Optimismul fondurile de investitii active in Europa Centrala a depasit nivelul atins in aprilie 2007, cand se inregistra un record de incredere, fiind un varf al perioadei ante-criza, potrivit Deloitte.

Private Equity Index

Aceasta evolutie reflecta experienta investitorilor de capital de risc, care si-au intensificat activitatea in regiune, precum si cresterea solida a economiilor din tarile in care aceste fonduri sunt prezente, precum Polonia, Cehia si Slovacia.

Concluziile se regasesc in cel mai recent studiu realizat de Deloitte Europa Centrala cu privire la increderea fondurilor de investitii cu capital de risc, un proiect care ia pulsul comunitatii de profil de doua ori pe an, inca din 2003.

„Intrebarea este daca aceste concluzii indica inceputul unei noi perioade importante pentru piata de tranzactii. Semnele sunt pozitive, un procent semnificativ mai mare de profesionisti anticipand sa cumpere mai mult decat sa vanda in urmatoarele cateva luni; in acelasi timp, 77% dintre ei planuiesc sa se axeze mai mult pe identificarea de noi oportunitati pentru investitii. Intr-adevar, amploarea anumitor tranzactii pe care le-am enumerat in raportul de fata sugereaza ca ne-am putea afla deja la inceputul unei noi ere”, afirma Garret Byrne, Partener Deloitte si lider M&A Transaction Services.

Totusi, piata romaneasca de fuziuni si achizitii (M&A) nu isi va reveni foarte curand, lipsa consumului afectand negativ nivelul investitiilor. In consecinta, investitiile fondurilor de private equity si de venture capital raman limitate tocmai din acest motiv.

Potrivit studiului, exista semnale ca redresarea economica graduala se reflecta in atitudinea si asteptarile profesionistilor din randul fondurilor de investitii din regiunea central-europeana.

De asemenea, fata de octombrie 2010, mai multi respondenti se asteapta acum ca mediul economic sa ramana la fel sau sa se imbunatateasca.

Pentru 74% dintre respondenti, asa-numitul Grup Visegrad (format din Cehia, Ungaria, Polonia si Slovacia) reprezinta principalul centru de interes pentru viitoare oportunitati de investitii;

Conform studiului, industria prelucratoare si cea alimentara sunt cele mai atractive pentru noii investitori.

„Un lucru care mi se pare interesant de subliniat este proportia semnificativ mai mare de profesionisti (49%) care se asteapta la o oarecare concurenta intre investitori pentru companiile in crestere si de marime medie”, spune Garret.

In octombrie 2010, 74% dintre respondenti anticipau ca vor ramane in defensiva, concentrati pe actiuni aflate in top pe pietele de capital. Acum, insa, se remarca un apetit mai mare pentru risc si crestere.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri