Nurofen se mentine in primul trimestru in topul vanzarilor medicamentelor fara reteta, pe o piata farmaceutica adanc afectata de acumularea de creante si de scaderea puterii de cumparare. De altfel, medicamentele fara prescriptie au fost cele care au sustinut cresterea pietei cu 5,6% fata de perioada similara din 2010 - un ritm mai domol, care reflecta problemele din sistem.
“Pe tipuri de produse este notabila evolutia deosebita in unitati a segmentului de OTC-uri (medicamente eliberate fara reteta medicala – n. red.), care prin adaptarea politicilor comerciale si a promovarii in mass-media intensive a reusit sa obtina o crestere volumica de peste 12% in primul trimestru din 2011 fata de perioada similara a anului trecut”, potrivit raportului IMS Health.

In cifre, IMS Health indica pentru segmentul de OTC-uri o valoare de 322 milioane de lei in primul trimestru. Valoarea totala a pietei medicamentelor s-a ridicat la 2,7 miliarde de lei, in crestere cu 5,6% fata de perioada de referinta din 2010.

Cel mai bine vandut medicament in primul trimestru este Seretide, un tratament pentru astm, cu vanzari de 44,3 milioane de lei, in crestere cu 27% fata de aceeasi perioada a lui 2010.

Analgezicul Nurofen urmeaza in clasament, cu vanzari de 36,9 milioane de lei, echivalentul unui avans de 1,4% comparativ cu intervalul de referinta din 2010. Pozitia a treia este ocupata de Crestor, un medicament folosit pentru scaderea nivelului de colesterol, care a raportat in primul trimestru (T1) o majorare a vanzarilor de 7,3%, pana la 36,7 milioane de lei.

Urmatorul loc ii revine unui tratament pentru leucemie, Mabthera, cu incasari de 35,4 milioane de lei, echivalente unei scaderi de 3,6%. Pegasys, medicamentul contra hepatitei care inchide primele cinci pozitii, a suferit o depreciere a vanzarilor de 30,7%, pana la 34,1 milioane de lei.

Scaderi importante ale vanzarilor au suferit si medicamentele aflate pe urmatoarele doua pozitii in clasament. Astfel, Neorecormon (tratament pentru anemie) a scazut cu aproape 15%, pana la 31,4 miliioane de lei, iar Avastin (anticancer), cu circa 12%, adica pana la 29,1 milioane de lei.

Remicade, un medicament folosit in tratarea artritei, ocupa locul al 8-lea, cu vanzari in primele trei luni ale anului cifrate la 24,8 milioane de lei, in crestere cu 8,9%. El este urmat de Enbrel, cu incasari de 22,9 milioane de lei, echivalentul unui avans de 1,9% comparativ cu T1 din 2010.

Preductal, folosit pentru bolile cardiologice, incheie topul primelor 10 cele mai vandute medicamente in T1, raportand vanzari de 22,2 milioane de lei, in scadere cu 0,8%.

Top 20 cele mai vandute medicamente in Romania in T1



Sursa: IMS Health.

Citeste si:

Top 20 jucatori farma in T1. Cresterea pietei locale, franata de creante
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri