Peste 60 de persoane au fost ucise şi 115 rănite în atacul armat urmat de un incendiu uriaş la o sală de concerte de la periferia Moscovei, revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI).

UPDATE: Conform celui mai recent bilanţ oferit de Comitetul de Anchetă din Rusia, 93 de persoane au murit în urma atacului. Anchetatorii au precizat că acestea sunt date preliminare şi au atras atenţia că este de aşteptat ca numărul victimelor să crească, precizează Agerpres.ro.

Forţele de securitate ruse au declarat că sunt în căutarea atacatorilor, iar autorităţile au avertizat că numărul morţilor din atac "ar putea creşte".

Potrivit informațiilor de pe canalul de telegram Baza, Rusia ar fi identificat patru dintre cei șase presupuși teroriști care au fost implicați în atentatul de la Crocus City Hall:

  • Nasridinov Makhmadrasul Makhmadrasul, 37 de ani
  • Ismonov Rivozhidin, 51 de ani
  • Safolzoda Shohinjonn, 21 de ani
  • Nazarov Rustam, 29 de ani.

Toți aceștia sunt cetățeni ai Tadjikistanului. Nu se știe încă cine a fost reținut.

Statul Islamic, care a vizat în mod repetat Rusia, a susţinut pe unul dintre conturile sale de Telegram că luptătorii săi "au atacat o mare adunare (...) în împrejurimile capitalei ruse Moscova".

Organizaţia jihadistă a susţinut că, după atac, comandoul său "s-a întors la bază în siguranţă", notează Agerpres.ro.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a denunţat anterior un "atentat terorist sângeros" şi o "crimă monstruoasă". Ucraina a negat rapid orice responsabilitate, dând vina chiar pe serviciile secrete ruseşti.

Potrivit ministrului rus al Sănătăţii, Mihail Muraşko, 115 persoane sunt spitalizate, inclusiv cinci copii. Şaizeci de adulţi şi un minor dintre răniţi sunt în stare gravă.

Asaltul, despre care mass-media rusă au început să relateze în jurul orei 20:15 la Moscova (17:15 GMT), a fost efectuat de mai mulţi indivizi înarmaţi la Crocus City Hall, o sală de concerte situată în Krasnogorsk, la periferia nord-vestică a capitalei ruse.

Preşedintele Vladimir Putin, care a fost informat "din primele minute" despre atac, potrivit Kremlinului, le-a urat victimelor însănătoşire rapidă şi le-a mulţumit medicilor, după ce a primit rapoartele de la şefii forţelor de ordine şi serviciilor de salvare. El nu a vorbit încă public.

Comisia de Anchetă a publicat o înregistrare video care îi arată pe anchetatori lucrând în holul sălii de concerte, unde pot fi văzute o armă automată şi încărcătoare de muniţie.

Conform Ministerului rus al Situaţiilor de Urgenţă, pompierii au reuşit să evacueze aproximativ 100 de persoane din subsolul sălii.

SUA ar fi avertizat Rusia referitor la un posibil atac terorist

La începutul acestei luni, țările occidentale, în frunte cu SUA, au emis o serie de avertismente către Rusia cu privire la un atac terorist iminent. SUA și-a avertizat și proprii cetățeni din Rusia să nu se alăture adunărilor publice.

La 8 martie, ambasada SUA a scris că "monitorizează rapoartele conform cărora extremiștii au planuri iminente ce vizează adunări mari în Moscova, inclusiv concerte, iar cetățenii americani sunt sfătuiți să evite adunările mari în următoarele 48 de ore".

Avertismentele au venit la scurt timp după ce Rusia a declarat că a dejucat un atac armat planificat de un grup afgan ce avea legături cu Statul Islamic.

Atacul terorist ar fi venit în contextul în care autoritățile ruse au efectuat recent o serie de raiduri împotriva militanților islamiști înarmați din regiunea Ingusetia (Republică autonomă din Federația Rusă, în zona Caucazului), ceea ce a dus la schimburi de focuri între poliție și combatanți.

Astăzi (vineri 22 martie), mai mulți bărbați înarmați, îmbrăcați în uniforme de camuflaj, au dat intrat într-o mare sală de concerte din Moscova și au tras cu arme automate asupra mulțimii, ucigând și rănind zeci de persoane. Știrea completă la acest LINK.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri