Compania farmaceutica Terapia SA se afla in vizorul indienilor de la Ranbaxy si Lupin Laboratories. Cu un portofoliu de peste 150 de produse, Terapia estimeaza anul acesta vinzari la nivel de producator de peste 100 de milioane de dolari. Ofertele celor doua companii se situeaza in jurul a 200 de milioane de dolari.

Cu o istorie de 85 de ani, cel mai important producator independent de medicamente din Romania, Terapia, din Cluj, este puternic curtat de petitori straini. Ofertele celor doua companii indiene Ranbaxy si Lupin Laboratories se situeaza in jurul a 200 de milioane de dolari, iar tranzactia s-ar putea finaliza pina la finele acestei luni.

In urma cu aproximativ doua luni, presa indiana relata interesul celor doua companii pentru achizitionarea producatorului Sindan, specializat in fabricarea de oncologice (impotriva cancerului). Valoarea tranzactiei era estimata la peste 150 de milioane de dolari.

Oficialii nu confirma

De-a lungul timpului au fost mai multe companii interesate de Terapia, dar nu s-a definitivat nimic. Datorita performantelor Terapia pe piata farmaceutica romaneasca, vor fi intotdeauna speculatii pe marginea unei posibile preluari, a declarat ieri intr-o conferinta de presa, citat de MEDIAFAX, directorul general al Terapia, Stephen Stead, raspunzind la o intrebare privind interesul firmelor indiene. El a adaugat ca Terapia ar putea fi preluata nu numai de o companie farmaceutica, ci si de alt tip de investitori. Nici oficialii Ranbaxy nu au comentat aceste informatii, dar nu au negat strategia companiei de dezvoltare pe pietele externe, noteaza ,,Financial Express.

Faringoseptul se vinde cel mai bine

Romanii au cheltuit anul trecut aproximativ 56 de dolari pe cap de locuitor pe medicamente. Mizind pe imbatrinirea populatiei si pe cresterea economica printre altele, companiile farmaceutice aproximeaza ca in 2010 vom cheltui de aproape trei ori mai mult, adica 150 de dolari. In 2004, producatorii de medicamente au vindut medicamente de 1,4 miliarde de dolari. Piata este impartita in medicamente Rx (eliberate pe baza de prescriptie medicala) si OTC-uri (over the counter - medicamente eliberate fara prescriptie medicala).

Grupul Terapia a reusit sa adune o cota de piata de 4,3% ca valoare si 9,4% ca volum, inregistrind o cifra de afaceri de 80 de milioane de dolari. 16% din productie a fost indreptata catre exportul cu Rusia, Ucraina si Polonia reprezentind pietele principale de desfacere. Vedeta la export este faringoseptul, marca inregistrata Terapia, care, conform lui Dragos Damian, directorul comercial al companiei, este unul dintre cele mai importante branduri de export ale Romaniei.

300 de cobai

Din 2002, compania a investit peste 1,3 milioane de dolari in primul si singurul centru integral de studii clinice de bioechivalenta din Romania. Acesta este autorizat de Ministerul Sanatatii si inspectat si certificat de catre Agentia Nationala a Medicamentului. Are o baza de date de peste 300 de voluntari sanatosi, in majoritate studenti, care participa la studii pentru a demonstra echivalenta terapeutica dintre produsul original si cel generic. Grupul Terapia este detinut de fondul american de investitii Advent International, care a achizitionat, in urma cu doi ani, 95% dintre actiunile societatii, printr-o tranzactie de 45 de milioane de dolari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri