Compania de stat Electrica estimeaza ca in perioada 2012-2017 va obtine pana la 210 milioane de euro din vanzarea certificatelor verzi aferente parcurilor eoliene pe care le va construi pana in 2013.
"Realizarea celor doua parcuri eoliene presupune un efort financiar semnificativ al Electrica SA in perioada actuala, dar care este compensat de profitabilitatea proiectelor, precum si de perioada relativ mica de recuperare a investitiilor, de circa 7-8 ani", potrivit datelor companiei.

Compania se asteapta ca in intervalul 2012-2017 sa primeasca 638.240 de certificate verzi, iar din vanzarea acestora sa castige anual pana la 35 milioane de euro. Pentru intervalul mentionat sumele se ridica la un total de 210 milioane de euro.

Pretul unui certificat verde, stabilit prin lege, variaza intre 27 si 55 euro, iar schema de sprijin va fi aplicata pana in 2021.

Dupa 2018, Electrica apreciaza ca va obtine anual 319.120 de certificate verzi, echivalentul a 17,5 milioane de euro.

Calculele au fost facute luandu-se in considerare valoarea maxima a unui certificat verde, de 55 de euro.

Companiile care investesc in productia de energie din surse regenerabile primesc ajutor de stat sub forma certificatelor verzi, care se acorda pentru energia produsa. Astfel, un investitor obtine bani atat din vanzarea energiei, cat si din certificatele verzi pe care le tranzactioneaza pe piata, intrucat furnizorii de electricitate sunt obligati sa le cumpere in cote anuale.

Potrivit calculelor Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), consumatorii de electricitate din Romania vor plati 10 miliarde de euro in plus la facturi pana in anul 2020, pentru sprijinirea investitiilor in energii regenerabile.

Cel mai mare impact va fi resimtit in 2016-2017, cand consumatorii ar putea ajunge sa plateasca pentru energie cu pana la 30% mai mult. In 2012 pretul ar urma sa urce cu 2,5%, potrivit ANRE.

Electrica intentioneaza sa investeasca aproximativ 190 milioane de euro in constructia a doua proiecte eoliene cu o putere instalata totala de 93 MW. Cele doua parcuri urmeaza sa fie construite la Frumusita, judetul Galati, si Chirnogeni, judetul Constanta.

Prin realizarea acestor investitii Electrica va deveni o companie energetica integrata, cu operatiuni de productie, distributie si furnizare a electricitatii.

Electrica este controlata de Ministerul Economiei.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri