Ovidiu Tender, proprietarul unui grup de firme specializat in diverse sectoare, si-a extins activitatile pe continentul african, unde vizeaza in principal explorarea si exploatarea resurselor, dar si serviciile pentru industria extractiva sau sectorul constructiilor, conform Mediafax.
"Africa este viitorul", a afirmat omul de afaceri, care a adus drept principale argumente deficitul de resurse la nivel mondial si insuficientele explorari derulate pe acest continent, dar si potentialul ridicat de crestere a populatiei locale si implicit a numarului de consumatori.

Principalele operatiuni sunt derulate in Senegal, dar omul de afaceri este interesat si de alte state africane, printre care Guineea-Bissau, Coasta de Fildes, Republica Capului Verde, Ghana sau Burkina Faso.

"In Senegal avem patru exploatari miniere, concesionate de la stat, pe o perioada de 42 de ani, care totalizeaza aproape 10.000 de kilometri patrati", a declarat Ovidiu Tender (foto).

Proiectul este gestionat de un consortiu din care fac parte Tender SA, Prospectiuni si Tender Africa.

Perimetrele concesionate sunt de metale grele, metale rare, aur si minerale asociate si cupru, iar primele informatii legate de exploatarea propriu-zisa vor fi disponibile anul viitor.

Tender a spus ca a fondat impreuna cu omul de afaceri Frank Timis o firma care a facut o aplicatie pentru 20.000 km patrati de concesiuni petroliere in oceanul Atlantic."Am terminat negocierile cu guvernul senegalez, dar inca nu am semnat", a precizat el.

Totodata, un al treilea proiect din Senegal vizeaza cultivarea unei plante pentru productia de biocarburanti.

"Am luat primele 1.000 de hectare in cadrul unui program estimat la un milion de hectare pentru cultura unei plante din care se face uleiul necesar pentru rafinare pentru productia de biocarburanti", a spus omul de afaceri.

Pentru acest proiect, investitia necesara este estimata la aproximativ 300 de milioane de dolari, pe o perioada de zece ani, iar omul de afaceri a afirmat ca operatiunea prezinta un grad de siguranta mai ridicat decat primele doua proiecte, ceea ce va permite atragerea de finantari.

"Nu este complicat ca pentru asemenea activitate, avand terenul si dovedind ca stii sa faci, sa gasesti bani. Acum obligativitatea producatorilor traditionali de carburanti din Romania este de a amesteca in proportie de 5% cu biocarburanti (...). Acest procent se estimeaza a creste in urmatorii cinci ani la 20%. Pe plan mondial resursele si posibilitatile pentru producerea de biocombustibil devin din ce in ce mai limitate. In Europa deja s-au impus restrictii asupra suprafetelor cultivate cu plante pentru biocarburanti, in America la fel", a spus Tender.

Legat de subiectul concesiunilor, Tender a mai spus ca prin contractele incheiate si-a asumat anumite investitii, iar beneficiile sunt deocamdata dificil de aproximat.

Un alt domeniu unde ar putea initia activitati in Senegal este cel al infrastructurii.

"Senegalul are pentru urmatorii trei ani 2,5 miliarde dolari previzionate a fi investite in infrastructura rutiera. Am fost si ne-am prezentat la Ministerul Infrastructurii potentialul de munca, cu SIRD Timisoara, si se pare ca vom fi in masura sau se va decide semnarea unui protocol de parteneriat intre compania lor nationala de drumuri si SIRD care sa aiba in vedere mai multe reabilitari de drumuri si constructia de noi cai de comunicatie rutiera", a afirmat Tender.

Grupul detinut de Tender are drept obiectiv principal in acest an mentinerea activitatilor derulate in Romania si alte state europene si dezvoltarea activitatilor din Africa, in domeniul resurselor, serviciilor pentru industria extractiva si contructii.

"Vreau sa am liniste in tara pentru a ma putea ocupa de dezvoltarea internationala", a spus omul de afaceri. Referitor la continentul african, omul de afaceri a punctat drept un alt avantaj existenta unei situatii politice stabile in unele state.

Tender spune ca activitatea grupului s-a mentinut anul trecut la nivelul din 2009, iar investitiile din Romania au vizat achizitia pachetului majoritar al firmei de instruire si dezvoltare profesionala CODECS si a constructia unei unitati de productie industriala la Brasov, inchiriata Premium Aerotec, divizie a grupului european EADS, care va realiza piese pentru avioane in respectiva locatie.

Investitia de la Brasov a totalizat 12 milioane euro si va fi extinsa in 2011 cu 3-4 milioane euro, a spus omul de afaceri. Potrivit sursei citate, contractul de inchiriere este pe o perioada de 15 ani.

Omul de afaceri este actionarul majoritar al unui grup de firme specializate in diverse segmente, precum industrie (petroliera, energetica), prospectiuni geologice, constructii si reabilitari de drumuri, imobiliare, agricultura, IT, turism sau transporturi.

Grupul este prezent in Romania si alte state europene, printre care Serbia, unde are afaceri in sectoroarele telecomunicatiilor, farmaceutic, turism sau a tutunului, Slovenia - unde detine o fabrica de utilaje, Grecia, Austria sau Spania, dar si pe continentul african.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri