1 / 3

Top 10 consultanti financiari in M&A

Grupul financiar american Citigroup este consultantul financiar care a intermediat atat cele mai valoroase tranzactii in primele sase luni din 2009, cat si cele mai multe deal-uri (doua, in valoare totala de de 827 milioane de dolari), potrivit unei analize a companie de cercetare DealWatch.

Conform metodologiei DealWatch, au fost luate in considerare tranzactiile de tipul fuziuni si achizitii si IPO-urile (ofertele publice initiale) mai mari de un milion de dolari.

Primul semestru al anului 2009 a marcat un declin de peste 75% al valorii pietei de fuziuni si achizitii (M&A) din Romania, corespunzand unei scaderi de 18% a numarului tranzactiilor comparativ cu perioada similara a anului precedent, potrivit datelor furnizate Wall-Street de catre banca de investitii Raiffeisen Investment.

Banca franceza de investitii BNP Paribas, pozitia a doua in clasament, a fost consultant doar pentru o tranzactie, in valoare de 293 mil. dolari, fiind urmata in clasamentul consultantilor financiari implicati in piata de fuziuni si achizitii de banca de investitii europeana Rothschild, cu o tranzactie in valoare de 293 milioane de dolari. Banca de investitii este prezenta pe piata romaneasca a serviciilor de consultanta din 1998, iar din 2000 are un senior country advisor, pe Florin Olteanu.

Atat Citigroup, cat si Rotschild au avut rolul de consultanti financiari ai Cosmote in cea mai mare tranzactie IT din 2009, preluarea companiei Telemobil, care administreaza reteaua de telefonie mobila Zapp.

Banca americana de investitii JP Morgan Chase ocupa locul patru cu o singura tranzactie, in valoare de 242 milioane de dolari. Spre comparatie, JP Morgan Chase ocupa anul trecut locul trei in topul celor mai active firme de consultanta in M&A-ul romanesc, cu trei tranzactii in valoare de 2,868 mld. dolari.

Mai departe, locul cinci este ocupat de Cenkos Securities, cu o tranzactie intermediata in valoare de 19 milioane de dolari, urmata de banca de investitii Lazard, condusa de legendarul Bruce Wasserstein. Lazard si-a revenit dupa o perioada de turbulente pe pietele financiare si a raportat castiguri trimestriale peste asteptari: castigurile bancii de investitii au scazut cu doar 18% in al doilea trimestru, in contextul unei reveniri pe zona restructurarilor de afaceri.

Conform metodologiei DealWatch, clasamentul cuprinde atat tranzactiile locale, cat si deal-urile regionale cu grupuri care au active in Romania, dar si preluari care au parti implicate in Romania. Spre exemplu, consultantul financiar al Black Sea Global Properties, detinut de omul de afaceri Dinu Patriciu, in preluarea unei participatii in cadrul Deutsche Land a fost banca de investitii Lazard.

In top 10 cele mai active companii de consultanta si banci de investitii in fuziuni si achizitii (M&A) regasim si doi jucatori autohtoni independenti: Altria Capital, care a intermedit preluarea de catre fondul de investitii Ged a companiei Diamedix (16 mil. $), si preluarea a 52% din firma cu activitati de recrutare si consultanta Barnett McCall Recruitment (BMR) de catre grupul italian Gi Group (2 mil. $). [Culisele tranzactiei Gi Group – Barnett McCall]

Altria Capital, casa de investitii controlata de Marian Tescaru, a mai intermediat in 2009 un deal, insa acesta nu a fost facut public, potrivit celor declarate de pentru Wall-Street.

Citeste si Un an dramatic pentru bancherii independenti de investitii: Profit si afaceri in cadere libera

Top 10 consultanti/Valoarea tranzactiilor
Loc Companie Valoare
Nr.
1.
Citigroup 827 2
2. BNP Paribas 293 1
3. Rothschild 293 1
4. JP Morgan Chase 242 1
5. Cenkos Securities 19 1
6. Lazard 19 1
7. Altria Capital 16 1
8. Royal Bank of Scotland 9 1
9. Osprey Partners 2 1
10. Saski Partners n.a. 1

Sursa: DealWatch


Top 10 cele mai active firme de consultanta si case de avocatura in M&AArticole recomandate


Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.