Locul 5: Champs-Elysses

Locul 5: Champs-ElyssesBulevardul Champs-Elysses din Paris a coborat in ultimul an doua locuri in topul celor mai scumpe artere comerciale din lume, clasandu-se in prezent pe locul al cincilea, cu o chirie anuala de 6.965 euro/mp, potrivit raportului Main Streets Across the World 2010, realizat de Cushman & Wakefield, care studiaza 59 de tari.

Spre deosebire de anul trecut, Champs-Elysses a trecut pe locul al doilea in topul celor mai scumpe artere comerciale din Europa, primul loc fiind ocupat de New Bond Street din Londra. Astfel, in ultimul an, bulevardul din Paris a avut cea mai mare scadere a chiriei din topul primelor zece artere stradale, chiriile coborand cu 9,5%.

"Refuzul categoric al municipalitatilor de a acorda aprobari noilor retaileri de moda, discrepanta dintre oferta disponibila de spatii mari in timp ce retailerii internationali doresc magazine mai mici, impreuna cu indexarile negative ale chiriilor au contribuit la declasarea bulevardului Champs Elysées. Totusi, viitoarele deschideri de noi magazine ale H&M, Abercrombie & Fitch si Tommy Hilfiger au atras un mare interes din partea unor marci noi din intreaga lume", a declarat Christian Dubois, seful departamentului de retail in cadrul Cushman & Wakefield Franta.

Locul 4: New Bond Street

Locul 4: New Bond StreetLocul al patrulea in topul celor mai scumpe artere comerciale din lume este ocupat de New Bond Street din Londra, un retailer platind o chirie anuala de 7.345 euro/mp.

In urcare cu doua locuri fata de anul 2009, New Bond Street a devenit cea mai costistitoare artera strada din Europa.

“Majoritatea locatiilor de retail din lume au rezistat in ultimele douasprezece luni, America Latina si Asia-Pacific inregistrand cea mai mare crestere a chiriilor. Dintre locatiile europene monitorizate, New Bond Street din Londra a inregistrat cea mai mare crestere a chiriei, cu 19,4%”, se arata in raportul Cushman & Wakefield.

Locul 3: Ginza

Locul 3: GinzaBulevardul Ginza din Tokyo ocupa locul al treilea in topul celor mai scumpe artere comerciale din lume, chiria anuala pentru un magazin stradal ridicandu-se la 7.711 euro/mp.

„Pietele emergente au inregistrat performante puternice datorita turismului si a cererii mari din partea retailerilor internationali. Strada Haddock Lobo din Sao Paulo (Brazilia) a inregistrat cresterea cea mai mare la nivel mondial, chiriile urcand cu 92%. Ginza din Tokyo (Japonia) a urcat de pe locul cinci pe locul trei in clasamentul ultimului an, iar Myeongdong din Seul (Coreea de Sud) a urcat trei locuri, de pe unsprezece pe opt”, se mai arata in raportul citat.

Locul 2: Causeway Bay

Locul 2: Causeway BayLa fel ca si anul trecut, locul al doilea in topul celor mai scumpe artere comerciale din lume este ocupat de Causeway Bay din Hong Kong, cu o chirie lunara de 14.620 euro/mp.

“Concluziile acestui an arata o polarizare clara intre locatiile principale si intre locatiile secundare, care au fost mult mai mult afectate de scaderea cererii retailerilor de noi spatii, urmata de o scadere a chiriilor”, se arata in raport.

Retailerii au reactionat prompt inchizand magazinele neprofitabile si adoptand strategii de extindere, mai spun consultantii Cushman & Wakefield.

Locul 1: Fifth Avenue

Locul 1: Fifth AvenueClasamentul la nivel mondial este condus de Fifth Avenue din New York, care s-a mentinut pe pozitia de lider pentru al noulea an la rand, cu o chirie de 16.257 euro/mp/an.

In ultimele doisprezece luni, chiriile spatiilor comerciale amplasate pe Fifth Aven au crescut cu 23,5%.

„In ciuda presiunilor din piata locala si internationala, Fith Avenue continua sa reprezinte o locatie foarte dorita de catre majoritatea retailerilor care au un brand global. Avand in vedere atractia orasului New York , atat pentru turistii locali dar si pentru turisti internationali, artera isi mentine pozitia de top pentru acele companii care doresc sa isi protejeze sau sa isi mentina brandul la un nivel global”, a explicat Gene Spiegelman, vicepresedinte executiv in cadrul Cushman & Wakefield New York.

Magheru si Calea Victoriei, pe locul 47

Magheru si Calea Victoriei, pe locul 47In Romania, desi cererea retailerilor pentru noi spatii continua fie redusa, un numar de jucatori se extind in toata tara, profitand de scaderea accentuata a chiriilor ce a avut loc in ultimele 18 luni.

Pentru spatiiile amplasate pe cele mai bune artere comerciale din tara, chiriile au scazut cu 15% din luna iunie 2009 si pana in iunie anul curent, se arata in raporul consultantului imobiliar. In acest context, bulevardul Magheru si Calea Victoriei din Bucuresti se claseaza pe locul 47 in topul celor mai scumpe artere comerciale din lume, cu o chirie anuala de 777 euro/mp.

„Atat retailerii din segmentul de imbracaminte atat brandurile scumpe, cat si discounterii, considera arterele comerciale ca o alternativa viabila la centrele comerciale existente. In prezent, avem cateva exemple concrete: Zara a luat decizia de a inchiria un magazin stradal in Pitesti, iar un alt retailer din segmentul serviciilor retail, respectiv DM, a ales locatii stradale atat in Bucuresti, cat si in Timisoara”, spune Razvan Gheorghe, managing parter Cushman & Wakefield Romania.

Main Streets Across the World urmareste evolutia chiriilor pentru primele 269 locatii comerciale mondiale din 59 tari. Clasamentul mondial este realizat pe criteriul celor mai scumpe locatii din fiecare tara monitorizata.

Citeste si Calea Victoriei, intre spatii goale si magazine temporare: Care este viitorul principalei artere stradale?.