Active de 150 MLD. EURO si depozite de 80 MLD. EURO

Active de 150 MLD. EURO si depozite de 80 MLD. EURO[Update] Consiliile de administratie ale EFG Eurobank (actionarul Bancpost) si Alpha Bank au aprobat fuziunea celor doua banci, care vor forma cea mai mare institutie de credit din Europa de Sud - Est. Vezi aici detalii.

Primele vesti legate de fuziunea dintre EFG Eurobank Ergasias (actionarul Bancpost) si Alpha Bank au aparut la finalul saptamanii trecute, cand publicatiile internationale au scris ca cele doua mari banci grecesti vor anunta astazi (n.r. - luni) un acord de fuziune pentru a face fata mai usor crizei severe a datoriilor de stat si a recesiunii, potrivit Mediafax.

EFG Eurobank Ergasias este al doilea creditor de pe piata bancara din Grecia, in timp ce Alpha Bank se claseaza pe pozitia a treia in topul bancilor elene.

Fuziunea celor doua banci ar conduce la formarea celui mai mare creditor din Europa de Sud-Est dupa valoarea activelor pe care le va gestiona. In plus, analistii de pe pietele internationale sustin ca aceasta tranzactie va debloca si piata de fuziuni si achizitii (M&A) aferenta sectorului bancar.

Noua entitate bancara va gestiona active in valoare de 150 miliarde de euro si depozite de 80 miliarde de euro.

7 actiuni EFG pentru 5 actiuni Alpha

7 actiuni EFG pentru 5 actiuni AlphaRata de schimb propusa pentru fuziunea dintre EFG Eurobank si Alpha Bank este de 7 actiuni EFG in schimbul a 5 actiuni Alpha, potrivit unei surse apropiate negocierilor, citata de Reuters. Liderii celor doua mari grupuri bancare urmeaza sa ajunga la o intelegere.

Fuziunea dintre EFG Eurobank si Alpha Bank va fi urmata si de o injectie de capital in suma de 500 milioane de euro. Qatar Investment Authority, unul dintre actionarii importanti ai Alpha Bank, va furniza majorarea de capital, urmand sa devina un actionar semnificativ la noua entitate bancara.

Yannis Costopoulos, presedintele Alpha Bank, este favorit pentru pozitia de presedinte al noului grup bancar, care va avea, cel mai probabil, si doi CEO, mai exact pe Nicholas Nanopoulos (EFG CEO) si Dimitris Mantzounis (Alpha CEO).

Valoarea de piata a celor doua banci: 2 MLD. EURO

Valoarea de piata a celor doua banci: 2 MLD. EUROCapitalizarea cumulata a EFG Eurobank si Alpha Bank nu depaseste in prezent 2 miliarde de euro, desi inainte de criza financiara se situa la peste 20 miliarde de euro.

Valoarea de piata a Alpha Bank (ACBr.AT la Bursa din Atena) este de 1,015 miliarde de euro, iar capitalizarea actuala a EFG Eurobank (EFGr.AT la Bursa din Atena) este de 0,956 miliarde de euro, potrivit datelor Bloomberg.

Spre comparatie, BRD - Groupe Societe Generale (BRD la Bursa de Valori Bucuresti), a doua banca de pe piata din Romania, are o capitalizare de 1,85 miliarde de euro (7,86 miliarde de lei).

Ultimul pret la care s-au tranzactionat actiunile Alpha a fost de 1,9 euro/titlu, iar ultma cotatie pentru actiunile EFG a fost de 1,71 euro/titlu.

Actiunile celor doua banci au fost suspendate de la tranzactionare in sedinta bursiera de astazi. Investitorii asteapta ca oficialii Alpha si EFG sa anunte concluziile discutiilor intr-o conferinta de presa.

Alpha Bank si Bancpost - active de 7 MLD. EURO in Romania

Alpha Bank si Bancpost - active de 7 MLD. EURO in RomaniaGrecii de la Alpha Bank si cei de la EFG Eurobank sunt prezenti de ani buni si pe piata din Romania, activele cumulate ale acestora de pe plan local fiind in valoare de 7,07 miliarde de euro (30 miliarde de lei).

Subsidiara locala a Alpha Bank se clasa la mijlocul lui 2011 pe locul 8 in ierarhia bancilor din Romania, avand o cota de piata de 5,3% si active de circa 4,01 miliarde de euro (17 miliarde de lei). Pe locul 9 in clasamentul bancilor de pe plan local se afla Bancpost, o banca detinuta de EFG Eurobank, cu o cota de piata de 3,9% si active de aproximativ 3,06 miliarde de euro (13 miliarde de lei).

Dupa fuziune, noul grup ar urma sa detina pe plan local o cota de piata de 9,2%, devenind al treilea mare creditor din Romania, dupa BCR si BRD.