“Statul roman, la nivel declarativ, sustine atat producatorii, cat si comerciantii autohtoni. In mod paradoxal, pentru stat, ei sunt si tinta predilecta a controalelor, urmata de amenzi exagerat de mari, care, la o cifra mica de afaceri, nu doar ca se simte, dar ii afecteaza de asa maniera incat sunt nevoiti sa se gandeasca sa renunte la afacere. Am vrea insa ca statul sa nu vada in aceste mici afaceri singura sursa de a alimenta bugetul. (…) Autoritatile noastre au permis acestor lanturi de magazine sa patrunda in interiorul oraselor, chiar in zonele centrale, lucru pe care nu l-ar fi putut face in tarile lor”, a declarat Cora Muntean, secretar executiv al ANCMMR.

In replica, Florin Jianu, ministrul delegat pentru IMM-uri, mediu de afaceri si turism, sustine implementarea unei masuri care sa prevada controale unitare la 3 ani in cazul micilor comercianti. In plus, acesta a declarat ca un alt pas util ar fi existenta unei banci care sa sprijine strict IMM-urile autohtone.

Dupa o lupta acerba pentru cele mai bune spatii de vanzare in marile orase, atentia marilor lanturi de magazine se indreapta acum si spre localitatile mai mici, dar cu potential, acolo unde concurenta nu a atins inca un nivel ridicat. Auchan si Carrefour au dezvaluit deja detalii din "bucataria interna". Peste 45.000 de romani lucreaza in prezent in cadrul magazinelor detinute de opt lanturi internationale de retail pe plan local, companii cu afaceri de ordinul miliardelor de lei la nivelul anului trecut.

Florin Jianu, ministrul delegat pentru IMM-uri, mediu de afaceri si turism, va participa in calitate de speaker la cea de-a doua editie a conferintei retailArena - Innovation in Retail, in cadrul careia va vorbi despre proiectul de sustinere a producatorilor romani in marile lanturi de magazine "Fabricat de un tanar antreprenor"

Sursa foto: Retail, Shutterstock.com