10. GDF Suez Energy Romania

10. GDF Suez Energy RomaniaValoarea celor 12 procente detinute de Fondul Proprietatea in compania GDF Suez Energy Romania se ridica la peste 285 milioane lei.

Grupul GDF SUEZ Energy, prezent in Romania in sectorul de furnizare si distributie gaze naturale, a investit 600 milioane euro in Romania incepand din 2005, de la preluarea Distrigaz Sud si pana acum. Compania are 5000 de angajati in tara noastra.

Citeste si Top participatii ale statului roman la marile companii


9. Posta Romana

9. Posta RomanaFP detine un sfert din actiunile Postei Romane, detinere evaluata la mai mult de 307 milioane lei, in iunie 2008.

Aproximativ 113 milioane de euro ar urma sa fie investite pentru modernizarea Postei Romane, iar cea mai mare suma, respectiv 70 de milioane de euro, reprezinta investitia in centrele de sortare, potrivit Strategiei de restructurare si modernizare a institutiei aprobate de Guvern.

8. Enel Distributie Muntenia

8. Enel Distributie MunteniaValoarea participatiei in Enel Distributie Muntenia este de peste 321 milioane lei. Fondul Proprietatea detine in jur de 12 procente din aceasta companie.

Enel Distributie Muntenia va aloca din surse proprii 35 de milioane de lei, fara TVA, pentru a contracta servicii de global-service. Contractul prevede servicii de intretinere si exploatare complexa a cladirilor, spatiilor si echipamentelor aferente acestora, relocari, precum si alte servicii suport si interventii in situatii de urgenta.

7. Complex Energetic Turceni

7. Complex Energetic TurceniDetinerea Fondului Proprietatea in Complexul Energetic Turceni se ridica la 364 milioane de lei, apropiindu-se de 25 de procente.

Productia de electricitate a CE Turceni a scazut in primul trimestru din acest an cu 17,4%, din cauza crizei economice, la 1.455GWh si, din acest motiv, reprezentantii companiei estimeaza o scadere majora a profitului net.

6. Transgaz

6. TransgazIn Transgaz Medias, Fondul Proprietatea are o detinere de aproape 15 procente, ce valoreaza mai mult de 565 milioane de lei.

Transgaz Medias (TGN) a avut in primul trimestru din 2010 un profit net de 189,213 milioane lei, in crestere cu 30% fata de perioada similara din 2009, si venituri totale de 456,353 milioane lei, mai mari cu 12,1%.

5. Alro Slatina

5. Alro SlatinaProducatorul de aluminiu Alro Slatina (ALR) are peste 20 de procente din actiuni detinute de FP, cu o valoare de 507 milioane de lei.

Actionarii Alro Slatina (ALR) au aprobat contractarea unui credit in valoare de circa 180 milioane dolari de la Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) cu scopul de a refinanta cea mai mare parte a datoriilor.

4. Romgaz

4. RomgazFondul detine 15 procente in Romgaz, unul din cei mai mari producatori de gaze din Romania. Participatia a fost evaluata la 815 milioane lei.

Compania de stat Romgaz, unul din cei doi mari producatori de gaze din Romania, isi majoreaza investitiile din acest an pana la 1,2 miliarde lei, pentru activitatile companiei din afara tarii

3. Nuclearelectrica

3. NuclearelectricaFondul Proprietatea mai detine si aproape 10 procente la al doilea producator de electricitate din Romania, in valoare de 991 milioane de lei.

Nuclearelectrica si-a planificat pentru acest an venituri totale de 1,591 miliarde lei si investitii de 847,947 milioane lei, potrivit proiectului privind aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli pe 2010 al companiei.

2. Hidroelectrica

2. HidroelectricaIn cel mai mare producator de energie electrica din Romania, Hidroelectrica, FP detine aproape 20 de procente, cu o valoare estimata la 2,89 miliarde lei, a doua detinere dupa valoare.

Compania Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie electrica din Romania, vrea sa treaca din domeniul public al statului in domeniul privat al statului unele mijloace fixe din componenta Ecluzei romane Portile de Fier I, in valoare de circa 124,8 mil. lei, pentru valorificare sau casare.

1. OMV Petrom

1. OMV PetromCea mai ridicata participatie a Fondului Proprietatea la o companie de stat, dupa valoare, este cea din cadrul OMV Petrom. Fondul detine peste 20 de procente din actiunile companiei controlate de grupul austriac OMV, valoarea detinerii fiind de peste 5,4 miliarde lei.

Ministrul economiei, comertului si mediului de afaceri, Adriean Videanu, a declarat in iunie ca proiectul de Hotarare de Guvern privind strategia de vanzare a unui pachet semnificativ la compania Petrom are toate avizele si va fi discutat de Guvern.