Dupa trei ani turbulenti, in care, dupa fuziunea HVB Tiriac Bank si Unicredit Romania, noua entitate bancara, UnicCedit Tiriac Bank, s-a confruntat, ca si intreaga piata bancara, cu o fluctuatie mare de personal, acum banca se indreapta spre un climat stabil din punct de vedere al resurselor umane.
Cu un nou director de HR, in persoana Alinei Dragan, care a inlocuit-o in functie pe Daniela Rohan, promovata Head of HR Holding Governance Functions in cadrul grupului UniCredit, politica de resurse umane a bancii se axeaza pe programe de training si pe consolidarea procesului de dezvoltare a carierei.

“Daca in anii trecuti fiecare companie incerca sa tina pasul cu piata pentru a atrage angajati valorosi, in 2009 primeaza dezvoltarea profesionala interna a angajatilor, pregatirea lor din punct de vedere tehnic si cultivarea spiritului antreprenorial”, mentioneaza Dragan.

La inceputul anului 2008, UniCredit Tiriac Bank isi propune sa recruteze 400 de persoane pentru a sustine deschiderea a inca 70 de sucursale in tara si alte posibile 600 de inlocuiri din cauza fluctuatiei mare de personal, de 25% pe piata muncii din domeniul bancar. Cu aproape 2.700 de angajati la inceputul anului 2008, banca numara acum peste 3.100 de angajati.

Fata de anii trecuti, cand lipsa de talente de pe piata impingea companiile si bancile la a licita salarii mai mari pentru viitorii angajati, generand astfel o fluctuatie de personal semnificativa, Unicredit Tiriac a ajuns la o fluctuatie de 3-4% pentru anul in curs.

Pentru anul 2009 banca nu a suspendat procesul de angajare, insa a preferat sa recruteze punctual, in functie de nevoile de business. ”In 2009, activitatea de recrutare a continuat, dar nu cu aceeasi amploare ca in timpul procesului de extindere a retelei din perioada similara a anului trecut”, a subliniat Dragan.

Pentru angajatii bancii salariile nu au inregistrat scaderi, iar pachetele de beneficii extra-salariale s-au mentinut constante ca valoare pe parcursul acestui an, potrivit Alinei Dragan.

La inceputul anului trecut, conform fostului HR manager, Daniela Rohan, citata de Evenimentul Zilei, banca oferea noilor angajatilor, fara experienta in domeniul bancar, un salariu minim brut de 1.400 de lei. Pachetul de beneficii extrasalariale includea abonament la o clinica medicala, tichete de masa si tichete cadou pentru ocazii speciale.

Potrivit specialistilor in recrutare, la nivelul intregii piete a fortei de munca din banci, salariul minim net castigat de un angajat cu o experienta anterioara de 0- 6 luni se invarteste in jurul a 250-300 de euro.

Pe langa mentinerea salariilor de baza si a pachetului de beneficii, HR managerul sustine ca si bugetul de training alocat pentru anul in curs a ramas constant, cu mentiunea ca banca a prioritizat training-urile in functie de nevoile specifice ale angajatilor.

“Pe langa pachetul salarial, angajatii bancii au acces permanent la programe de dezvoltare derulate la nivel de Grup sau la nivel de banca. [..] Printre programele destinate angajatilor, dar si studentilor din afara Grupului, UniCredit ofera burse partiale sau complete.

Exista, astfel, UniCredit Retail MBA, conceput pentru a spori cunostintele si abilitatile de management, stabilind bazele solide pentru o cariera in domeniul bancar si industria financiara. UniCredit Corporate & Investment Banking e un program adresat cu precadere angajatilor cu experienta in divizia Corporate Banking, pentru dezvoltarea de competente in evaluarea, analiza si consultanta nevoilor clientului”, explica Dragan.

Pentru programul UniCredit Retail MBA, care a inceput in aceasta toamna, banca a oferit 20 de burse cuprinse intre 10.000 si 25.000 de euro.

Unicredit Tiriac Bank, controlata de grupul bancar italian UniCredit, a inregistrat in primele noua luni din acest an un profit net de 252 milioane lei (59,7 mil. euro), in scadere cu 9% fata de aceeasi perioada din 2008, in conditiile in care costul cu provizioanele a crescut de aproape doua ori.

UniCredit Tiriac Bank se claseaza pe locul 6 in topul bancilor prezente in Romania dupa valoarea activelor gestionate la finalul anului 2008, potrivit datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri