Valoarea amenzilor aplicate în decursul anului 2023 de către comisarii de mediu a depăşit 133 milioane de lei, iar 90% din acest total a fost încasat, conform datelor prezentate într-o conferinţă de presă, de către comisarul general al GNM, Andrei Rudolf Corlan, scrie Agerpres.

Potrivit oficialului, anul trecut, la nivel naţional, au fost efectuate 44.434 inspecţii în domeniul controlului poluării şi în domeniul biodiversităţii, biosecurităţii şi ariilor naturale protejate, fiind îndeplinit în proporţie de 133,54% planul de inspecţii propus, care prevedea iniţial realizarea unui număr total de 33.272 inspecţii planificate şi neplanificate.

Ca urmare a acestor controale, au fost aplicate 2.377 avertismente şi 5.018 amenzi contravenţionale în valoare totală de 133 milioane de lei, în creştere cu 16,38% faţă de anul 2022. De asemenea, au fost impuse 287 dispoziţii de sistare a activităţii şi au fost formulate 228 de sesizări penale. "Din totalul sancţiunilor aplicate anul trecut, au fost încasate 90%", a subliniat Corlan.

Din analiza rezultatelor obţinute în perioada 1 iunie - 31 decembrie 2023, comparativ cu primele cinci luni ale aceluiaşi an, dinamica acţiunilor de inspecţie şi control a înregistrat o creştere cu 51,74%, prin aplicarea unui sistem de prioritizare a alocării fondului de timp disponibil. Astfel, numărul acţiunilor de inspecţie şi control/lună/număr mediu de comisari a crescut cu 10,10%. Totodată, prin aplicarea evaluărilor de risc a obiectivelor controlate, luând în considerare impactul asupra mediului, numărul amenzilor aplicate a crescut cu 75,26% şi, implicit, valoarea acestora s-a dublat la 89 milioane de lei. În plus, au fost înaintate către autorităţile de cercetare penală 228 de sesizări, din care în ultimele şapte luni, un număr de 121.

"Garda Naţională de Mediu prin activitatea de inspecţie şi control depune eforturi intense pentru conformarea la normele legale de mediu a obiectivelor cu impact asupra mediului, aproximativ 70.000 operatori economici autorizaţi din punct de vedere al protecţie mediului, raportat la numărul redus de comisari. Printr-o abordare proactivă, prioritate esenţială pentru GNM, prin planul de inspecţie şi control propus pentru anul 2024, GNM va creşte numărul de operatori economici la care se planifică inspecţii de mediu cu 93,47%", arată datele oficiale.

Pe de altă parte, în vederea diminuării pagubelor produse de inundaţii, în perioada 15 mai - 30 iunie 2023, s-au efectuat controale comune în toate judeţele, privind salubrizarea cursurilor de apă, întreţinerea şanţurilor şi rigolelor, pentru asigurarea secţiunilor de scurgere a apelor mari.

În acest context, au fost verificate 2.125 sectoare de cursuri de apă şi formaţiuni torenţiale în 1.550 de Unităţi Administrativ-Teritoriale (UAT), iar pe lângă măsurile dispuse, pentru neconformităţile constatate, GNM a aplicat 15 amenzi în valoare de 132.500 lei pentru abandonări/depozitări neconforme de deşeuri şi pentru depozitări material lemnos în zona cursurilor de apă, iar pentru faptele care s-au suprapus pe palierul infracţional au fost înaintate 4 sesizări organelor de cercetare penală.

Conform GNM, în 2023, în urma verificărilor efectuate la amplasamentele care intră sub incidenţa Directivei Seveso, s-au aplicat nouă amenzi în valoare totală de 358.000 lei, precum şi şapte avertismente. La obiectivele Seveso s-au consemnat, anul trecut, trei accidente pentru care nu au fost finalizate cercetările Comisiei de investigare de la nivel judeţean, la: OMV Petrom - Rafinăria Petrobrazi, judeţul Prahova, Rompetrol Rafinare S.A., judeţul Constanţa, şi Azomureş S.A. Târgu Mureş, judeţul Mureş.

Pe transferul de deşeuri, la acest moment, există doar 133 de operatori economici care sunt de fapt instalaţii de valorificare/reciclare a deşeurilor, autorizaţi din punct de vedere al protecţiei mediului să recepţioneze deşeuri din afara României, operatori înscrişi în aplicaţia SIATD-ROAFM, atât cu tranzacţii, cât şi cu cantităţile declarate maximal, respectiv operaţiunile de reciclare/valorificare cuprinse în actele de reglementare deţinute.

"Dacă în perioada anterioară iniţializării aplicaţiei SIATD ROAFM, numărul de verificări la graniţe era extrem de redus, fluctuant, respingerile fiind de aproximativ câteva zeci pe an, urmare intrării în funcţiune a noului sistem de verificare şi control, s-au derulat peste 22.000 de verificări, controale şi inspecţii pentru transferurile de deşeuri, nivelul respingerilor în punctele unice de trecere a frontierelor de stat fiind de peste 500 de mijloace de transport de mare tonaj, totalul încărcăturilor care au fost returnate pe teritoriile statelor vecine de unde încercau să intre în România fiind de peste 10.000 de tone. În ceea ce priveşte impactul asupra punctelor de trecere a frontierei, presiunile cele mai mari sunt la Borş II şi Nădlac II. Garda Naţională de Mediu are în atenţie deosebită Portul Constanţa şi PTF Giurgiu, dar şi Vama Albiţa şi Portul Giurgiuleşti bazându-ne totodată pe informările Poliţiei de Frontieră Române şi ale Direcţiei Generale a Vămilor, cât şi pe comunicările Direcţiei Antifraudă din cadrul ANAF", se menţionează în raportul de activitate al GNM.

Garda Naţională de Mediu este o entitate publică ce funcţionează ca instituţie de specialitate a administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, finanţată integral de la bugetul de stat, în subordinea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).

Instituţia are atribuţii în prevenirea, constatarea şi sancţionarea încălcării prevederilor legale privind protecţia mediului, inclusiv a nerespectării reglementărilor prevăzute în legile specifice domeniului controlului poluării industriale şi managementului riscului, substanţelor şi preparatelor periculoase, biodiversităţii şi ariilor naturale protejate, fondului de mediu şi altor domenii prevăzute de legislaţia specifică în vigoare.

Sursa foto: Facebook/Octavian Berceanu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri