Compania Rompetrol Rafinare, parte a grupului Rompetrol, a inregistrat in primul semestru din 2011 o cifra consolidata de afaceri de peste 2,42 miliarde de dolari, in crestere cu 37% fata de nivelul obtinut in perioada similara din 2010.
In perioada analizata, compania si-a redus pierderile la 63,7 milioane de dolari de la 119 milioane de dolari.

Rezultatele se refera la cele obtinute de Rompetrol Rafinare (rafinariile Petromidia si Vega) si la cele ale subsidiarelor Rompetrol Petrochemicals, Rompetrol Quality Control, Rom Oil, Rompetrol Downstream si Rompetrol Logistics.

"Rezultatele au fost sustinute de continuarea programului de crestere a capacitatii rafinariei Petromidia, marirea cu 7% a gradului de utilizare a capacitatii de rafinare (82,3% in primul semestru, 87% in cel de-al doilea trimestru) si a cantitatilor de materii prime prelucrate, majorarea livrarilor de carburanti, reducerea consumurilor tehnologice si eficientizarea fluxurilor de productie", se precizeaza intr-un comunicat de presa transmis de companie.

Potrivit sursei citate, printre factorii externi care au influentat semnificativ rezultatele se numara evolutia titeiului (+44%) si a produselor petroliere (+36% pentru benzine, respectiv +44% pentru motorine), implicit a costurilor aferente asigurarii capitalului de lucru si a finantarilor aferente, dar si impactul unor indicatori macroeconomici precum rata inflatiei in Romania, in crestere cu 55% fata de nivelul din primul semestru 2010.

In prima jumatate a anului, exporturile realizate de companie (Rompetrol Rafinare - rafinariile Petromidia si Vega, Rompetrol Petrochemicals si Rompetrol Gas) s-au majorat cu peste 53%, pana la 880 milioane de dolari.

Vanzarile de carburanti au crescut cu 4%

In intervalul ianuarie-iunie 2011, vanzarile de carburanti obtinute de Rompetrol Rafinare s-au ridicat la 1,42 milioane de tone, cu 7% mai mult comparativ cu aceeasi perioada din 2010. Jumatate din incasari au provenit din vanzarile realizate in afara Romaniei.

Segmentul de distributie (Rompetrol Downstream, Rom Oil, Rompetrol Logistics, Rompetrol Quality Control si Rompetrol Gas) si-a majorat afacerile cu 30% in primul semestru, pana la 1,3 miliarde de dolari. "In aceeasi perioada, acesta a obtinut un rezultat operational (EBITDA) de 18 milioane de dolari, fata de un rezultat negativ de 0,7 milioane de dolari in 2010, si o pierdere neta de 30,5 milioane de dolari, fata de un rezultat negativ de 20,7 milioane de dolari in 2010", potrivit comunicatului.

In ceea ce priveste vanzarile totale de carburanti, acestea s-au majorat cu 4%, Rompetrol Downstream inregistrand o scadere de 3% pe segmentul de retail, respectiv de 11% pe cel de angro.

Rafinariile trec pe profit

Pe segmente, Rompetrol Rafinarie - rafinariile Petromidia si Vega Ploiesti - a raportat in primul semestru afaceri cu 42% mai mari fata de 2010, pana la 2,16 miliarde de dolari si un profit operational de 19,3 milioane de dolari (fata de pierderile de 29,2 milioane de dolari din primul semestru al lui 2010). Cantitatea de materie prima procesata s-a majorat cu 7%, pana la 2,08 milioane de tone, se mai precizeaza in comunicat.

In total, pentru anul acesta compania si-a propus prelucrarea unei cantitati de 4,17 milioane de tone, dintre care 3,94 milioane de tone titei.

Rompetrol Rafinare are in derulare un program de crestere a capacitatii de procesare a materiei prime de la 3,8 milioane de tone la 5 milioane de tone, in urma unor investitii totale de 377 milioane de dolari, care vor fi incheiate in primul trimestru din 2012. Pana acum, din aceasta suma au fost deja investiti 234 milioane de dolari.

[Vezi aici cum arata astazi rafinaria Petromidia].

Segmentul de petrochimie, in crestere

Ca urmare a evolutiei cotatiilor internationale la produsele petrochimice (Rompetrol Petrochemicals), dar si a cresterii volumelor tranzactionate, segmentul de petrochimie a raportat in prima jumatate a anului o crestere de 35% a cifrei de afaceri, pana la 197,4 milioane de dolari. Profitul net raportat de Rompetrol Petrochemicals este de 360.000 de dolari pentru intervalul analizat.

Potrivit informatiilor reprezentantilor companiei, cantitatea de materie prima procesata (etilena) de Rompetrol Petrochemicals s-a majorat in prima jumatate a anului cu aproape 60%, iar vanzarile, cu 8%. Compania este singurul producator de polipropilena si polietilene de joasa si inalta densitate din tara.

In primul semestru, Rompetrol Rafinare a avut un aport de peste 582 milioane de dolari la bugetul de stat. In 2010, contributia companiei s-a ridicat la 1 miliard de dolari.

Cu operatiuni in 12 tari si cu majoritatea activelor in Romania, Franta, Spania si Sud-Estul Europei, grupul petrolier Rompetrol are activitati in sectoarele de rafinare, marketing si trading, carora li se adauga cele de explorare si productie, servicii petroliere si transport.

In Romania, Rompetrol are 763 puncte de distributie, dintre care 131 sunt statii proprii, 157 statii Partener, 126 - Rompetrol Express, precum si 349 baze interne. In afara de acestea, compania mai opereaza reteaua Rompetrol Gas cu 250 de statii de distributie GPL (gaz petrolier lichefiat) auto, 7.000 de puncte de distributie de butetii si 3 statii de imbuteliere GPL.

Grupul Rompetrol este, incepand cu 2009, detinuta in proportie de 100% de compania de stat kazaha KazMunaiGaz. In 2007, compania kazaha a cumparat 75% din companie de la omul de afaceri Dinu Patriciu , iar in 2009 - restul de 25%.






Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri