Speculatiile referitoare la o vanzare a Volvo de catre Ford au reaparut in conditiile in care multi analisti apreciaza ideea unei vanzari a marcilor premium, precum Jaguar sau Land Rover, de catre constructorul auto american, informeaza AFP, citat de NewsIN.
Ford a adus, luni, in discutie o astfel de posibilitate pentru marca suedeza, care a facut deja obiectul unor speculatii in ultimele luni, evocand o revizuire a strategiei, insa a adaugat ca nu a avut nicio discutie cu un potential cumparator. "Ford se afla in plin proces de schimbare a strategiei pentru toate operatiunile sale, inclusiv la Volvo", a explicat purtatorul de cuvant de la Ford, Tom Hoyt.

"Din cate stiu, Ford nu a purtat inca discutii cu niciun alt constructor pentru vanzarea Volvo", a adaugat acesta, facand referire sa speculatiile din Europa referitoare la potentialul interes al grupului german BMW pentru marca suedeza.Aceste declaratii vin dupa unele informatii publicate, luni, de catre presa americana, potrivit carora Ford vrea sa vanda atat Volvo, cat si marcile Jaguar si Land Rover. Vanzarea i-ar aduce grupului Ford lichiditatile necesare pentru finantarea restructurarilor in America de Nord, regiune care i-a adus, anul trecut, companiei pierderi nete istorice de 12,6 miliarde dolari.in interiorul companiei Ford se considera ca ideea vanzarii Volvo are 50% sanse de reusita, potrivit unei surse apropiate afacerii, citata de Wall Street Journal.

"Vanzarea Volvo este plauzibila", a spus un analist de la Global Insight, Rebecca Lindland, care a adaugat ca Ford are nevoie sa stranga cat mai multe lichiditati posibil pentru a-si finanta restructurarea. Compania Ford, care este amenintata sa fie depasita de japonezii de la Toyota, a elaborat un plan de restructurare, care prevede inchiderea, pana in 2009, a 16 uzine si desfiintarea a 44.000 de locuri de munca in America de Nord, precum si restrangerea gamei de produse oferite.

Potrivit Rebeccai Lindland, volvo, marca pe care Ford a achizitionat-o in 1999 pentru 6,5 miliarde dolari, ar putea valora, in prezent, opt miliarde dolari, un pret ridicat dar justificat de buna imagine a marcii.

Acest pret pentru Volvo s-ar adauga altor zece miliarde dolari pentru activele Jaguar si Land Rover, potrivit estimarilor facute de analistul de la Burnham Securities, David Healy. New York Times a scris, de asemenea, luni, ca Ford a fixat ziua de joi, in care isi va publica rezultatele financiare trimestriale, ca data limita pentru depunerea ofertelor de preluare pentru Jaguar si Land Rover de catre partile interesate.

Ford a cedat deja, in martie, marca britanica de masini sport Aston Martin unui consortiu din Marea Britanie, pentru 925 milioane dolari.

in privinta Volvo, o eventuala dezlipire de Ford nu ar marca retragerea grupului din Europa. Ford planuieste sa investeasca 900 de milioane dolari pentru modernizarea unei uzine din Romania, in Craiova, destinata sa produca 300.000 de vehicule si 300.000 de motoare pe an incepand cu 2011, scrie AFP.Din punct de vedere financiar, piata asteapta joi anuntul unor noi pierderi in al doilea trimestru din 2007 pentru Ford. Grupul a pierdut 282 milioane dolari in primul trimestru si 12,7 miliarde dolari in 2006. Actiunile Ford au incheiat, luni, cotatia in scadere cu 1,23%, pana la 8,86 dolari.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri