Am fost pus de multe ori în ultima vreme în situația de a spune că nu recomand Crypto sau NFT. Mulți din aceste industrii au luat-o personal și au dat vina pe faptul că eu nu înțeleg miracolul din spate, și anume tehnologia blockchain.

Opinie scrisă de Răzvan Căzănescu, expert în antreprenoriat și fondatorul TBF.

Dar crypto nu este egal cu blockchain. Crypto este doar construit pe această tehnologie și atât.

În primul rând, nu recomand criptomonedele pentru că sunt promovate ca o metodă de a face mulți bani repede. Și din principiu nu recomand nicio astfel de “oportunitate”.

Și uite motivele:

Oamenii cu mulți bani nu pică în această capcană. Ei înțeleg că orice mare oportunitate de a face mulți bani repede vine la pachet cu un risc la fel de mare. Așa că joacă la noroc sume de bani a căror pierdere nu îi afectează cu nimic.

Pe de altă parte… oamenii care au mari probleme cu banii sunt cei mai atrași de astfel de oportunități. Iar când oamenii ăștia pierd 10.000 de euro, pentru ei este o tragedie.

Nu oamenii cu bani au pierdut la Caritas. Nu oamenii cu bani au pierdut la FNI. Nu oamenii bogați fac profitabile cazinourile online. NU. Aceste “afaceri” își câștigă existența prin sărăcirea oamenilor deja săraci. Majoritatea veniturilor vin de acolo. Nu de la investitori cu experiență.

În al doilea rând, nu recomand crypto pentru că nu este predictibil. Există fluctuații foarte mari, care sunt total imprevizibile și care pot fi afectate dramatic de un tweet de la Elon Musk sau de o știre falsă. Oamenii care trăiesc de la o lună la alta nu au experiența și antrenamentul emoțional să ducă astfel de variații. Iar când văd că investiția lor a scăzut cu 30% peste noapte, vând de teamă. Iar apoi, din acel efect de turmă, valoarea monedei scade și mai rapid.

În al treilea rând, industria asta a atras cei mai mari hoți. Mai mult de 30 de miliarde de dolari au fost pierduți în crypto în ultimul deceniu. Doar în 2022 s-au pierdut 12 miliarde, în 436 de incidente.În realitate nu am nimic cu crypto. Dacă îți permiți să pierzi o anumită sumă de bani, poți la fel de bine să o bagi în crypto sau să o joci la ruletă.

Dar nu asta se promovează și nu acești oameni sunt cei care bagă majoritatea banilor aici. Se promovează câștigul peste noapte. Se promovează îmbogățirea fără muncă. Se promovează Lamborghini-ul la care visează orice om sărac.

Urăsc din tot sufletul ce a devenit crypto în ziua de azi. Urăsc cazinourile online și toate vedetele fără scrupule care le recomandă. Și urăsc faptul că omenirea a transformat o tehnologie, care putea fi folosită pentru a rezolva multe din problemele societății, într-o șarlatanie.

Sursa foto: TBF

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri