Filialele de distributie si furnizare ale Electrica, Electrica Serv, Elcen Bucuresti si cele doua complexe energetice care urmeaza sa fie infiintate au fost incluse pe lista companiilor la care statul va vinde pachetele majoritare de actiuni, a anuntat seful delegatiei FMI in Romania, Jeffrey Franks, citat Mediafax.
"Am definitivat lista companiilor pentru care statul va privatiza pachetul majoritar de actiuni si din aceasta fac parte Oltchim, Cuprumin, CFR marfa, Electrica Serv, Electrica Furnizare, Electrica Distributie, Elcen Bcuresti si cele doua companii energetice, Oltenia si Huedoara, care vor fi infiintate prin unirea mai multor unitati", a afirmat Franks.

El a aratat ca privatizarea celor doua complexe energetice prin vanzarea pachetelor majoritare a fost discutata cu presedintele Traian Basescu, iar acesta a fost de acord cu propunerea.

Electrica activeaza pe piata de distributie si furnizare a electricitatii. Compania are si o filiala de servicii de mentenanta, Electrica Serv.

Statul a privatizat cinci din cele opt filiale Electrica in intervalul 2004 - 2007, acestea fiind preluate de E.ON (Electrica Moldova), Enel (Banat, Dobrogea si Muntenia Sud) si cehii de la CEZ (Oltenia).

Cele trei fililale ramase in portofoliul Electrica sunt Muntenia Nord, Transilvania Sud si Transilvania Nord, fiecare fiind separate pe activitatile de distributie si furizare a energiei.

Totodata, vor mai fi privatizate Complexul Energetic Oltenia, care va fi format prin fuziunea Societatii Nationale a Lignitului Oltenia, si termocentralele Turceni, Craiova si Rovinari, si Complexul Energetic Hunedoara, care va cuprinde termocentralele Paroseni si Mintia si minele considerate viabile ale Companiei Nationale a Huilei.

Potrivit angajamentelor Guvernului fata de FMI, cele doua complexe energetice ar urma sa fie privatizate pana la sfarsitul lunii iunie 2012.

La sfarsitul lunii octombrie Alexandru Sandulescu, director in Ministerul Economiei, afirma, intr-o conferinta de presa, ca FMI nu este foarte interesat ca Romania sa inlocuiasca termocentralele ineficiente cu unitati noi prin privatizari, dar pune "o anumita presiune" pentru vanzarea companiei de stat Electrica.

Guvernul s-a angajat de asemenea sa scoata la vanzare pachete minoritare, cu exceptia Oltchim, la mai multe societati, in trei grupuri, incepand cu Transelectrica in luna octombrie si Transgaz in decembrie.

Primul grup cuprinde societatile Oltchim (vanzarea actiunilor publice ramase catre investitori strategici), Romgaz (oferta publica initiala pentru 15% din actiuni), Tarom (investitie strategica sau oferta publica initiala pentru 20% din actiuni), Transelectrica (oferta publica secundara pentru un pachet de actiuni de 15% plus o majorare ulterioara de capital de aproximativ 12%) si Transgaz (oferta publica secundara pentru un pachet de actiuni de 15%).

Cel de-al doilea grup de companii care ar urma sa fie privatizate are in componenta companiile Termoelectrica (vanzare completa a filialelor Galati si Braila si continuarea procesului de creare a unor societati mixte cu investitori strategici la ELCEN pentru constituirea unor noi grupuri energetice, cu capital majoritar privat, in Bucuresti si Constanta), Hidroelectrica (oferta publica initiala pentru un pachet de actiuni de 10%), si Petrom (va fi relansata o oferta publica secundara pentru 9,84% din actiuni).

Ultimul grup de privatizari include Electrica Serv (privatizare majoritara a intregii societati), Nuclearelectrica (cel putin 10% prin majorare de capital) si noua companie creata prin fuziunea celor trei filiale de furnizare ale Electrica.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri