80% din populatia lumii va trai in mediul urban

80% din populatia lumii va trai in mediul urbanUrbanizarea in crestere reprezinta unul dintre motivele pentru care populatia globului va ajunge la 10 miliarde in 2100. Vor fi dezvoltate, de asemenea, o multime de noi orase, iar dintre cele vechi, multe se vor transforma in metropolele (orase cu peste 20 de milioane de locuitori).

Orasele care candideaza pentru titlul de metropola in viitor sunt: Beijing, Delhi, Jakarta, Mexico City, Bucuresti, Sao Paulo si Shanghai.

Doar cateva sute de limbi vorbite vor supravietui

Doar cateva sute de limbi vorbite vor supravietuiIn prezent, sunt peste 7.000 de limbi utilizate in vorbirea directa, raspandite pe diferite regiuni ale globului.

Cele mai putin vorbite dintre acestea, vor disparea insa cu trecerea timpului, limba engleza urmand sa devina cea mai utilizata pentru realizarea comunicarii la nivel global.

22.3% din populatie va avea cel putin 65 de ani

22.3% din populatie va avea cel putin 65 de aniProcentul de 22,3% estimat pentru populatia lumii in 2100 ar fi unul urias, in conditiile in care, ponderea la nivel global a celor de peste 65 de ani a fost de 7,6% in 2010.

Totodata, presiunea asupra generatiei tinere pentru sustinerea celor in varsta va creste mai mult ca niciodata.

Africa va cunoaste o crestere demografica record

Africa va cunoaste o crestere demografica recordPopulatia continentului african va ajunge la 3,6 miliarde in 2100, de la aproximativ un miliard in 2010. Aici, evolutia demografica si climatul geopolitic vor fi importante.

Alte regiuni ale lumii vor cunoaste o crestere moderata a populatiei. De exemplu, populatia SUA va creste la numai 478 de milioane, de la 311 milioane de locuitori in prezent.

Speranta medie de viata va atinge 81 de ani

Speranta medie de viata va atinge 81 de aniIn prezent, speranta medie de viata a actualei populatii a planetei este de pana la 68 de ani.

Cu toate acestea, nu sunt luate in calcul efectele benefice asupra sperantei de viata datorate cercetarii in domeniul ingineriei genetice, nanomedicinei sau a cresterii exponentiale a cunoasterii oamenilor. De asemenea, nu sunt luate in considerare riscuri, precum o invazie extraterestra sau aparitia unei pandemii globale.

O populatie in crestere = hrana insuficienta

O populatie in crestere = hrana insuficientaExista deja in lume, peste 925 de milioane de persoane care-si duc greu traiul din cauza lipsei de hrana. Pana in 2100, numarul acestora va creste, iar incalzirea globala va reduce, de asemenea, volumul de resurse destinate producerii hranei.

Cresterea temperaturilor in toata lumea a afectat agricultura si a crescut riscul de seceta. Astfel, sute de milioane de oameni vor trebui sa caute alte surse de hrana, atunci cand cele existente se vor epuiza.

Recifele de corali si alte ecosisteme vor disparea

Recifele de corali si alte ecosisteme vor dispareaCresterea concentratiei de dioxid de carbon in atmosfera pana la sfarsitul secolului, va conduce la disparitia a peste 9.000 de ecosisteme rare, printre care si recife de coral. Recifele de corali formeaza un ecosistem impreuna cu animale sau plante marine cu care traiesc impreuna.

Abilitatea recifelor de corali de a se regenera este compromisa atunci cand gradul de aciditate al apei si cel al temperaturii sunt foarte inalte.

Utilizarea hidrocarburilor se va reduce la zero

Utilizarea hidrocarburilor se va reduce la zeroAceste resurse finite de energie vor ajunge intr-un final la extinctie, in special la nivelul actual de consum. Unele previziuni spun ca utilizarea produselor petroliere va scadea cu 5% pe an dupa 2040, in timp ce gazele naturale vor cunoaste un declin chiar mai abrupt.

Hidroenergia si cea din surse regenerabile (precum fermele de vant si panourile solare) vor creste din punct de vedere al gradului de utilizare si vor deveni sursa primara de energie pana in 2100.

Libera circulatie va spori diversificarea populatiei

Libera circulatie va spori diversificarea populatieiO globalizare in crestere va insemna faptul ca tot mult mai multi oameni isi vor putea utiliza cunostintele, talentele in medii din ce in ce mai variate si pline de oportunitati. Astfel, diversitatea va deveni ceva comun in state care in prezent dispun de omogenitate etnica mare (China, Japonia etc.).

Statele sau orasele care nu vor cauta sa atraga capital uman vor ramane in urma.

15,8 MLD. de oameni pana in 2100?

15,8 MLD. de oameni pana in 2100?Exista si alte scenarii, in afara de raportul ONU care prezice o populatie a planetei de 10 miliarde in 2100 de persoane. Desi putin probabile, acestea estimeaza o evolutie de pana la 15,8 miliarde sau de numai 6,2 miliarde de persoane.

Insa, in timp ce cifra de 6,2 miliarde este acceptabila, 15,8 miliarde ar reprezenta un pericol pentru planeta. Supravietuirea va deveni dificila in aceste conditii.