Din ce in ce mai multe companii care au angajati ce muncesc la inaltime constientizeaza riscurile si investesc sute de euro in pregatirea oamenilor, pentru a le salva vietile in caz de pericol. Insa nu toate organizatiile se gandesc la vietile oamenilor, iar multe firme vor sa economiseasca prin neasigurarea echipamentelor necesare si netrimitand oamenii la cursuri in care sa invete cum sa evite pericolele, a declarat pentru wall-street.ro Sorin Vrincean, trainer la Safety Academy.

"Vindeam echipamente pentru munca la inaltime, cand a observat ca oamenii nu stiu sa utilizeze aceste echipamente. (...) Majoritatea companiilor din Romania fac o instruire, conform cu legea 319, care ar trebui sa dureze opt ore, insa, in realitate, in cateva zeci de minute se termina, iar oamenii nu sunt instruiti. Angajatorii ar trebui sa investeasca mai mult in oameni, asa incat ei sa stie ce au de facut cand sunt la inaltime", a explicat Sorin Vrincean, director de vanzari si trainer la Safety Academy, infiintata de compania Petroleum Safety Solutions, care comercializeaza sisteme pentru munca la inaltime.

Potrivit acestuia, in prezent, singurele domenii in care companiile au un buget pentru pregatirea angajatilor care muncesc la inaltime sunt cele care activeaza in industria telecomunicatiilor si cele din domeniul energiei eoliene.

La polul opus, cele mai grave probleme privind lipsa sigurantei angajatilor care lucreaza la inaltime sunt in domeniul constructiilor, unde angajatorii risca viata oamenilor prin faptul ca nu le pun la dispozitie echipamentele necesare si prin refuzul de a le oferi acces la pregatire specializata.

Se considera munca la inaltime incepand de la doi metri

"Cea mai mare problema in zona de constructii vine din faptul ca angajatorii din acest domeniu nu vor sa investeasca in angajati. Este adevarat ca angajatii lucreaza in mare parte la negru si pot pleca a doua zi. Insa daca ar fi dispusi sa ii angajeze cu forme legale, si-ar da seama ca merita sa investesti in ei", a spus Sorin Vrincean.

Potrivit legislatiei, munca la inaltime se considera incepand de la doi metri, insa poti urca si la 150 de metri

Orice persoana declarata apta pentru munca la inaltime poate profesa, daca are o greutate mai mica de 140 de kilograme.

Un om care are nevoie de job va spune ca poate munci in orice conditii

Trainerul a aratat ca in alte tari, precum Franta sau Marea Britanie, toti angajatii efectueaza cursuri inainte de a lucra la inaltime.

"Acolo, la angajare, fiecare persoana trebuie sa aiba toate documentele in regula, inclusiv un certificat de training pentru lucrul la inaltime. La noi se cere doar fisa medicala in care sa se spuna ca esti apt pentru lucrul la inaltime, ceea ce nu este deloc in regula. In afara de asta, candidatul la un loc de munca trebuie sa dea o declaratie pe propria raspundere ca nu ameteste la inaltime, iar un om disperat dupa un job, de exemplu, semneaza fara sa stie concret daca are sau nu probleme la inaltime", a explicat Sorin Vrincean.

Poti sa ajungi la 30 metri si sa constati ca ti s-a facut rau si nu stii sa folosesti echipamentul sau sa nu ai echipamentul

Potrivit datelor proprii ale Safety Academy, 30.000 de romani practica munci la inaltime, iar anual au loc 400 de accidente, dintre care 30% sunt fatale.

Joburile cu cel mai mare risc in prezent sunt:

  • tehnician GSM
  • angajatii din echipele care fac interventii pe liniile electrice
  • muncitorii din constructii

Astfel, din 2013, Safety Academy, prin cei patru traineri, furnizeaza cursuri de siguranta in munca la inaltime. Un curs prin care poate un angajat invata cum sa evite un pericol cand munceste la inaltime sau chiar sa isi salveze viata costa incepand de la 150 de euro.

Academia detine doua centre de formare, unul in Otopeni si altul la Poiana Marului. Investitiile necesare pentru cele doua centre si formarea celor patru traineri s-au ridicat la 500.000 de euro.

Pana in prezent, peste 600 de oameni au urmat cursurile de formare, majoritatea fiind angajati din domeniul telecom.

Safety Academy a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 480.000 de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri