Căutarea unui loc de muncă nu este tocmai o perioadă ușoară pentru nimeni. Pe lângă Linkedin și site-urile angajatorilor, există multe alte platforme de recrutare unde regăsești anunțuri de angajare, iar acum este, cu siguranță, mult mai ușor să intri în contact cu un angajator decât în urmă cu câțiva ani. Totuși, concurența e mare, la fel și așteptarea de multe ori, motiv pentru care răspunsurile întârzie să apară. Iată cum poți să-ți ușurezi procesul de căutare al unui loc de muncă și cum poți ieși în evidență în piața muncii.

1. Bazează-te pe recomandări

Recrutorii primesc, în inboxul lor sute de CV-uri, iar atenția lor este, de cele mai multe ori, una limitată. În medie, recrutorii alocă doar 7,4 secunde pentru a examina un CV. Nu toate companiile au instrumente de automatizare care să ajute în selecția CV-urilor primite de la candidați, așa că totul stă în timpul și în atenția unui recrutor. Ca să-ți mărești, însă, șansele de a fi luat în considerare pentru locul de muncă la care aplici, e bine să ai și o recomandare de la cineva din compania respectivă, de la o persoană care poate garanta, practic, pentru tine, de pildă, un fost coleg din industrie, scrie CNBC.

2. Creează o conexiune

Dacă nu ai deja o recomandare din cadrul companiei, te poți apropia tu de un recrutor din respectiva firmă sau chiar de un manager. Poți trimite o cerere de conectare pe LinkedIn sau poți trimite un e-mail în care le poți oferi mai multe detalii despre experiența ta și despre motivul pentru care consideri că te-ai potrivi în echipa lor.

3. Fii selectiv

Chiar dacă poți aplica la un loc de muncă în câteva secunde, nu înseamnă că merită să faci asta la fiecare job.

Cel mai mare sfat pentru candidați este să fie selectivi în ceea ce privește joburile la care aplică și să nu arunce în stânga și-n dreapta cu CV-uri la joburi pe care nu și le doresc, de fapt. S-ar putea să pierzi atât timpul tău, cât și cel al recrutorului și al unei persoanei care își dorește cu adevărat jobul respectiv”, spune Donald Knight, directorul de HR în cadrul unei platforme de recrutare.

În schimb, concentrează-te pe ceea ce îți dorești cel mai mult de la un nou angajator, fie că este vorba despre un parcurs care să-ți aducă o promovare pe o poziție de conducere, fie că este vorba despre muncă flexibilă sau beneficii mai bune pentru tine.

4. Personalizează-ți CV-ul

Knight spune că este foarte important să-ți adaptezi CV-ul la vremurile actuale, iar pentru a face acest lucru poți folosi și instrumente AI cum este ChatGPT. Acesta din urmă te poate ajuta să potrivești și să prioritizezi detaliile pentru jobul la care aplici. Important este, la final să te asiguri că textele tale au acuratețe, sunt clare și precise și nu au greșeli.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri