus numarul exact de farmacii, sunt in jur de 600, dar unele farmacii intra in comunitate, altele ies, pentru ca cine nu respecta regulile nu mai face parte din grup. De exemplu, cine nu respecta vizualul iese din grup, suntem ca o echipa, o echipa cand intra pe teren toata lumea este imbracata la fel, daca unul vrea sa fie portocaliu si nu verde ca ceilalti, nu prea mai face parte din echipa", a precizat Iulian Trandafir, CEO-ul Farmexpert, intr-un interviu acordat wall-street.ro.

Pe langa dezvoltarea Alphega, Farmexpert a dezvoltat spatiul de logistica marind capacitatea de productie, dupa ce a infiintat propria divizie de logistica Alloga in Romania. Astfel, compania are 7 depozite in acest moment, unde muncesc in jur de 500 de angajati.

“Nu conteaza cate depozite ai, ci ce capacitate au acestea. Noi am reusit sa ne dublam capacitatea, pentru ca noul depozit are peste 8.000 de paleti capacitate si, totodata, am optimizat cateva spatii pentru a avea o capacitate totala in Bucuresti de 10.000 de paleti", a mentionat Iulian Trandafir.

Veniturile Farmexpert au crescut la nivel de an financiar, de la 1 septembrie pana la 31 august, cu mai putin de 10%, ajungand la o cifra de afaceri de aproape 3 miliarde lei.

Asteptarile CEO-ului Farmexpert pentru 2018

"Eu cred ca piata va scadea. Astept pe undeva sa existe o initiativa buna in metodologia de calcul a preturilor medicamentelor, care sa includa si taxa clawback. Nu poti sa refaci metodologia de calcul a preturilor fara sa iei in considerare taxa clawback si bugetul. Avem totusi cel mai mic consum comparativ cu alte tari, suntem chiar sub Albania. Nu exista nimic mai slab in Europa.

Taxa clawback este buna si rea, pentru un sistem asa cum il avem noi, dar afecteaza indirect si distribuitorii de medicamente. Aceasta taxa este buna pentru a tine preturile in frau, nu cred insa ca modul de calcul al clawback este cel corect. De fapt, nu cred ca taxa clawback este marea problema a sistemului de sanatate sau a producatorilor, ci modul de calcul al acesteia, iar impreuna cu alti factori a dus la delistari", a spus CEO-ul Farmexpert.

Presupunand ca anul acesta nu vor fi schimbari in sistemul de sanatate, CEO-ul Farmexpert crede ca piata va fi in scadere, cu toate ca preturile produselor orginale care si-au pierdut patentul vor scadea, consumul nu va creste atat de mult incat sa creasca si piata.

Comparativ cu anii trecuti, anul 2017 a fost ca de obicei ceva mai prost, asta este situatia, iar anul 2018 ma astept sa fie ceva mai rau. Trebuie sa mai tinem cont si de faptul ca in noiembrie nu s-au mai platit toate facturile de catre Casa, au fost probleme cu platile catre farmacii, exceptand contractele cost-volum-rezultat. In orice caz, 2018 incepe prost. Noi nu avem un sistem de sanatate, noi avem o gramada de legi si reglementari in sanatate, dar e gramada, nu e un sistem. Sunt oameni care vor sa faca totul mai bine, dar nefiind sistem nu poate fi controlat, a conchis Iulian Trandafir.

Distribuitorul de medicamente Farmexpert este membru Walgreens Boots Alliance, lider mondial in industria farmaceutica si de frumusete. Compania numara peste 4.500 clienti (farmacii, spitale, institutii si doctori), peste 8.100 medicamente si parafarmaceutice in portofoliu si peste 5.500 puncte de livrare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri