Bunatatea are maini muncite si imbraca cele mai simple haine. Nu cauta lauda si nici maretie. Vrea doar sa existe pentru altii. Constantin Vaduva are 48 de ani si lucreaza ca rectificator intr-o fabrica din Cristian. De aproape 10 ani este donatorul fundatiei HOSPICE Casa Sperantei.

”Am vazut un afis in care scria ca daca fiecare brasovean ar da macar 1 leu pentru bolnavii de cancer, le-am alina durerea. Si am intrat cu gandul sa donez si eu 50 de lei. Mi-a fost rusine sa donez doar atat si am donat 100 de lei. Asa am inceput si am continuat tot asa in fiecare luna, cate o suta de lei.”, isi aminteste nea Constantin.

Atat de mare a fost dorinta de a darui, incat omul nostru a gandit un intreg mecanism pentru a-i putea ajuta pe cei care au nevoie: a infiintat un PFA si a convins conducerea fabricii Ina Schaeffler, unde lucreaza, sa-i vanda lui paletii deteriorati la un pret modic. El ii reconditioneaza si ii vinde mai departe depozitelor care au nevoie de ele. E munca multa in spate, practic, este inca un program de lucru ce se adauga celor trei schimburi in care Constantin munceste:

”Ies dimineata la 7 de la schimbul trei si la ora 8 ma intorc inapoi sa caut lemne. Si nu mai dorm ziua aia...dar seara la 7 pic de oboseala. E munca grea ca intru in container unde lemnele poate sunt ude, acoperite de zapada, au cuie, alunec, ma julesc...e multa munca, sunt zeci de tone de lemne pe care le incarc, le descarc, le repar, iar le incarc... Dar daca-ti place ce faci....”

Omul rade si rade din toata inima, bucuros ca are sanatate si putere de munca sa faca toate astea. ”E ca la peste, stii cum merg pescarii pe balta? Asa si eu, a devenit obisnuinta. Gasesc lemne, nu gasesc, eu sunt acolo”, marturiseste barbatul.

Pe mainile muncite se vede ca omul nostru traieste simplu si nu vrea mai mult decat are nevoie. Are doua fete, de 17 si 25 de ani, iar sotia, pensionata din cauza bolii, munceste 4 ore. Banii castigati din reconditionarea paletilor le-ar putea asigura poate un trai mai linistit, mai mult confort, insa nici nu se gandeste la asta. Plateste rate la masina din salariul de la fabrica, iar banii stransi din paleti ii imparte intre darile la stat si donatia catre HOSPICE. Anul acesta a platit 38.000 de lei la stat, iar restul de 20.000 de lei i-a donat la HOSPICE. Ne-a aratat si cati bani i-au ramas in buzunar acum, dupa ce a facut toate socotelile de sfarsit de an: cateva bancnote care nu insumau o suta de lei.


”Familia a inteles de la inceput, nu s-a plans niciodata. Eu n-am adunat niciun leu din toata munca asta. Oricine poate veni la mine acasa sa vada...Daca ar mai gandi cativa ca mine, poate ar fi mai bine in tara asta
”, spune nea Constantin oftand.

Ne zoreste sa facem chitanta de donatie pentru ca se grabeste, nu are timp de pierdut. Abia l-am convins sa ne lase sa-i facem cateva poze, dar ne-a zis apasat ca nu-si doreste ”lauda de sine”.

”Daca suntem sanatosi, ne vedem la anu’. Sanatosi sa fim, ca banii ii facem si la anu’”, ne spune din prag.

Poti sustine si tu serviciile gratuite ale fundatiei HOSPICE Casa Sperantei redirectionand 20% din impozitul companiei tale. Detalii, aici.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri