Casa de Comert Agroalimentar Unirea, situata pe strada Biserica Enei, s-a deschis ieri, dupa ora pranzului, in prezenta ministrului Agriculturii, a catorva simpatizanti ai sai si a multor curiosi care s-au ingramadit in cele trei incaperi ale primului magazin alimentar de stat deschis in Bucuresti, unde se vand produsele micilor producatori romani.

Pe rafturile magazinului, locuitorii Capitalei, atat cei care nu obisnuiesc sa faca conserve sau muraturi, dar si cei care vor sa ia o pauza de la aceste activitati de toamna, gasesc tot ce au nevoie pentru sezonul rece. Borcanul de zacusca cu ciuperci costa 5,53 de lei, iar pentru cel cu ghebe, gurmanzii scot din buzunar mai multi bani: 12,99 lei. Gogonelele si frunzele de varza pentru sarmale sunt pregatite de vanzare in borcane de 1,6 kilograme si costa 14,1 lei, respectiv 15,1 lei. Un recipient de 680 de grame de castraveti in otet are pretul de 5,56 lei. La raionul de provizii pentru iarna, bucurestenii mai gasesc borcane de fasole pastai, de mazare sau ardei, dar si bulion si suc de rosii.

Doamna Laura locuieste in zona si a vazut, in drumul spre casa, ca s-a deschis un magazin nou in cartier, pe care il considera benefic, pentru ca se simte lipsa optiunilor din care clientii sa aleaga. Asa ca azi si-a umplut cosul, din care se vede un borcan cu bulion si o paine mare alba.

La raionul de peste se gaseste peste romanesc de captura, peste din Delta Dunarii si din Marea Neagra, precum crap sau caras. Spre exemplu, 100 de grame de chefal eviscerat costa 2,95 lei, iar 100 de grame de scrumbie afumata costa 6,5 lei. La capitolul carne rosie, se gaseste cotlet (85,51/kilogram) sau pastrama de porc afumat (5,29 lei/100 grame), dar si pastrama de oaie afumata (58,50 lei/kg) sau pastrama ardeleneasca afumata cu boia (6,3 lei/100 grame).

Pentru cei mai pofticiosi, in frigider se remarca un vas de lut inscriptionat sa atraga priviri: „Ca altadata, bucati romanesti”. Inauntru, carne afumata la garnita, pentru care se scoate din buzunar 127,57 lei, pentru 1,7 kilograme.

O alta doamna a auzit de la radio ca se deschide magazinul si si-a facut drum special pana in centrul Capitalei in cautare de produse „mai speciale”. In mana tine o dulceata de nuci verzi si spune ca ar fi o idee buna ca magazinul sa livreze produse la iarna, direct acasa la clienti.

In frigiderul iluminat puternic troneaza branza, cascavalul si oualele, in mare parte cele de la Ibanesti, cu denumire protejata. Cascavalul de Ibanesti poate fi cumparat la pretul de 13,3 lei, mozarella de Ibanesti costa 6,1 lei, iar branza topita cu marar costa 2,25 lei.

Legumele si fructele au preturi similare cu cele din piata Obor. Un kilogram de gogosari costa 7,49 lei, vinetele au pretul de 4,9 lei/kg, gogonelele costa 3,49 lei/kg, iar varza alba 1,6 lei/kilogram. Pentru un kilogram de mere, oamenii scot din buzunare 3,49 lei, iar pentru unul de struguri, 5,59 lei.

Atat la cantarele electrice, cat si la casa, si la cafeneaua mica din colt, angajatii alimentarei, imbracati in pantaloni negri si camasa, se invart ca sa ajute oamenii si sa le raspunda la intrebari: „Cat costa strugurii?”, „Unde scrie cat costa nucile?”.

Bauturile au si ele cateva rafturi rezervate. Rachiul de fructe sau doar de prune costa fie 44,5 lei (250 ml), fie 89 de lei (0,5 litri), iar pretul unei sticle de vin incepe de la 15 lei.

Mierea nu a fost nici ea uitata, iar in fagurele realizat pe perete stau borcane mai mici sau mari de miere, tinctura de propolis si alte produse apicole. Tot la capitolul dulce, locuitorii Capitalei pot achizitiona magiun de pere sau din alte fructe, dar si dulceata de flori de salcam sau de coacaze negre.

La raionul de panificatie, angajatii magazinul aduc constant paine, pentru ca stocurile se golesc. Painea alba fara sare, de 300 de grame, la pretul de 1,7 lei sau painea neagra, la 400 de grame si la pretul de 2,8 lei dispare rapid de pe rafturi, la fel si checul pudrat cu zahar. Toate acestea pot fi cumparate de luni pana sambata de la 8.00 la 20.00, iar duminica de la 8.00 la 16.00.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a facut un tur al magazinul si a felicitat comerciantii care expuneau produse sau vanzatorii din spatele tejghelei, in stilul clasic: „Formidabil. Romania are potential. (...) Vrem sa ne punem planul in aplicare, sa avem in fiecare judet un magazin unde (sa fie – n.r.) produsele romanesti, realizate cu mult suflet. (...) Continuam la Craiova, la Slatina, la Pitesti, la Teleorman”. La final, ministrul a luat un cos si a pus in el de toate: gem, bulion si paine, apoi s-a indreptat catre casa.

In prima ora, oamenii se pun la rand la casierie, iar o coada de 10 persoane se formeaza rapid. In secolul digitalului, cand trazactiile cu cardul sunt mai la indemana ca oricand, aparatul POS al alimentarei nu vrea sa functioneze in ziua inaugurarii, asa ca oamenii scot banii cash si isi achita produsele. De fapt, doar o parte dintre produse, pentru ca in cazul unora, codul de bare nu functioneaza.

Magazinului Casei de Comert Agroalimentar Unirea, la care actionar este Ministerul Agriculturii, s-a deschis luni, 14 octombrie. Primul magazin din retea, numit Branzarie, s-a deschis la inceputul lunii in Sibiu. Urmeaza sa fie infiintata o retea de 60 de magazine cu legume si fructe proaspete, produse de micii producatori romani.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri