UPDATE | 11:30 - Hidroelectrica a închis prima zi de tranzacționare pe Bursa de Valori București cu o creștere de 5,7% față de prețul oficial de ofertă, sau de 9% dacă luăm în calcul prețul cu discount plătit de micii investitori în primele zile ale IPO-ului. 13.592 de tranzacții s-au făcut cu titluri Hidroelectrica la debutul pe bursă al companiei, valoarea acestora fiind de 759 mil. lei. Hidroelectrica a fost evaluată de investitori la 49,4 mld. lei (9,9 mld. euro) în prima ședință de tranzacționare.

UPDATE | 11:30 - Acțiunile Hidroelectrica (H2O) își măreau avansul consemnat încă din primele minute ale ședinței bursiere de miercuri, creșterea acestora ajungând acum la 10,1% față de prețul de IPO.

Astfel, acțiunile H20 se tranzacționau la 114,6 lei/unitate, comparativ cu prețul oficial de IPO de 104 lei/unitate și prețul cu discount plătit de micii investitori, de 100,88 lei. Investitorii tranzacționaseră acțiuni Hidroelectrica în valoare e 389 mil. lei.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Acțiunile Hidroelectrica (H2O) tocmai au intrat la tranzacționare pe Bursa de Valori București) valoarea acestora fiind în creștere cu 6,4% după primele minute ale ședinței de miercuri. Astfel, un român care a cumpărat în oferta inițială numărul minim de acțiuni H2O (50), înregistrează în prezent un câștig de 491 de lei.

Miercuri, la ora 10:00, prețul unei acțiuni Hidroelectrica era de 110,7 lei. Prețul oficial din oferta publică inițială a fost de 104 lei, în vreme ce investitorii persoane fizice, care au cumpărat în primele cinci zile ale IPO-ului, au primit acțiunile cu un discount de 3%, adică la prețul de 100,88 lei.

Hidroelectrica este în prezent evaluată pe BVB la 49.7 mld. lei. Statul român este cel mai mare acționar al companiei, 80% din titlurile producătorului de energie fiind deținute de Ministerul Energiei.

Câteva zeci de mii de români au trimis ordine de cumpărare pentru acțiunile Hidroelectrica în timpul ofertei publice, iar, în medie, fiecare a scos din buzunar aproximativ 7.000 de euro pentru a cumpăra acțiuni. Totuși, din cauza interesului foarte ridicat pentru titlurile H2O, micii investitori au primit doar o treime din totalul acțiunilor pentru care trimiseseră ordine de cumpărare.

IPO-ul Hidroelectrica este cel mai mare din istoria bursei românești și totodată cel mai mare din Europa în 2023. Valoarea IPO-ului a fost de 9,3 mld. lei, incluzând acțiunile suplimentare care pot fi supra-alocate în scop de stabilizare.

Financial Times scrie că oferta publică inițială a Hidroelectrica a fost cea mai mare din Europa după ”mega-listarea” pe bursă a Porsche, în 2022. Compania germană a fost evaluată la 75 de miliarde de euro.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri